Tu jesteś:
4
Składniki
5 porcja/porcje/porcji
Papryka
- 5 średniej wielkości papryk, tak, aby zmieściły się na dolna część Varomy
Farsz
- 500 g mięsa wołowego
- 150 g ryżu
- 1 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczki majeranku
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
-
6
1h 45min
Czas całkowity 1h 15minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
5
Przygotowanie
- Umyć papryki,odciąć górną częśc i usunąć nasiona ze środka, odstawić
- Wlać do naczynia miksujacego 500g wody, dodać 1 łyżeczke soli, do koszyczka wsypać 150 g ryżu, wstawić koszyczek do naczynia, zamknąć pokrywę. Czas gotowania: 30 min/110 stopni/obroty 2
- Mięso przed gotowaniem ryzu pokroić w kawałki, i zmrozić około 30 minut.
Wyjąć ryż, wylać wodę, osuszyć naczynie.
Dodać mięso do naczynia, jeśli mamy wieksza porcę do podzielić na dwie cześci. Mielić po 300g. Czas 5 sekund/obroty 6-7. Sprawdzić czy mięso zmielone,jeśli nie, dodac czas i domielić.
To samo z drugą częścią mięsa, dodać tylko jedną cebulę i jeden ząbek czosnku-wg uznania.
Przełożyć do miski, dodać ryż, jajko, przyprawy, wymieszać ręcznie lub w naczyniu- wg uzniania. Ja to robię już ręcznie.
Nadziewać papryki ugniatając mięso dośc mocno w praprykach.
Posmarować dolną część Varomy olejem lub innym tłuszczem.Ustawić papryki kołosiebie, starać się aby wszystkie stały.
Do naczynia miksującego wlać 1000g wody, zamknąć naczynie pokrywą, ustawić Varomę z papryką. Duścić: 30 min/ Varoma/obroty 2
Papryka
Farsz
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
kup teraz -
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Jeśli chcemy papryke z sosem, zamiast wody w naczyniu dolnym przygotowujemy składniki na sos, np pomidorowy, lub marchewkowy. Pamiętać aby wody lub sosu nie było mniej niż 500g, aby papryka doszła.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz