3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Polędwiczki wieprzowe z pieprzem w sosie grzybowym


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

Polędwiczki wieprzowe z pieprzem w sosie grzybowym

  • 700 gramów polędwiczki wieprzowej
  • 750 gramów ziemniaków, 5 sztuk
  • 500 gramów białych pieczarek, świeżych
  • 2 cebuli szalotki, 2 sztuki
  • 2 łyżki natka pietruszki, świeża, posiekana
  • 1 łyżki musztardy, dowolnej
  • 1/2 łyżki majeranku, suszonego
  • 1/2 łyżki bazylia, suszona
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 litra śmietana, min. 30% tłuszczu
  • 3 marchewki
  • 1,5 jabłko, do jedzenia, słodkie
  • 2 łyżki chrzan, tarty, ze sloiczka
  • soli, drobnej, sol
  • pieprzu czarnego, świeżo mielonego
  • oliwa z oliwek
  • maslo
  • 6
    1h 10min
    Czas całkowity 50min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    polędwiczki wieprzowe z pieprzem
  1. 1. Na poczatek rozgrzewamy patelnie i piec do ktorego wkladamy czysta brytfanne, aby sie rozgrzala.Poledwiczki posolic i obsypac grubo mielony pieprzem dosc obfcie. (Ja mialam pieprz kolorowy wymieszany z czarnym w ziarnach, ktory mielilam na biezaco.)Tak przygotowane miesko nalezy posmarowac lyzka oliwy z oliwek i wrzucic na rozgrzana patelnie z dodatkowa lyzka oliwy. Pieczemy z obu stron na zloty kolor. Tak upieczone miesko przekladamy na brytfanne do pieca i pieczemy nastepne 20minut. SOS pieczarkowy:Pieczarki smazymy na tej samej patelni co miesko z dodatkiem jednej lyzki masla. Kiedy pieczarki lekko sie zarumienia dodajemy cebulki szalotki, czosnek i smazymy dalej. Ja cebulki pokroilam tylko na pol. Gdy wszystko razem juz ladnie sie zrumieni dodajemy lyzke musztardy (ja dalam sarepska) i mieszamy. Nastepnie wszystko zalewamy goracym bulionem z suszonymi grzybami. I tak dusimy pieczarki przez ok. 30min. Ja w miedzyczasie dolewalam jeszcze goracej wody i dodalam jeszcze jedna kostke rosolowa i tym samym nie doprawialam juz niczym sosu. Kiedy pieczarki beda juz miekkie dodajemy majeranek, bazylie i natke pietruszki i zageszczamy sos smietana. Puree ziemniaczane z chrzanemUgotowane ziemniaki nalezy ugniesc z lyzka masla i dwiema lyzkami chrzanu. Sposob podania:Na talerz wykladamy puree na to kladziemy kawalek miesa i wszystko zalewmy sosem z pieczarek. Naszym dodatkiem byla surowka z marchewki i jablka (nie dosladzalismy)
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

patelnia, piekarnik


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy