3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
  • thumbnail image 6
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pyzy z mięsem


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

Farsz

  • 20 g masła, do zeszklenia cebuli
  • 1 łyżeczki szałwia, suszona, otarta, albo gałązka świeżej
  • 1 szczypty soli, do smaku!!!
  • 1 szczypty pieprzu, do smaku!!!
  • 1 łyżeczki majeranek, suszony, albo gałązka świeżego
  • 1 jajko kurze, oczywiście surowe
  • 120 gramów cebuli
  • 500 gramów mięsa wieprzowego, mieszanego

Ciasto

  • 500 g ziemniaków ugotowanych
  • 500 g ziemniaków surowych, obranych, obranych lub dokładnie umytych
  • 1 jajko kurze
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szczypty pieprzu, do smaku!!!
  • 1 szczypty soli, do smaku!!!
  • 100 g maka ziemniaczana, do podsypywania

Dodatek

  • 200 g cebuli
  • 300 g zmrozonego boczku wędzonego
5

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Zetrzeć surowe ziemniaki 30-40 s/obr 6 i wyłożyć do koszyczka na ścierkę lub gazę - dokładnie wycisnąć wodę!

  2. Do naczynia miksującego włożyć odciśnięte ziemniaki oraz pozostałe składniki  i miksujemy  pomagając sobie kopystką aż uzyskamy jednorodną masę 1 min/obr 5.

  3. Gotowe ciasto wykładamy do innego naczynia.

  4. Pyzy
  5. Wstawiamy wodę w garnku na "gaz" i lepimy pyzy, czyli trochę ciasta na rękę oprószona maka ziemniaczana, spłaszczamy i kładziemy trochę farszu i sklejamy, kulamy kulkę obsypujemy ziemniaczana w razie klejenia się ciasta i odkładamy np na tackę wyłożoną lnianą ściereczką, powtarzamy czynności do wykorzystania ciasta i farszu.

  6. Gotowe pyzy wkładamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy ok. 7 min od czasu wypłynięcia na powierzchnię. (dzielę pyzy do gotowania na dwie porcje)

    Ugotowane  odcedzamy np. za pomocą łyżki cedzakowej, układamy na talerzach i podajemy natychmiast z podsmażonym w między czasie cebulką i wędzonym boczkiem.

  7. Farsz
  8. Mięso pokrojone na kawałki  do 2 cm umieścić w Varomie i ugotować  30 min/Varoma/obr. 1. Następnie przystawkę Varoma odstawić do przestygnięcia a z naczynia wylać wodę

  9. Zszatkować cebulę 5 s/obr. 5

  10. Kopystką zebrać cebulę ze ścianek na dno naczynia miksującego, dodać masło i dusić 3 min/Varoma/obr. 1

  11. Dodać przestudzone ugotowane mięso i zemleć 15 s/obr. 6

  12. Dodać pozostałe składniki  i wymieszać 30 s/obr 4 (ew. powtórzyć)
    przełożyć do innego naczynia

  13. Dodatek
  14. Boczek pokrojony w kostkę wyłożyć na patelnię

  15. zszatkować cebulę 5 s/obr. 5 i wyłożyć do innego naczynia

  16. po ulepieniu pyz podsmażyć boczek i jak się wystarczająco wytopi, dodać zszatkowaną cebulę i podsmażyć według uznania

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Jeśli ziemniaki surowe będą źle odciśnięte i/lub ugotowane ziemniaki będą nawet lekkko ciepłe (najlepsze są z lodówki z poprzeniego dnia), ciasto będzie zbyt lepkie - trzeba dodać więcej mąki pszennej i ziemniaczanej.
W skrajnych przypadkach zabraknie Wam m
ąki a pyzami śmiało można okna wybijać! tmrc_emoticons.D


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bardzo dobry przepis, skorzystałam, bardzo...

    Zgłoszony przez Iwajka na stycznia 18, 2018 at 18:24.

    Bardzo dobry przepis, skorzystałam, bardzo smakowały pyzy.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis na cisto do pyzów to totalna...

    Zgłoszony przez Magdalena B-H na grudnia 7, 2016 at 15:31.

    Przepis na cisto do pyzów to totalna klapa., niestety wylądowało w koszu. Chyba obroty są duże i proporcje. Ogólnie wymaga dopracowania.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Oj ciasto to kompletna ciapa.

    Zgłoszony przez ajako na października 25, 2015 at 16:55.

    Oj ciasto to kompletna ciapa. Mimo odciskania surowych ziemniaków i użycia gotowanych z dnia poprzedniego, nic nie chciało się lepić tmrc_emoticons.-(  Dwie pierwsze "pyzy" wylądowały w śmieciach. W końcu po dodaniu "na oko" duuużo więcej miąki i ręcznym wmieszaniu jej do papki, i po tym jak mąż zamówił już pizzę, żeby rodzina z głodu nie padła, coś zaczęło się kleić tmrc_emoticons.-)  Rzeczywiscie trzeba opracować to lepienie pyz ze sporą ilością mąki na dłoniach, a z mięsa najlepiej uformować wczesniej kuleczki. U mnie pierwsze udane pyzy mają taki stosunek farszu do ciasta, że tego pierwszego trzeba szukać, ale praktyka czyni mistrza i ostatnie trzy są super. Jeszcze tylko kształt pozostawia wiele do życzenia. Ale trzeba przyznać, że pyzy są niezłe tmrc_emoticons.-)  Przepisu nie skreślam, chociaż strasznie się namęczylam. Zrobię drugie podejście i chyba rzeczywiście spróbuję mniej obrotów.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto owszem jest ciapowate,

    Zgłoszony przez Monia i Heniu na sierpnia 21, 2015 at 13:30.

    Ciasto owszem jest ciapowate, ale ja zawsze kleję pyzy na dłoni z mąką ziemniaczaną.

    Ten przepis testuję już od dawna i nie widzę niedociągnięć. Ostatnio testowałem z podwójną porcją ciasta i farszu - niestety narobiłem sobie tylko pracy. Trzymając się przepisu zawsze wychodzi. Problematyczne jest jedynie klejenie pyz (ciapa tmrc_emoticons.;) ) ale za to po ugotowaniu są przepyszne delikatne ciasto a nie guma jak z marketu no i farsz. Ten smak...

    Oczywiście pyzy jeszcze lepiej smakują ugotowane na przystawce Varoma - jak przetestuję opublikuję aktualizację przepisu.

    Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa Wink

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy ktos juz wyprobowal i

    Zgłoszony przez Monika1979 na sierpnia 7, 2015 at 19:55.

    Czy ktos juz wyprobowal i sprawdzil przepis? Komus sie udaly? Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis niestety nie nadaje

    Zgłoszony przez Dietetyk Lublin na sierpnia 4, 2015 at 22:38.

    Przepis niestety nie nadaje sie do wykonania. Pomimo dobrych ziemniakow, nic z tego nie wyszlo, dodawalam mąkę i dodawalam.i nie dali sie zlepic cciasta. Przypuszczam. Ze błąd jest w przepisie, moim zdaniem za duże obroty i wychodzi ciapa!!!!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • hmm znam ten ból:(. Wydawały

    Zgłoszony przez Joanka904 na lutego 25, 2015 at 09:16.

    hmm znam ten bóltmrc_emoticons.(. Wydawały mi się zimne, ale jak widać nie były wystarczająco zimnetmrc_emoticons.;).Tysiące razy robiłam śląskie, ale nie w TM ( przeciskałam ziemniaki i stąd pewnie moja niedostateczna ocena temperatury ziemniaków) dodane do wypróbowania.Miesko się ni ezmarnowało tylko zmieniło się w zapiekankętmrc_emoticons.;)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dodane do wypróbowania Mam

    Zgłoszony przez Asiak1 na grudnia 26, 2014 at 22:05.

    Dodane do wypróbowania tmrc_emoticons.) Mam nadzieję, że tym razem mi wyjdą. Pierwsza próba wylądowała w śmieciach bo nie dało się nic z ciasta zrobiś - gumowa, rociągliwa breja ale to chyba przez ziemniaki bo nie były z poprzedniego dnia.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Od dziś przepis Pyzy z mięsem

    Zgłoszony przez Monia i Heniu na czerwca 26, 2013 at 23:45.

    Od dziś przepis Pyzy z mięsem jest ukończony i gotów do przetestowania w Waszych kuchniach!Życzę SMACZNEGO! Cooking 9

    Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa Wink

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Racja - system trochę kulawo

    Zgłoszony przez Monia i Heniu na czerwca 26, 2013 at 13:02.

    Racja - system trochę kulawo podpowiada - oczywiście 500 gram ziemniaków surowych.

    Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa Wink

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiliśmy wszystko na oko  a

    Zgłoszony przez Monia i Heniu na czerwca 6, 2013 at 16:04.

    Robiliśmy wszystko na oko Big Smile  a wiadomo na oko to chłop w szpitalu... 

    Chcę aby ten przepis był dopracowany i nawet laik sobie poradził - dołączę również zdjęcia. Mimo to jak mówię rodzinie że robimy pyzy to wszyscy mówią mniam!

    Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa Wink

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie bardzo też rozumiem

    Zgłoszony przez ElaK na czerwca 6, 2013 at 15:33.

    Nie bardzo też rozumiem wskazówki:

    Dane dotyczące parametrów TM uzupełnię w niedługim czasie. (posiłkujcie się proszę książką podstawową Radość Gotowania)???

    To znaczy, że do tej pory nie robiliście tego przepisu przy pomocy TM?

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo proszę o

    Zgłoszony przez ElaK na czerwca 6, 2013 at 15:31.

    Bardzo proszę o doprecyzowanie przepisu  tmrc_emoticons.)  Surowych ziemniaków do ciasta jest 500 g czy 1 kg? A może 1,5kg?  tmrc_emoticons.;)  Wiem, że podczas wpisywania produktów trzeba uważać i skontrolować po opublikowaniu, bo system sam podpowiada produkty, które niekoniecznie są uzyte do naszego przepisu  tmrc_emoticons.)  Pozdrawiam 

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze