Tu jesteś:
4
Składniki
4 porcja/porcje/porcji
- 0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 kostka bulionu wołowego
- 600 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
- 600 g brukselki
- 100 g marchewki, pokrojonej w talarki
- 400 g wędzonych polędwiczek wieprzowych, pokrojonych w kostkę
- Sos
- 100 g cebuli, przekrojonej na połówki
- 25 g oleju
- 100 g śmietany, 18% UHT
- 40 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 500 g wody
- 130 g sera ementaler, lub sera gouda, pokrojonego na kawałki
-
6
-
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić 15 s/obr. 6, przełożyć do innego naczynia.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać kostkę bulionu, włożyć koszyczek, umieścić w nim ziemniaki.
- Na przystawce Varoma ułożyć brukselkę, marchewkę i polędwiczki, nałożyć Varomę, gotować 30 min/Varoma/obr. 1.
- Ziemniaki i zawartość przystawki Varoma przełożyć do natłuszczonej formy do zapiekania, opróżnić naczynie miksujące, zachowując wywar.
- Sos :
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 3 s/obr. 5.
- Dodać olej, poddusić 3 min/100°C/obr. 1.
- Dodać 400 g wywaru – ewentualnie uzupełnić wodą – śmietanę, mąkę i przyprawy, gotować5 min/100°C/obr. 4.
- Uzyskanym sosem polać zawartość formy, posypać serem, zapiec ok. 20 minut.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Komentarze
OdpowiedzPyszne.Robiłem dokładnie w/g przepisu ale...
Pyszne.Robiłem dokładnie w/g przepisu ale brukselkę kupiłem w siatkach po 0,5 kg 2 szt więc nastepny razem dowalę resztę brukselki i też będzie ok.
Niebo w gębie. Wlaśnie
Niebo w gębie. Wlaśnie skonsumowana