3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
  • thumbnail image 6
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pyzy z mięsem


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

Farsz

  • 20 g masła, do zeszklenia cebuli
  • 1 łyżeczki szałwia, suszona, otarta, albo gałązka świeżej
  • 1 szczypty soli, do smaku!!!
  • 1 szczypty pieprzu, do smaku!!!
  • 1 łyżeczki majeranek, suszony, albo gałązka świeżego
  • 1 jajko kurze, oczywiście surowe
  • 120 gramów cebuli
  • 500 gramów mięsa wieprzowego, mieszanego

Ciasto

  • 500 g ziemniaków ugotowanych
  • 500 g ziemniaków surowych, obranych, obranych lub dokładnie umytych
  • 1 jajko kurze
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szczypty pieprzu, do smaku!!!
  • 1 szczypty soli, do smaku!!!
  • 100 g maka ziemniaczana, do podsypywania

Dodatek

  • 200 g cebuli
  • 300 g zmrozonego boczku wędzonego
5

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Zetrzeć surowe ziemniaki 30-40 s/obr 6 i wyłożyć do koszyczka na ścierkę lub gazę - dokładnie wycisnąć wodę!

  2. Do naczynia miksującego włożyć odciśnięte ziemniaki oraz pozostałe składniki  i miksujemy  pomagając sobie kopystką aż uzyskamy jednorodną masę 1 min/obr 5.

  3. Gotowe ciasto wykładamy do innego naczynia.

  4. Pyzy
  5. Wstawiamy wodę w garnku na "gaz" i lepimy pyzy, czyli trochę ciasta na rękę oprószona maka ziemniaczana, spłaszczamy i kładziemy trochę farszu i sklejamy, kulamy kulkę obsypujemy ziemniaczana w razie klejenia się ciasta i odkładamy np na tackę wyłożoną lnianą ściereczką, powtarzamy czynności do wykorzystania ciasta i farszu.

  6. Gotowe pyzy wkładamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy ok. 7 min od czasu wypłynięcia na powierzchnię. (dzielę pyzy do gotowania na dwie porcje)

    Ugotowane  odcedzamy np. za pomocą łyżki cedzakowej, układamy na talerzach i podajemy natychmiast z podsmażonym w między czasie cebulką i wędzonym boczkiem.

  7. Farsz
  8. Mięso pokrojone na kawałki  do 2 cm umieścić w Varomie i ugotować  30 min/Varoma/obr. 1. Następnie przystawkę Varoma odstawić do przestygnięcia a z naczynia wylać wodę

  9. Zszatkować cebulę 5 s/obr. 5

  10. Kopystką zebrać cebulę ze ścianek na dno naczynia miksującego, dodać masło i dusić 3 min/Varoma/obr. 1

  11. Dodać przestudzone ugotowane mięso i zemleć 15 s/obr. 6

  12. Dodać pozostałe składniki  i wymieszać 30 s/obr 4 (ew. powtórzyć)
    przełożyć do innego naczynia

  13. Dodatek
  14. Boczek pokrojony w kostkę wyłożyć na patelnię

  15. zszatkować cebulę 5 s/obr. 5 i wyłożyć do innego naczynia

  16. po ulepieniu pyz podsmażyć boczek i jak się wystarczająco wytopi, dodać zszatkowaną cebulę i podsmażyć według uznania

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Jeśli ziemniaki surowe będą źle odciśnięte i/lub ugotowane ziemniaki będą nawet lekkko ciepłe (najlepsze są z lodówki z poprzeniego dnia), ciasto będzie zbyt lepkie - trzeba dodać więcej mąki pszennej i ziemniaczanej.
W skrajnych przypadkach zabraknie Wam m
ąki a pyzami śmiało można okna wybijać! tmrc_emoticons.D


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bardzo dobry przepis, skorzystałam, bardzo...

    Zgłoszony przez Iwajka na stycznia 18, 2018 at 18:24.

    Bardzo dobry przepis, skorzystałam, bardzo smakowały pyzy.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis na cisto do pyzów to totalna...

    Zgłoszony przez Magdalena B-H na grudnia 7, 2016 at 15:31.

    Przepis na cisto do pyzów to totalna klapa., niestety wylądowało w koszu. Chyba obroty są duże i proporcje. Ogólnie wymaga dopracowania.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Oj ciasto to kompletna ciapa.

    Zgłoszony przez ajako na października 25, 2015 at 16:55.

    Oj ciasto to kompletna ciapa. Mimo odciskania surowych ziemniaków i użycia gotowanych z dnia poprzedniego, nic nie chciało się lepić tmrc_emoticons.-(  Dwie pierwsze "pyzy" wylądowały w śmieciach. W końcu po dodaniu "na oko" duuużo więcej miąki i ręcznym wmieszaniu jej do papki, i po tym jak mąż zamówił już pizzę, żeby rodzina z głodu nie padła, coś zaczęło się kleić tmrc_emoticons.-)  Rzeczywiscie trzeba opracować to lepienie pyz ze sporą ilością mąki na dłoniach, a z mięsa najlepiej uformować wczesniej kuleczki. U mnie pierwsze udane pyzy mają taki stosunek farszu do ciasta, że tego pierwszego trzeba szukać, ale praktyka czyni mistrza i ostatnie trzy są super. Jeszcze tylko kształt pozostawia wiele do życzenia. Ale trzeba przyznać, że pyzy są niezłe tmrc_emoticons.-)  Przepisu nie skreślam, chociaż strasznie się namęczylam. Zrobię drugie podejście i chyba rzeczywiście spróbuję mniej obrotów.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto owszem jest ciapowate,

    Zgłoszony przez Monia i Heniu na sierpnia 21, 2015 at 13:30.

    Ciasto owszem jest ciapowate, ale ja zawsze kleję pyzy na dłoni z mąką ziemniaczaną.

    Ten przepis testuję już od dawna i nie widzę niedociągnięć. Ostatnio testowałem z podwójną porcją ciasta i farszu - niestety narobiłem sobie tylko pracy. Trzymając się przepisu zawsze wychodzi. Problematyczne jest jedynie klejenie pyz (ciapa tmrc_emoticons.;) ) ale za to po ugotowaniu są przepyszne delikatne ciasto a nie guma jak z marketu no i farsz. Ten smak...

    Oczywiście pyzy jeszcze lepiej smakują ugotowane na przystawce Varoma - jak przetestuję opublikuję aktualizację przepisu.

    Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy ktos juz wyprobowal i

    Zgłoszony przez Monika1979 na sierpnia 7, 2015 at 19:55.

    Czy ktos juz wyprobowal i sprawdzil przepis? Komus sie udaly? Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis niestety nie nadaje

    Zgłoszony przez Dietetyk Lublin na sierpnia 4, 2015 at 22:38.

    Przepis niestety nie nadaje sie do wykonania. Pomimo dobrych ziemniakow, nic z tego nie wyszlo, dodawalam mąkę i dodawalam.i nie dali sie zlepic cciasta. Przypuszczam. Ze błąd jest w przepisie, moim zdaniem za duże obroty i wychodzi ciapa!!!!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • hmm znam ten ból:(. Wydawały

    Zgłoszony przez Joanka904 na lutego 25, 2015 at 09:16.

    hmm znam ten bóltmrc_emoticons.(. Wydawały mi się zimne, ale jak widać nie były wystarczająco zimnetmrc_emoticons.;).Tysiące razy robiłam śląskie, ale nie w TM ( przeciskałam ziemniaki i stąd pewnie moja niedostateczna ocena temperatury ziemniaków) dodane do wypróbowania.Miesko się ni ezmarnowało tylko zmieniło się w zapiekankętmrc_emoticons.;)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dodane do wypróbowania Mam

    Zgłoszony przez Asiak1 na grudnia 26, 2014 at 22:05.

    Dodane do wypróbowania tmrc_emoticons.) Mam nadzieję, że tym razem mi wyjdą. Pierwsza próba wylądowała w śmieciach bo nie dało się nic z ciasta zrobiś - gumowa, rociągliwa breja ale to chyba przez ziemniaki bo nie były z poprzedniego dnia.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Od dziś przepis Pyzy z mięsem

    Zgłoszony przez Monia i Heniu na czerwca 26, 2013 at 23:45.

    Od dziś przepis Pyzy z mięsem jest ukończony i gotów do przetestowania w Waszych kuchniach!Życzę SMACZNEGO! Cooking 9

    Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Racja - system trochę kulawo

    Zgłoszony przez Monia i Heniu na czerwca 26, 2013 at 13:02.

    Racja - system trochę kulawo podpowiada - oczywiście 500 gram ziemniaków surowych.

    Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiliśmy wszystko na oko  a

    Zgłoszony przez Monia i Heniu na czerwca 6, 2013 at 16:04.

    Robiliśmy wszystko na oko Big Smile  a wiadomo na oko to chłop w szpitalu... 

    Chcę aby ten przepis był dopracowany i nawet laik sobie poradził - dołączę również zdjęcia. Mimo to jak mówię rodzinie że robimy pyzy to wszyscy mówią mniam!

    Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie bardzo też rozumiem

    Zgłoszony przez ElaK na czerwca 6, 2013 at 15:33.

    Nie bardzo też rozumiem wskazówki:

    Dane dotyczące parametrów TM uzupełnię w niedługim czasie. (posiłkujcie się proszę książką podstawową Radość Gotowania)???

    To znaczy, że do tej pory nie robiliście tego przepisu przy pomocy TM?

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo proszę o

    Zgłoszony przez ElaK na czerwca 6, 2013 at 15:31.

    Bardzo proszę o doprecyzowanie przepisu  tmrc_emoticons.)  Surowych ziemniaków do ciasta jest 500 g czy 1 kg? A może 1,5kg?  tmrc_emoticons.;)  Wiem, że podczas wpisywania produktów trzeba uważać i skontrolować po opublikowaniu, bo system sam podpowiada produkty, które niekoniecznie są uzyte do naszego przepisu  tmrc_emoticons.)  Pozdrawiam 

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze