3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Polędwiczki wieprzowe w sosie cebulowym


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

Polędwiczki wieprzowe w sosie cebulowym

  • 500 gramy polędwicy wieprzowej
  • 300 gramy cebuli
  • 2 ząbka ząbek czosnku
  • 300 gramy wody
  • 20 gramy olej rzepakowy
  • 40 gramy śmietana, 18% tłuszczu
  • 1 łyżki mąka pszenna
  • 1 kostki bulion mięsny, kostka rosołowa
  • 1 płaskich łyżeczek majeranek, suszony
  • 1/2 płaskich łyżeczek papryki słodkiej, mielonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu, mielonego
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. Polędwiczki tniemy na 1,5 cm plastry i rozbijamy je tłuczkiem na grubość około 7 mm .

    Oprószamy polędwiczki solą i pieprzem z dwóch stron.

    Obsmażamy mięso na oleju po około pół minuty z każdej strony. Obsmażone polędwiczki układamy na dolnej części Varomy (kawałki mięsa mogą nachodzić na siebie) i odstawiamy na chwilę.

    Do naczynia miksującego wkładamy pokrojoną na ćwiartki cebulę (300g) oraz czosnek (2 ząbki) i rozdrabniamy 5s/obr.5. Za pomocą kopystki zgarniamy warzywa na dno naczynia. Dodajemy olej (20g) i dusimy 4min/120’C/obr.1.
    Wlewamy wodę (300g), dodajemy koncentrat bulionu/kostkę rosołową, 1 łyżeczkę majeranku, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki oraz po 1/4 łyżeczki soli i pieprzu.
    Zamykamy, nakładamy przystawkę Varoma i gotujemy na parze 25 min/Varoma/obr.1. Następnie zdejmujemy przystawkę Varoma i przekładamy mięso do garnka

    Do naczynia miksującego dodajemy 1 łyżkę mąki oraz 40 g śmietany i miksujemy 30s/obr.4-8, stopniowo je zwiększając.
    Sos przelewamy do garnka z mięsem.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz