3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Łosoś w cieście francuskim z pesto z suszonych pomidorów


Wydrukuj:
4

Składniki

16 kawałek/kawałki/kawałków

Łosoś w cieście francuskim z pesto z suszonych pomidorów

Łosoś

  • 500-600 g filetów z łososia

Pesto

  • 140 g suszonych pomidorów w oleju, odsączonych
  • 50 g liści bazylii
  • 50 g parmezanu
  • 35 g płatków migdałów
  • 50 g pistacji łuskanych solonych
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 szczypta pieprzu (do smaku)

Ciasto francuskie

  • 275 g Ciasta francuskiego, mocno schłodzonego

Inne

  • 1 jajko rotrzepane, do posmarowania ciasta
  • 6
    2h 20min
    Czas całkowity 2h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    Pesto
  1. Rozdrobnić parmezan 10-15sek/obr10 przełożyć do osobnego naczynia

    Rozdrobnić pistacje 5sek/obr8 przełożyć do naczynia z parmezanem, wymieszać razem kopystką.
  2. Do naczynia włożyć czosnek rozdrobnić 5sek/obr8, następnie suszone pomidory, bazylię, dodać dwie łyżki kruszonki parmezanowo-pistacjowej i szczyptę pieprzu. Rozdrobnić 10sek/obr8, sprawdzić czy pomidory i czosnek dobrze się posiekały, ewentualnie powtórzyć rozdrabnianie. Dodać płatki migdałowe wymieszać 8sek/obr4. Pesto przełożyć do osobnego naczynia wstawić do lodówki do schłodzenia.
  3. Układanie łososia na cieście
  4. Nagrzewamy piekarnik do 190st
  5. Filety z łososia pozbawiamy skóry, kroimy filety na paski o szerokości około 3cm.
  6. Wzdłuż krótszego boku ciasta francuskiego układamy pesto w odległości około 5cm od brzegu, na takim pasku pesto układamy wzdłuż kawałki łososia, na łososiu ponownie ukladamy warstwę pesto. Następnie zawijamy ciasno roladkę tak aby łączenie było u dołu. Roladkę kroimy ostrym nożem najpierw na pół, potem każdy z kawałków jeszcze raz na pół i ponownie każdy z kawałków na pół (powinniśmy otrzymać osiem kawałków. Każdy z kawałków obtaczamy z dwóch stron (tam gdzie łosoś jest przekrojony) w kruszonce parmezanowo-pistacjowej i układamy na blaszce do pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Czynności powtarzamy z pozostałą częścią łososia i ciasta francuskiego. Powinny wyjść w sumie dwie roladki - 16 kawałków.
  7. Wstawiamy do nagrzanego do 190st piekarnika na 20 minut Po upieczeniu zdejmujemy jak najszybciej łososia z nagrzanej blaszki aby go nie przesuszyć
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Ważne aby wszytskie składniki były mocno schłodzone dlatego warto pesto przygotowac wcześniej i pozostawić w lodówce minimu na godzinę przed wykładaniem na ciasto. Suszone pomidory należy odsączyć, najlepiej włożyć je do koszyczka i poczekać aż dobrze odciekną z oleju

Tak przygotowanego łososia możemy podać z dodatkiem warzyw i np. dipem jogurtowym z bazylią czosnkiem i miętą.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy