PRZEPIS NA THERMOMIX ®
Składniki
16 kawałek/kawałki/kawałków
Łosoś w cieście francuskim z pesto z suszonych pomidorów
Łosoś
- 500-600 g filetów z łososia
Pesto
- 140 g suszonych pomidorów w oleju, odsączonych
- 50 g liści bazylii
- 50 g parmezanu
- 35 g płatków migdałów
- 50 g pistacji łuskanych solonych
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 szczypta pieprzu (do smaku)
Ciasto francuskie
- 275 g Ciasta francuskiego, mocno schłodzonego
Inne
- 1 jajko rotrzepane, do posmarowania ciasta
-
6
2h 20min
Czas całkowity 2h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
- Rozdrobnić parmezan 10-15sek/obr10 przełożyć do osobnego naczynia
Rozdrobnić pistacje 5sek/obr8 przełożyć do naczynia z parmezanem, wymieszać razem kopystką. - Do naczynia włożyć czosnek rozdrobnić 5sek/obr8, następnie suszone pomidory, bazylię, dodać dwie łyżki kruszonki parmezanowo-pistacjowej i szczyptę pieprzu. Rozdrobnić 10sek/obr8, sprawdzić czy pomidory i czosnek dobrze się posiekały, ewentualnie powtórzyć rozdrabnianie. Dodać płatki migdałowe wymieszać 8sek/obr4. Pesto przełożyć do osobnego naczynia wstawić do lodówki do schłodzenia.
- Nagrzewamy piekarnik do 190st
- Filety z łososia pozbawiamy skóry, kroimy filety na paski o szerokości około 3cm.
- Wzdłuż krótszego boku ciasta francuskiego układamy pesto w odległości około 5cm od brzegu, na takim pasku pesto układamy wzdłuż kawałki łososia, na łososiu ponownie ukladamy warstwę pesto. Następnie zawijamy ciasno roladkę tak aby łączenie było u dołu. Roladkę kroimy ostrym nożem najpierw na pół, potem każdy z kawałków jeszcze raz na pół i ponownie każdy z kawałków na pół (powinniśmy otrzymać osiem kawałków. Każdy z kawałków obtaczamy z dwóch stron (tam gdzie łosoś jest przekrojony) w kruszonce parmezanowo-pistacjowej i układamy na blaszce do pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Czynności powtarzamy z pozostałą częścią łososia i ciasta francuskiego. Powinny wyjść w sumie dwie roladki - 16 kawałków.
- Wstawiamy do nagrzanego do 190st piekarnika na 20 minut Po upieczeniu zdejmujemy jak najszybciej łososia z nagrzanej blaszki aby go nie przesuszyć
Pesto
Układanie łososia na cieście
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Ważne aby wszytskie składniki były mocno schłodzone dlatego warto pesto przygotowac wcześniej i pozostawić w lodówce minimu na godzinę przed wykładaniem na ciasto. Suszone pomidory należy odsączyć, najlepiej włożyć je do koszyczka i poczekać aż dobrze odciekną z oleju
Tak przygotowanego łososia możemy podać z dodatkiem warzyw i np. dipem jogurtowym z bazylią czosnkiem i miętą.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz