3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pasztet jaglany ze szpinakiem


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

Pasztet

  • 3-4 ząbki czosnku
  • 30 g oleju
  • 150 g migdałów, najlepiej bez skórki
  • 1 łyżeczka curry
  • 750 g mrożonego szpinaku, lub podwójna ilość świeżego
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • ew. 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, lub świeże zioła -2 łyżki; posiekane
  • 150 g kaszy jaglanej
5

Przygotowanie

    Pasztetu
  1. Migdały bez skórki zalać wodą do pokrycia i odstawić na noc; następnego dnia wypłukać.

    2.odważyć kaszę jaglaną, umieścić na sitku i wypłukać zimną wodą; przelać wrzątkiem w celu usunięcia ew goryczki; przełożyć do naczynia , dodać 450 g wody i gotować ok. 20 min / 90*C / obr.2

    3,Dodać szczyptę soli i zmiksować na gładką masę 30-40 s. / obr 10

    4.Dodać migdały, rozmrożony, odciśnięty szpinak, olej i przyprawy i zmiksować ok 1 min / obr.9 (w połowie czasu zdjąć pokrywę i zgarnąć masę kopystką ze ścianek naczynia na dno)

    5.Przełożyć do natłuszczonej keksówki lub naczynia żaroodpornego i piec ok. 40 min w temp. 175*C (góra-dół)

    6.Sprawdzić patyczkiem, czy dopieczony; w razie potrzeby czas przedłużyć

    7.Kroić po całkowitym wystudzeniu

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Przed pieczeniem wierzch pasztetu możemy posypać płatkami migdałowymi

Jeżeli mamy migdały w skórkach, to przed namoczeniem zalewamy wrzątkiem na 10 minut i szybko zdejmujemy skórkę. Najlepiej wodę odlać a migdały przesypać na kuchenny ręcznik papierowy 2-3 warstwy i "wytrzeć" skórkę tmrc_emoticons.) 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • fajny

    Zgłoszony przez Krzysztof1970 na grudnia 22, 2015 at 18:12.

    fajny

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dla mnie zbyt wodnisty - nie

    Zgłoszony przez jussy.pass na lipca 22, 2015 at 14:02.

    Dla mnie zbyt wodnisty - nie dało się go kroić, bo rozpadał się przy dotknięciu nożem. w smaku zbyt szpinakowy i zupełnie niepasztetowy.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • super! Podobny pasztet

    Zgłoszony przez HaniaJ. na kwietnia 2, 2014 at 22:08.

    super! Podobny pasztet robiłam z blogu wegetarianki jeszcze za czasów bez thermomixowych....był pysznytmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Agato, zachęcam do

    Zgłoszony przez ElaK na stycznia 30, 2014 at 01:50.

    Agato, zachęcam do wypróbowania  tmrc_emoticons.)  Mojej rodzince i znajomym bardzo smakuje  tmrc_emoticons.)  Chociaż nie są wegetarianami  tmrc_emoticons.D  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bardzo ciekawy przepis

    Zgłoszony przez Agata Michaud na stycznia 29, 2014 at 15:48.

    bardzo ciekawy przepis tmrc_emoticons.)

    Pozdrawiam


    Agata 


     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu dziękuję za orginalny i

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na czerwca 22, 2013 at 22:06.

    Elu dziękuję za orginalny i zdrowy  przepis Love Dodaję do wypróbowania Love Pozdrawiam serdecznie Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Agatko, pasztet śliczny 

    Zgłoszony przez ElaK na czerwca 13, 2013 at 01:07.

    Agatko, pasztet śliczny  tmrc_emoticons.)  Cieszę się, że smakuje  tmrc_emoticons.)

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu pasztet jest pyszny!

    Zgłoszony przez Kocica na czerwca 12, 2013 at 18:37.

    Elu pasztet jest pyszny! Zrobiłam do niego sos z czosnkiem i fetą  Party 

    [[wysiwyg_imageupload:706:]]

     

     

    Jestem Agata Smile


    Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać.


    Antoine de Saint-Exupéry

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu kolejny pyszny i zdrowy

    Zgłoszony przez magi1 na czerwca 10, 2013 at 09:38.

    Elu kolejny pyszny i zdrowy przepis. Dodaje do wyprobowania. Dziekuje tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze