3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Zapiekanka z polędwiczek z brukselką


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

Zapiekanka z polędwiczek z brukselką

  • 0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 kostka bulionu wołowego
  • 600 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 600 g brukselki
  • 100 g marchewki, pokrojonej w talarki
  • 400 g wędzonych polędwiczek wieprzowych, pokrojonych w kostkę
  • Sos
  • 100 g cebuli, przekrojonej na połówki
  • 25 g oleju
  • 100 g śmietany, 18% UHT
  • 40 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 500 g wody
  • 130 g sera ementaler, lub sera gouda, pokrojonego na kawałki
  • 6
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić 15 s/obr. 6, przełożyć do innego naczynia.
    2. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać kostkę bulionu, włożyć koszyczek, umieścić w nim ziemniaki.
    3. Na przystawce Varoma ułożyć brukselkę, marchewkę i polędwiczki, nałożyć Varomę, gotować 30 min/Varoma/obr. 1.
    4. Ziemniaki i zawartość przystawki Varoma przełożyć do natłuszczonej formy do zapiekania, opróżnić naczynie miksujące, zachowując wywar.
    5. Sos :
    6. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
    7. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 3 s/obr. 5.
    8. Dodać olej, poddusić 3 min/100°C/obr. 1.
    9. Dodać 400 g wywaru – ewentualnie uzupełnić wodą – śmietanę, mąkę i przyprawy, gotować 5 min/100°C/obr. 4.
    10. Uzyskanym sosem polać zawartość formy, posypać serem, zapiec ok. 20 minut.
10
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz