Tu jesteś:
4
Składniki
4 porcja/porcje/porcji
MARYNATA
- 20 g świeżego imbiru
- 150 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka cynamonu mielonego
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
- 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
- 400 g filetów z kurczaka
SOS
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
- 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
- 600 g passaty pomidorowej
- 2-3 łyżeczki cukru
- 1 łyżka octu winnego
- 70 g śmietanki kremówki
- sól , pieprz do smaku
DO PODANIA
- 400 g jogurtu naturalnego
- ryż jaśminowy lub chlebki nan
- świeża kolendra
-
6
45min
Czas całkowityPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- MARYNATA
Do naczynia"Blokada naczynia miksującego" wkładamy imbir - 5s / obr7
Dodajemy jogurt i przyprawy - 10s / obr3
Mięso kroimy w 2-3 centymetrową kostkę , wkładamy do miski i zalewamy marynatą . Odstawiamy do lodówki na ok. 2-3 h.
( Im dłużej tym lepiej , można nawet na całą noc jeżeli chcemy potrawę zrobic na drugi dzień )
SOS
Do czystego i suchego"Blokada naczynia miksującego" wkładamy czosnek , rozdrabniamy 3s / obr7
Składniki zgarniamy kopystką ze ścianek"Blokada naczynia miksującego" i dodajemy masło.
Dusimy 3 min /120 st /obr 1
Dodajemy przyprawy i dusimy 1 min / 120 st / obr 1
Wlewamy passatę pomidorową ,dodajemy cukier, ocet winny, sól i pieprz świeżo zmielony .
Nakładamy przystawke waroma i wykładamy zamarynowane mięso.
Gotujemy 20 min/waroma/ obr 2
Odstawiamy przystawkę waroma , kurczaka przekładamy do naczynia z sosem i ustawiamy 15 min/ 90 st/ obr"Obroty wsteczne" 1,5
Na koniec dodajemy śmietankę kremowkę
i mieszamy 10s/obr"Obroty wsteczne" 3
Podajemy udekorowane jogurtem i świeżą kolendrą
SMACZNEGO
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Mięso można również usmażyć na patelni grilowej
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzObiad doskonały. Jeśli ktoś nie lubi ostrego...
Obiad doskonały. Jeśli ktoś nie lubi ostrego proponuję dodać mniej papryki ostrej. Cały czas SC doskonała. Polecam
Obiadek pierwsza klasa , super
Obiadek pierwsza klasa , super
Pyszna. Polecam
Pyszna. Polecam