Składniki
4 porcja/porcje/porcji
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 70 g masła
- otarta skórka z 1/3 spażonej cytyrny
- 1 szczypty cukru
- 50 g wody
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu
- 20 g oliwy z oliwek
- 100 g cebuli, pokrojonej na połówki
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soli
- 80 g oliwek zielonych bez pestek, pokrojone na połówki
- 1-2 szczypty soli i pieprzu, do smaku
- 300 g makaronu penne
- 1500 g wody
-
6
45min
Czas całkowity 45minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
1.
"Blokada naczynia miksującego" opłukać i osuszyć. cebulę, czosnek z resztą oliwy rozdrobnić 3s/obr.5, zgarnąć kopystkę na dno naczynia, dusić 6min/Varoma/obr.1,
2. Dodajemy pieprz biały, pomidory, wodę dusimy 6min/Varoma/obr.2,
3. Dodajemy cukier, skórkę cytryny, masło 1min/90*C/obr.3
4. Dodajemy tuńczyka i oliwki 30s/
"Obroty wsteczne" /obr.2
5. Łączymy sos z makaronem 1min/
"Obroty wsteczne" /obr.2
Smacznego!
1. Do
"Blokada naczynia miksującego" wlej wodę, sól i łyżeczkę oliwy z oliwek gotuj ok.12min/Varoma/obr.1
2. Do gotującej wody wsyp makaron gotuj czas na opakowaniu/100*C/
"Obroty wsteczne" /obr.2.ugotowany odcedzić na przystawce Varoma, przelać zimną wodą, odstawić,
Sos:
Makaron:
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Przystawkę Varoma z makaronem stawiamy na pokrywie w czasie gotowania sosu.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPyszne i szybkie dane, dzisiaj robiłam i dodałam...
Pyszne i szybkie dane, dzisiaj robiłam i dodałam do ulubionych, dzięki za ciekawy przepis! Pozdrawiam.
Bardzo pyszne, bardzo syte, (można nie dodawać...
Bardzo pyszne, bardzo syte, (można nie dodawać skórki z cytryny). Dziękuję, dodaję do ulubionych i polecam !!!
Bardzo dobre danie
Bardzo dobre danie
Bardzo dobre danie. Nie dałam skórki z...
Bardzo dobre danie. Nie dałam skórki z cytryny i oliwek. Mimo to wyszło pyszne.
Dobre, ja jeszcze dodaję szczyptę chilli
Dobre, ja jeszcze dodaję szczyptę chilli
Bardzo dobre danie!
Bardzo dobre danie!

Właśnie zrobiłem, pyszne
Właśnie zrobiłem, pyszne danie, dołączam do menu
.
Dziękuję za komentarze. A
Dziękuję za komentarze. A ponieważ od pewnego czasu jestem na bezglutenie dorwałam makaron kukurydziany bezglutenowy penne i jest równie pyszny jak pszeniczny i zajadam się tą szybką potrawą, bo było mi żal rozstać się z cytrynowym posmakiem tego sosu.
Makaron rewelacyjny. Polecam
Makaron rewelacyjny. Polecam !!!
prawdziwa pycha!
prawdziwa pycha!
Wspaniały przepis . :p Na
Wspaniały przepis .
Na długo u mnie zagości .Dziękuję
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.