3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Szarpana wieprzowina


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

Szarpana wieprzowina

  • 140 gramy cebuli, pokrojonej na pół
  • 15 gramy ząbka czosnku
  • 30 gramy oleju
  • 2-3 łyżki papryka, mielona, słodka
  • 2 łyżki przyprawa, z chilli
  • 2 łyżki czosnku, granulowanego
  • 2 łyżeczki kmin rzymski, mielony
  • 2 łyżeczki tymianku, suszonego
  • 1 łyżki Cebuli suszonej, suszonej
  • 1 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki pieprz cayenne, mielony, cayenne
  • 400 gramy pomidory krojone z puszki
  • 100-120 gramy sos barbecue
  • 50 gramy ocet jabłkowy
  • 30 gramy cukier trzcinowy, nierafinowany
  • 1 kostki bulion drobiowy
  • 1 łyżki musztardy
  • 1 łyżki sos worcestershire
  • 2500 gramy wody
  • 1500 gramy łopatki wieprzowej, bez kości, chuda
  • 6
    8h 15min
    Czas całkowity 4h 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

    Szarpana wieprzowina
  1. - Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodaę olej, papryke, mieszankę przypraw z chili, czosnek granulowany, kmin rzymski, tymianek, cebule suszoną, sól i pieprz cayenne, rozdrobnić 3 s/obr. 6. Sktadniki zgarnać kopystkć ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić 2 min/120°C/ obr. 1.



    - Dodać pomidory, sos barbecue, ocet, cukier, koncentrat bulionu drobiowego, musztarde i sos Worcestershire. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, dusić 10 min/120°C/obr. 1. Sos przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.



    - Do naczynia miksującego wlać 1500 g wody. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej mięso, upewniajac się że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary (patrz wskazówka). Mięso posmarować ¼ sosu za pomoca pędzelka, gotować na parze 90 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.



    - Do naczynia miksującego dodać 500 g wody. Nałożyć ponownie przystawkę Varoma z mięsem. Mięso posmarować ¼ sosu, gotować na parze kolejne 90 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.



    - Do naczynia miksującego dodać pozostate 500 g wody. Nałożyć ponownie przystawke Varoma z mięsem. Mięso posmarować ¼ sosu, gotować na parze kolejne 60 min/Varoma/obr. 1 (patrz wskazówka). Zdjąć przystawkę Varoma. Mięso rozdrobnić widelcem (patrz wskazówka), przełożyć do miski do serwowania, dodać pozostały sos, wymieszać. Szarpana wieprzowinę podawać bezposrednio po przygotowaniu, np. z dodatkiem pieczywa i wybranej surówki.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Pod mięso w przystawce Varoma należy podłożyć płasko motylek lub 2 drewniane patyczki aby umożliwić swobodną cyrkulację pary.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy