3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Schab duszony w sosie


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

Schab duszony w sosie

  • 400-450 gramów schabu wieprzowego, pokrojonego w plastry 1cm
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprz, mielony
  • 1 łyżeczek zioła prowansalskie, suszone
  • 1/2 łyżeczek czosnek, granulowany
  • 1 łyżeczek papryka słodka, mielona
  • 80 gramów cebuli, pokrojone w ćwiartki
  • 1-2 ząbki ząbka czosnku
  • 30 gramów oleju rzepakowego, + dodatkowa ilość do smażenia
  • 20 gramów mąki pszennej
  • 350 gramów wody
  • 1/2 łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
  • 20 gramów musztardy
  • 20 gramów miodu
  • 30-35 gramów kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 6
    50min
    Czas całkowity 50min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
5

Przygotowanie

    Sposób przygotowania
  1. Plastry schabu lekko rozbić tłuczkiem, doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, czosnkiem granulowanym i słodką papryką, następnie obsmażyć na patelni na mocno rozgrzanym oleju po ok. 30-40 sekund z każdej strony. Obsmażone plastry schabu umieścić w dolnej części przystawki Varoma (kawałki mięsa mogą na siebie nachodzić), zamknąć przystawkę Varoma, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać olej, dusić 4 min/120°C/obr. 1. Dodać mąkę, dusić kolejne 1 min/120°C/obr. 1.
  4. Dodać wodę, koncentrat bulionu mięsnego i musztardę, wymieszać 5 s/obr. 5.
  5. Nałożyć przystawkę Varoma wraz z mięsem, gotować na parze 30 min/Varoma/obr. 1. Po tym czasie sprawdzić, czy mięso jest już miękkie, w razie potrzeby gotować na parze kolejne 5-10 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć zamkniętą przystawkę Varoma, odstawić na talerz, aby mięso nie ostygło.
  6. Do naczynia miksującego wlać miód i śmietanę, wymieszać 3 s/obr. 5.
  7. Mięso wyłożyć na półmisek, polać sosem. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

tłuczek do mięsa, patelnia do smażenia, półmisek, kuchenka


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Smaczne, nieskomplikowane danie. Tym razem...

    Zgłoszony przez basiejka na listopada 28, 2021 at 19:58.

    Smaczne, nieskomplikowane danie. Tym razem robiłam z polędwiczki wieprzowej i bardziej zagęściłam- odparowałam sos. Podawałam z kasza orkiszowa i surówka ala koleslaw. Cała rodzina zajadala, aż się uszy trzęsły.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wiolitek6:tak, z resztą jak większość sosów....

    Zgłoszony przez basiejka na listopada 28, 2021 at 19:55.

    Wiolitek6:tak, z resztą jak większość sosów. Ja już się nauczyłam, że daje nieco więcej mąki i na koniec przelewam wszystko na mocno rozgrzana patelnie aby szybciej odparował.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy tylko dla mnie sos wychodzi bardzo rzadki?

    Zgłoszony przez Wiolitek6 na maja 1, 2020 at 11:05.

    Czy tylko dla mnie sos wychodzi bardzo rzadki?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze