3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pulpety w sosie pomidorowym


Wydrukuj:
4

Składniki

4 osoba/osoby

Sos pomidorowy

  • 600 g przecieru pomidorowego
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 50-80 g cebuli
  • 1 ząbka czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli, (świeżo mielonej)
  • 1-2 szczypty pieprzu kolorowego, (świeżo mielonego)

Pulpety:

  • olej, (do natłuszczenia Varomy)
  • 1-2 szczypty pieprzu kolorowego, (świeżo mielonego)
  • 1/2 łyżeczki soli, (świeżo mielonej)
  • 2 jaja
  • 400 g mięsa mielonego, (wołowe, wieprzowe, mix)
  • 1 ząbka czosnku
  • 12 gałązek Natki pietruszki, (tylko liście)
  • 80 g mleka
  • 40 g czerstwej bułki, (pokrojonej na cząstki)
  • 6
    15min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    Sos pomidorowy:
  1. 5. Do Closed lid wkładamy czosnek, cebulę, oliwę i rozdrabniamy na ustawieniu 5 s / obr. 7. Następnie dusimy na ustawieniu 5 min. / 120 St. C / obr. 1.

     

    6. Dodajemy przecier pomidorowy, sól i pieprz. Na pokrywie stawiamy przystawkę Varoma i gotujemy na ustawieniu 20 min. / Varoma / obr. 1.

  2. Pulpety:
  3. 1. Na pokrywie Closed lid ustawiamy miseczkę, tarujemy wagę i odmierzamy bułkę i mleko. Łączymy składniki i odstawiamy do namoczenia.

     

    2. Do Closed lid wkładamy natkę pietruszki i czosnek, rozdrabniamy na ustawieniu s / obr. 7. Zmiksowane składniki zgarniamy kopystką ze ścianek do wnętrza Closed lid.

     

    3. Dodajemy mięso, jaja, sól, pieprz i odciśnięte pieczywo bez pozostałego mleka. Mieszamy na ustawieniu 10 s / obr. 5. Przekładamy do osobnego naczynia.

     

    4. Natłuszczamy oliwą górną i dolną część Varomy, dłońmi formujemy kuliste pulpeciki o średnicy ok. 4-5 cm i układamy na obu poziomach Varomy.

     

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Pulpety najlepiej smakują na gorąco.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Witam, jestem początkującą kucharką i dziś...

    Zgłoszony przez Monika 84 na września 5, 2017 at 20:16.

    Witam, jestem początkującą kucharką i dziś robiłam powyższe pulpety iiiii sos wyszedł mi bardzo gęsty a nawet mi przywarł do pojemnika, zastanawiam się czy nie trzeba dolać trochę wody?? Prosze o pomoc...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszne Szybkie przygotowanie Tuszcz z pulpetw...

    Zgłoszony przez cinamonka na lipca 4, 2017 at 16:13.

    Przepyszne. Szybkie przygotowanie. Tłuszcz z pulpetów pięknie się wytopił w Varomie. Na pewno nieraz powtórzę. Dodałam do mięska przyprawę do mięsa wieprzowego ( od serca), do sosu- paprykę ostrą i słodką, troszkę chilli. Mężowi bardzo smakowało.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jeden z przepisów, który po...

    Zgłoszony przez Evvva na marca 19, 2017 at 15:34.

    Jeden z przepisów, który po przygotowaniu najbardziej smakował mojemu mężusiowi tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wykorzystałam ten przepis

    Zgłoszony przez PaniBe na sierpnia 25, 2016 at 08:08.

    Wykorzystałam ten przepis jako pierwszy na moim nowym Termomięxie, do pulpetów dodałam jeszcze cebulę, a do sosu kostkę rosołową, ale taką z mniejszą ilością soli. Dzieci wcinały, aż im się uszy trzęsły.  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Smaczne. Do sosu dodaje

    Zgłoszony przez monika15 na maja 26, 2016 at 12:59.

    Smaczne. Do sosu dodaje jeszcze kostkę rosolowa

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • smaczne

    Zgłoszony przez iwona761 na marca 20, 2016 at 12:24.

    smaczne

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • smaczne 

    Zgłoszony przez Claudia2420 na lutego 23, 2016 at 15:26.

    smaczne  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • smakowite

    Zgłoszony przez Limonka na kwietnia 16, 2015 at 19:18.

    smakowite tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze