3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pulpety w sosie pomidorowym


Wydrukuj:
4

Składniki

4 osoba/osoby

Sos pomidorowy

  • 600 g przecieru pomidorowego
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 50-80 g cebuli
  • 1 ząbka czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli, (świeżo mielonej)
  • 1-2 szczypty pieprzu kolorowego, (świeżo mielonego)

Pulpety:

  • olej, (do natłuszczenia Varomy)
  • 1-2 szczypty pieprzu kolorowego, (świeżo mielonego)
  • 1/2 łyżeczki soli, (świeżo mielonej)
  • 2 jaja
  • 400 g mięsa mielonego, (wołowe, wieprzowe, mix)
  • 1 ząbka czosnku
  • 12 gałązek Natki pietruszki, (tylko liście)
  • 80 g mleka
  • 40 g czerstwej bułki, (pokrojonej na cząstki)
  • 6
    55min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Sos pomidorowy:
  1. 5. Do Blokada naczynia miksującego wkładamy czosnek, cebulę, oliwę i rozdrabniamy na ustawieniu 5 s / obr. 7. Następnie dusimy na ustawieniu 5 min. / 120 St. C / obr. 1.

     

    6. Dodajemy przecier pomidorowy, sól i pieprz. Na pokrywie stawiamy przystawkę Varoma i gotujemy na ustawieniu 20 min. / Varoma / obr. 1.

  2. Pulpety:
  3. 1. Na pokrywie Blokada naczynia miksującego ustawiamy miseczkę, tarujemy wagę i odmierzamy bułkę i mleko. Łączymy składniki i odstawiamy do namoczenia.

     

    2. Do Blokada naczynia miksującego wkładamy natkę pietruszki i czosnek, rozdrabniamy na ustawieniu s / obr. 7. Zmiksowane składniki zgarniamy kopystką ze ścianek do wnętrza Blokada naczynia miksującego.

     

    3. Dodajemy mięso, jaja, sól, pieprz i odciśnięte pieczywo bez pozostałego mleka. Mieszamy na ustawieniu 10 s / obr. 5. Przekładamy do osobnego naczynia.

     

    4. Natłuszczamy oliwą górną i dolną część Varomy, dłońmi formujemy kuliste pulpeciki o średnicy ok. 4-5 cm i układamy na obu poziomach Varomy.

     

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Pulpety najlepiej smakują na gorąco.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bardzo smaczne, gdy zamienimy punkt 2 z 1 oraz...

    Zgłoszony przez fish_ka na lutego 8, 2019 at 14:54.

    Bardzo smaczne, gdy zamienimy punkt 2 z 1 oraz dodamy przecier z kartonika albo pomidory krojone.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • To ja w kwestii niedokończonego przepisu... ...

    Zgłoszony przez jolaskobejko na grudnia 10, 2017 at 18:35.

    To ja w kwestii niedokończonego przepisu...
    Co dalej od momentu punktu 4. "Natłuszczamy oliwą górną i dolną część Varomy, dłońmi formujemy kuliste pulpeciki o średnicy ok. 4-5 cm i układamy na obu poziomach Varomy"...
    Powinna być informacja dotycząca dalszego postępowania...
    I czy napewno 600 g przecieru pomidorowego??? Jeden słoiczek ma 210 gram, to trzy słoiki??? Może to chodzi o pomidory w puszce?!
    Chętnie bym spróbowała dania, ale z dokończonego przepisu.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Żona i córka zachwycone daniem. Podawałem z...

    Zgłoszony przez przykuty na listopada 12, 2017 at 16:35.

    Żona i córka zachwycone daniem. Podawałem z makaronem spaghetti.Czesrstwą bułkę można zastąpić bułką tartą (ta sama waga) i wymieszać z podaną w przepisie ilością mleka.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • maria.k.: jeśli użyjesz przecier (przetarte...

    Zgłoszony przez przykuty na listopada 12, 2017 at 16:09.

    maria.k.: jeśli użyjesz przecier (przetarte pomidory - passata) to 600g jest odpowiednią ilością. Jeśli używasz koncentrat pomidorowy, to shame on You ;]

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jakiś niedokończony przepis. Nie wiadomo ile...

    Zgłoszony przez maria.k. na października 4, 2017 at 18:31.

    Jakiś niedokończony przepis. Nie wiadomo ile ostatecznie gotować te pulpety. Uważam że 600 g przecieru pomidorowego to jakieś nieporozumienie. Przecież to ponad pół kilo. Myślę że 60 g jest realne, reszta wody. Wtedy nie bedzie za gęsty.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam, jestem początkującą kucharką i dziś...

    Zgłoszony przez Monika 84 na września 5, 2017 at 20:16.

    Witam, jestem początkującą kucharką i dziś robiłam powyższe pulpety iiiii sos wyszedł mi bardzo gęsty a nawet mi przywarł do pojemnika, zastanawiam się czy nie trzeba dolać trochę wody?? Prosze o pomoc...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszne Szybkie przygotowanie Tuszcz z pulpetw...

    Zgłoszony przez cinamonka na lipca 4, 2017 at 16:13.

    Przepyszne. Szybkie przygotowanie. Tłuszcz z pulpetów pięknie się wytopił w Varomie. Na pewno nieraz powtórzę. Dodałam do mięska przyprawę do mięsa wieprzowego ( od serca), do sosu- paprykę ostrą i słodką, troszkę chilli. Mężowi bardzo smakowało.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jeden z przepisów, który po...

    Zgłoszony przez Evvva na marca 19, 2017 at 15:34.

    Jeden z przepisów, który po przygotowaniu najbardziej smakował mojemu mężusiowi tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wykorzystałam ten przepis

    Zgłoszony przez PaniBe na sierpnia 25, 2016 at 08:08.

    Wykorzystałam ten przepis jako pierwszy na moim nowym Termomięxie, do pulpetów dodałam jeszcze cebulę, a do sosu kostkę rosołową, ale taką z mniejszą ilością soli. Dzieci wcinały, aż im się uszy trzęsły.  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Smaczne. Do sosu dodaje

    Zgłoszony przez monika15 na maja 26, 2016 at 12:59.

    Smaczne. Do sosu dodaje jeszcze kostkę rosolowa

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • smaczne

    Zgłoszony przez iwona761 na marca 20, 2016 at 12:24.

    smaczne

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • smaczne 

    Zgłoszony przez Claudia2420 na lutego 23, 2016 at 15:26.

    smaczne  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • smakowite

    Zgłoszony przez Limonka na kwietnia 16, 2015 at 19:18.

    smakowite tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze