3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

PULPECIKI DROBIOWE Z ZIOŁAMI


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

5 porcja/porcje/porcji

10 sztuk pulpecików

  • 2 ząbki czosnku (3 mniejsze)
  • 1 jajko kurze
  • 1/2 bułki poznańskiej czerstwej (lub innej pszennej)
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 3 gałązki koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego TM
  • 500 g mięsa z udźca bez skóry i kości
  • 1 cebula
  • 6
    45min
    Czas całkowity 45min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    KROK - 1
  1. Przygotowujemy składniki.

    (wykonywałam to w wersji dla drugiego dania - w koszyczku buraczki)

     

  2. Do naczynia miskującego wrzucamy listki natki pietruszki i koperku.

    Siekamy 3s/obr.8

  3. Rozdrobnione zioła kopystką przekładamy do małej miseczki.

  4. Moczymy bułkę w zimnej wodzie. Gdy namoknie, wyciskamy tmrc_emoticons.)

    Cebulę kroimy na kawałki.

    Podobnie mięso.

    Obieramy czosnek

  5. Do naczynia miskującego wrzucamy cebulę i czosnek. Rozdrabniamy 3s./obr.5. Kopystką zgarniamy z boków naczynia i czynność powtarzamy - 3s./ obr.5

  6. KROK - 2
  7. Do naczynia miskującego wkładamy kawałeczki mięsa. Rozdrabniamy 15s. obr. 7-8

  8. Zgarniamy kopystką z boków naczynia i ponownie rozdrabniamy 8s/obr. 8

  9. Dodajemy wyciśniętą od wody bułkę, cebulę, posiekane zioła, jajko.

  10. Dodajemy 1 łyżeczkę koncentratu bulionu i sól oraz pieprz do smaku

  11. Mieszamy 20s. obr. 3

    Jeśli są większe kawałki mięsa - rozdrabniamy 10s. obr. 8.

  12. Tak powstałą masę przekładamy do miski za pomocą kopystki

  13. Możemy tradycyjnie formować, czyli mocząc dłonie w wodzie i turlając wcześniej urwaną część masy.

    Lub tak...

    jak w dzieciństwie "robiło się babki w piaskownicy" tmrc_emoticons.;)

  14. Moczymy miarkę w garnuszku z wodą. Nabieramy masy.

  15. Dociskamy do brzegów naczynia, by pozbyć się nadmiaru i moczymy dłoń w wodzie, po czym dociskamy od góry miarki, aby masamocno się związała.

  16. Obracamy miarkę i układamy pulpeciki na VAROMIE.

  17. KROK - 2 (Z DODATKAMI, JAKO II DANIE)
  18. U mnie w części dolnej Varomy miałam ziemniaki-ja tu porcja dla 2osób tmrc_emoticons.), oczywiście może być ich więcej tmrc_emoticons.)

  19. W koszyczku miałam buraczki.

    Po ugotowaniu wyjąć koszyczek za pomocą kopystki, wystudzić.

    Można po ostudzeniu podawać pokrojone w talarki, półksiężyce lub spiralki utworzone w sposób taki sam jak obiera się np. jabłko tmrc_emoticons.)

  20. GOTOWE :)
  21. SMACZNEGO !!!

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

SMACZNEGO tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Smaczne tylko ile trzeba gotowacna VAROMIE? Czy 45...

    Zgłoszony przez Adikus na grudnia 18, 2016 at 18:32.

    Smaczne tylko ile trzeba gotowacna VAROMIE? Czy 45 min to nie za duzo?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Uwielbiam..

    Zgłoszony przez ewelka076 na kwietnia 3, 2016 at 21:38.

    Uwielbiam.. tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyszło pyszne. Dzięki za

    Zgłoszony przez Peter80 na lutego 21, 2016 at 13:13.

    Wyszło pyszne. Dzięki za pomysł  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • całość zrobiona wczoraj, na

    Zgłoszony przez sylwis na lutego 3, 2016 at 11:41.

    całość zrobiona wczoraj, na dzisiejszy obiad tmrc_emoticons.) dzięki za przepis

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis. Wszystko

    Zgłoszony przez Dorota1000 na lutego 1, 2016 at 00:36.

    Super przepis. Wszystko dokladnie tak rozpisane i zobrazowane zdjęciami, że mało które przepisy są tak dokładnie wyjaśnione. Każdy na pewno potrafi.  tmrc_emoticons.;) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze