3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Makaron chiński z warzywami i marynowanym imbirem


Wydrukuj:
4

Składniki

2 porcja/porcje/porcji

Makaron chiński z warzywami i marynowanym imbirem

  • Orzechy arachidowe - 20 g
  • Imbir korzeń - 15 g
  • Czosnek - 3 ząbki (15 g)
  • Papryczka chilli - 1/2 sztuki (10 g)
  • Olej kokosowy Extra Virgin - 10 g
  • Makaron ryżowy (szerokie nitki) - 150 g
  • Marchew - 100 g
  • Papryka czerwona - 90 g
  • Por - 40 g
  • Sos sojowy (bezglutenowy) - 50 g
  • Syrop klonowy (lub miód) - 15 g
  • Olej sezamowy - 20 g
  • Marynowany imbir - 15 g
  • Kolendra świeża - garść
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego przekładamy orzechy, rozdrabniamy 3 s/ obr. 5. Przekładamy do miseczki.
  2. Do naczynia miksującego przekładamy obrany imbir, czosnek i papryczkę chili bez pestek. Rozdrabniamy 5 s/ obr. 5. Zgarniamy kopystką na dno naczynia miksującego.
  3. Dodajemy olej kokosowy. Dusimy 4 min/ 120°C/ obr. 1
  4. W międzyczasie do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Dodajemy makaron i gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ok. 4 min). Odcedzamy w koszyczku.
  5. Marchew obieramy i kroimy na 2-3 cm słupki, paprykę kroimy w większą kostkę, pora przekrawamy wzdłuż i następnie po skosie w kawałki szerokości 1 cm.
  6. Do naczynia miksującego dodajemy warzywa, sos sojowy, miód i olej sezamowy. Dusimy 4 min/ 100°C/ obr. wsteczne 0,5.
  7. Dodajemy makaron ryżowy, dusimy 1 min/ 100°C/ obr. wsteczne 1.
  8. Na koniec mieszamy kopystką, aby wszystkie składniki złączyły się z sosem.
  9. Przekładamy do miseczek, posypujemy orzeszkami, ozdabiamy marynowanym imbirem i świeżą kolendrą.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Miarka MT
    Miarka MT
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Wskazówka: Drugą porcję makaronu wykorzystamy jutro na obiad.

Czas przygotowania: 15 min

Kcal: 523 | B: 9,9 g | T: 18,0 g | W: 80,2 g


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy