- TM 5
Składniki
Pulpety
- 100 g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 15 g masła klarowanego
- 300 g mięsa mielonego wołowego
- 60 g namoczonej bułki
- 1 łyżeczek soli
- 1 łyżeczek przyprawy uniwersalnej TM
- 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
- 1 jajko
Sos
- 45 g cebuli
- 20 g masła klarowanego
- 150 g grzybów, pieczarki, boczniaki, suszone prawdziwki
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 180 g wody wrzącej
- 50 g śmietany 30%
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, rozrobionej w małej ilości wody
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1.Odmierzamy 180 g wrzącej wody w której namaczamy ok 20 g suszonych prawdziwków. Odkładamy
2. Do "Blokada naczynia miksującego" wrzucamy cebulę nastawiamy 5sekobrót5 kopystką zgarniamy na dno naczynia
3. Dodajemy 10 g masła nastawiamy 3min120°obrót2
4. Dodajemy grzyby. Ja miałam pieczarki ok 6 sztuk, boczniaki ok 3 sztuki i namoczone prawdziwki( wodę ostawiamy) nastawiamy 3sekobrót4
5. Dodajemy 10 g masła klarowanego i tymianek nastawiamy 6 min 100 ° obrót 2
6. Następnie do "Blokada naczynia miksującego" dodajemy wodę w której moczyły się grzyby, śmietanę, sól, i rozpuszczoną mąkę nastawiamy 6 min 100° obrót 2
Sos przelewamy do innego naczynia.
Sos grzybowy
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Zrobiłam z lekkimi modyfikacjami - pieczarek dałam wg przepisu, a suszonych grzybów dwa razy więcej. Zalałam je też 2 razy większą ilością wody. Sos wyszedł bardzo dobrej konsystencji, a całość jest przepyszna polecam każdemu, kto lubi grzyby!
Sos wyszedł bardzo gęsty. Warto więcej wody/śmietany dodać.
Are you sure to delete this comment ?