Tu jesteś:
4
Składniki
4 porcja/porcje/porcji
Polędwiczki wieprzowe w sosie cebulowym
- 500 gramy polędwicy wieprzowej
- 300 gramy cebuli
- 2 ząbka ząbek czosnku
- 300 gramy wody
- 20 gramy olej rzepakowy
- 40 gramy śmietana, 18% tłuszczu
- 1 łyżki mąka pszenna
- 1 kostki bulion mięsny, kostka rosołowa
- 1 płaskich łyżeczek majeranek, suszony
- 1/2 płaskich łyżeczek papryki słodkiej, mielonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu, mielonego
-
6
1h 0min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- Polędwiczki tniemy na 1,5 cm plastry i rozbijamy je tłuczkiem na grubość około 7 mm .
Oprószamy polędwiczki solą i pieprzem z dwóch stron.
Obsmażamy mięso na oleju po około pół minuty z każdej strony. Obsmażone polędwiczki układamy na dolnej części Varomy (kawałki mięsa mogą nachodzić na siebie) i odstawiamy na chwilę.
Do naczynia miksującego wkładamy pokrojoną na ćwiartki cebulę (300g) oraz czosnek (2 ząbki) i rozdrabniamy 5s/obr.5. Za pomocą kopystki zgarniamy warzywa na dno naczynia. Dodajemy olej (20g) i dusimy 4min/120’C/obr.1.
Wlewamy wodę (300g), dodajemy koncentrat bulionu/kostkę rosołową, 1 łyżeczkę majeranku, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki oraz po 1/4 łyżeczki soli i pieprzu.
Zamykamy, nakładamy przystawkę Varoma i gotujemy na parze 25 min/Varoma/obr.1. Następnie zdejmujemy przystawkę Varoma i przekładamy mięso do garnka
Do naczynia miksującego dodajemy 1 łyżkę mąki oraz 40 g śmietany i miksujemy 30s/obr.4-8, stopniowo je zwiększając.
Sos przelewamy do garnka z mięsem.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzSuper, dziękuję za przepis. Ja potraktowałam go...
Super, dziękuję za przepis. Ja potraktowałam go jako bazę, dodałam surową paprykę, troszeczkę ostrego curry i zabek czosnku więcej i sos wyszedl przepyszny. Zyskał tez na kolorze. Wszystkim bardzo smakował, a towarzystwo wybredne. Myśle, że orginalna wersja tez super, tylko słodsza i lagodniejsza, papryka troche tą słodycz przełamała.
Bardzo smaczny, szybki i prosty przepis. Nie...
Bardzo smaczny, szybki i prosty przepis. Nie spodziewałam się że z dosłownie "3 składników na krzyż" można wyczarować coś takiego. Cała rodzina się zajadała i mimo pełnych brzuchów każdy chciał dokładkę. Sos delikatny, lekko słodkawy-pycha!
Sos cebulowy jest delikatny, kremowy, polędwiczki...
Sos cebulowy jest delikatny, kremowy, polędwiczki pyszne. Całe danie (wraz z ziemniakami gotowanymi w koszyku) godne polecenia. Mniam😋
Beata
aga12710 napisał:...
potwierdzam, polecam.
Beata
Rewelacja. Ja podałam z ziemniakami i buraczkami.
Rewelacja. Ja podałam z ziemniakami i buraczkami.
Bardzo smaczne danie. Na gościach zrobiło...
Bardzo smaczne danie. Na gościach zrobiło wrażenie. Prosili o dokładkę.
(Brak tematu)
Wyszło smaczne. Moja modyfikacja to taka, że...
Wyszło smaczne. Moja modyfikacja to taka, że podczas robienia sosu z polędwiczek włożyłam jeszcze koszyczek i dodałam ziemniaki. Wszystko za jednym razem się zrobiło. Polecam, będę robić taki.
Przepis rewelacja! ...
Przepis rewelacja!
Wszystko wyszło perfect!
Smaczne
Smaczne "Mieszanie" "Blokada naczynia miksującego"
Bardzo smaczna potrawa
Bardzo smaczna potrawa