Składniki
4 porcja/porcje/porcji
Pulpety
- 100 g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 15 g masła klarowanego
- 300 g mięsa mielonego wołowego
- 60 g namoczonej bułki
- 1 łyżeczek soli
- 1 łyżeczek przyprawy uniwersalnej TM
- 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
- 1 jajko
Sos
- 45 g cebuli
- 20 g masła klarowanego
- 150 g grzybów, pieczarki, boczniaki, suszone prawdziwki
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 180 g wody wrzącej
- 50 g śmietany 30%
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, rozrobionej w małej ilości wody
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
-
6
30min
Czas całkowity 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przygotowanie
-
1.Odmierzamy 180 g wrzącej wody w której namaczamy ok 20 g suszonych prawdziwków. Odkładamy
2. Do
wrzucamy cebulę nastawiamy 5 sek obrót 5 kopystką zgarniamy na dno naczynia
3. Dodajemy 10 g masła nastawiamy 3 min 120° obrót 2
4. Dodajemy grzyby. Ja miałam pieczarki ok 6 sztuk, boczniaki ok 3 sztuki i namoczone prawdziwki( wodę ostawiamy) nastawiamy 3 sek obrót 4
5. Dodajemy 10 g masła klarowanego i tymianek nastawiamy 6 min 100 ° obrót 2
6. Następnie do
dodajemy wodę w której moczyły się grzyby, śmietanę, sól, i rozpuszczoną mąkę nastawiamy 6 min 100° obrót 2
Sos przelewamy do innego naczynia.
Sos grzybowy
Pulpety
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Miarka MT
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzSos wyszedł bardzo gęsty. Warto więcej...
Sos wyszedł bardzo gęsty. Warto więcej wody/śmietany dodać.