3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Mielone inaczej


Wydrukuj:
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

  • 500 g mięsa mielonego z udźca inyka
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1/3 małego pęczka pietruszki
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej TM
  • sól, pieprz do smaku

Farsz

  • 250 g pieczarek
  • 3 plasterki żółtego sera
  • 80 g cebuli
  • 15 g oliwy
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku

Masa mięsna

  • 6
    20h 40min
    Czas całkowity 20h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia Blokada naczynia miksującego włożyć cebulę i zmiksować 3 s. obr. 5. Dolać pieczarki, rozdrobnić 4 s. obr. 4. Całość zgarnąć kopystką na dno naczynia, dodać oliwę, przyprawę, sól i pieprz do smaku, oraz pół łyżeczki tymianku suszonego. Dusić 10 minut, 120 stopni, obr.1. (jeśli farsz jest nadal za wodnisty, dodać jeszcze do 5 minut duszenia)

    Zmielone mięso, jajko, musztardę, poszatkowaną pietruszkę, przyprawę uniwersalną TM, sól i pieprz (wedle upodobań), wymieszać ręcznie w misce.
  2. Powstałą masę, rozłożyć na folii spożywczej w kształcie prostokąta. Tak jak na zdjęciu.
  3. Na środek ułożyć plastry sera i na nie wyłożyć masę pieczarkową.
  4. Zrolować mięso za pomocą folii w taki sposób, aby mięso się połączyło, tworząc roladę. Rolada powinna ciasno być owinięta w całości folią, w tym celu, po zrolowaniu należy nawinąc w poprzek jeszcze jedną warstwę folii i zamknąć mięso, żeby farsz nie wystawał.
  5. Tak przygotowaną roladę umieszczamy na przystawce Varoma i nastawiamy 40 minut, varoma, obrót 1.

    W tym czasie możemy w naczyniu przygotowywać ulubiony sos, a w koszczyczku ziemniaki lub inne węglowodany.
  6. Roladę po uparowaniu wyjmujemy z folii i kroimy w grube plastry, układając na talerzu.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Można użyć innego mięsa mielonego.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Dobre Jednoczenie robiam w TM i piekarniku Te z...

    Zgłoszony przez Magda0681 na lipca 7, 2017 at 21:08.

    Dobre. Jednocześnie robiłam w TM i piekarniku. Te z piekarnika wyszły nieco smaczniejsze. Polecam Blokada naczynia miksującego

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dobre Z racji tego ze jednoczenie robiam dwie...

    Zgłoszony przez Magda0681 na lipca 3, 2017 at 23:02.

    Dobre. Z racji tego ze jednocześnie robiłam dwie porcje, jedna włożyłam do piekarnika zawinięta w papier do pieczenia. Smakowała trochę lepiej niż ta robiona w TM. Ale i tak przepis polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jonka_iwonka W pierwszym punkcie przepisu jest...

    Zgłoszony przez AgaSawa na czerwca 11, 2017 at 13:45.

    Jonka_iwonka: W pierwszym punkcie przepisu jest opisane robienie farszu.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziki

    Zgłoszony przez borba na czerwca 11, 2017 at 12:14.

    Dzięki!Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A jak robimy farsz pieczarkowy

    Zgłoszony przez Jonka_iwonka na czerwca 11, 2017 at 10:02.

    A jak robimy farsz pieczarkowy??

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • 500 g uzupeniam po raz kolejny przepis Niestety...

    Zgłoszony przez AgaSawa na czerwca 11, 2017 at 09:52.

    500 g, uzupełniłam po raz kolejny przepis. Niestety wina leży po stronie portalu przepisownia, który nie działa u mnie ok i ucina mi składniki tmrc_emoticons.(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A w punkcie drugim to ile misa na to nadzienie...

    Zgłoszony przez borba na czerwca 11, 2017 at 08:19.

    A w punkcie drugim, to ile mięsa na to nadzienie potrzeba? Kilogram?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze