3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Tuńczyk z makaronem i oliwkami


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 70 g masła
  • otarta skórka z 1/3 spażonej cytyrny
  • 1 szczypty cukru
  • 50 g wody
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 100 g cebuli, pokrojonej na połówki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli
  • 80 g oliwek zielonych bez pestek, pokrojone na połówki
  • 1-2 szczypty soli i pieprzu, do smaku
  • 300 g makaronu penne
  • 1500 g wody
5

Przygotowanie

    Sos:
  1. 1. Closed lid opłukać i osuszyć. cebulę, czosnek z resztą oliwy rozdrobnić 3s/obr.5, zgarnąć kopystkę na dno naczynia, dusić 6min/Varoma/obr.1, 

    2. Dodajemy pieprz biały, pomidory, wodę dusimy 6min/Varoma/obr.2, 

    3. Dodajemy cukier, skórkę cytryny, masło 1min/90*C/obr.3

    4. Dodajemy tuńczyka i oliwki 30s/Counter-clockwise operation/obr.2

    5. Łączymy sos z makaronem 1min/Counter-clockwise operation/obr.2

    Smacznego!

  2. Makaron:
  3. 1. Do Closed lid wlej wodę, sól i łyżeczkę oliwy z oliwek gotuj ok.12min/Varoma/obr.1

    2. Do gotującej wody wsyp makaron gotuj czas na opakowaniu/100*C/Counter-clockwise operation/obr.2.ugotowany odcedzić na przystawce Varoma, przelać zimną wodą, odstawić,

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Przystawkę Varoma z makaronem stawiamy na pokrywie w czasie gotowania sosu.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bardzo pyszne, bardzo syte, (można nie dodawać...

    Zgłoszony przez ANDY4444 na lutego 14, 2018 at 21:13.

    Bardzo pyszne, bardzo syte, (można nie dodawać skórki z cytryny). Dziękuję, dodaję do ulubionych i polecam !!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre danie

    Zgłoszony przez AgnieszkaSen na maja 15, 2017 at 19:56.

    Bardzo dobre danie Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre danie. Nie dałam skórki z...

    Zgłoszony przez rafaliwiola na marca 31, 2017 at 12:05.

    Bardzo dobre danie. Nie dałam skórki z cytryny i oliwek. Mimo to wyszło pyszne.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dobre, ja jeszcze dodaję szczyptę chilli

    Zgłoszony przez ewelao8721 na października 30, 2016 at 20:53.

    Dobre, ja jeszcze dodaję szczyptę chilli tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre danie!

    Zgłoszony przez patrycja11 na marca 23, 2016 at 10:17.

    Bardzo dobre danie!tmrc_emoticons.) Cooking 6

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie zrobiłem, pyszne

    Zgłoszony przez 297538 na stycznia 15, 2016 at 17:01.

    Właśnie zrobiłem, pyszne danie, dołączam do menu

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję za komentarze. A

    Zgłoszony przez Doria na listopada 8, 2015 at 15:56.

    Dziękuję za komentarze. A ponieważ od pewnego czasu jestem na bezglutenie dorwałam makaron kukurydziany bezglutenowy penne i jest równie pyszny jak pszeniczny i zajadam się tą szybką potrawą, bo było mi żal rozstać się z cytrynowym posmakiem tego sosu.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Makaron rewelacyjny. Polecam

    Zgłoszony przez czarnulka83 na listopada 3, 2015 at 15:45.

    Makaron rewelacyjny. Polecam !!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • prawdziwa pycha!

    Zgłoszony przez Lydien na listopada 2, 2015 at 19:34.

    prawdziwa pycha!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wspaniały przepis . :p  Na

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na października 30, 2015 at 12:29.

    Wspaniały przepis . tmrc_emoticons.p  Na długo u mnie zagości .Dziękuję

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze