3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

KURCZAK TIKKA MASALA


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

MARYNATA

  • 20 g świeżego imbiru
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 400 g filetów z kurczaka

SOS

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 600 g passaty pomidorowej
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka octu winnego
  • 70 g śmietanki kremówki
  • sól , pieprz do smaku

DO PODANIA

  • 400 g jogurtu naturalnego
  • ryż jaśminowy lub chlebki nan
  • świeża kolendra
  • 6
    45min
    Czas całkowity
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. MARYNATA

    Do naczynia Blokada naczynia miksującego wkładamy imbir - 5s / obr7
    Dodajemy jogurt i przyprawy - 10s / obr3

    Mięso kroimy w 2-3 centymetrową kostkę , wkładamy do miski i zalewamy marynatą . Odstawiamy do lodówki na ok. 2-3 h.
    ( Im dłużej tym lepiej , można nawet na całą noc jeżeli chcemy potrawę zrobic na drugi dzień )

    SOS

    Do czystego i suchego Blokada naczynia miksującego wkładamy czosnek , rozdrabniamy 3s / obr7
    Składniki zgarniamy kopystką ze ścianekBlokada naczynia miksującego i dodajemy masło.
    Dusimy 3 min /120 st /obr 1
    Dodajemy przyprawy i dusimy 1 min / 120 st / obr 1
    Wlewamy passatę pomidorową ,dodajemy cukier, ocet winny, sól i pieprz świeżo zmielony .
    Nakładamy przystawke waroma i wykładamy zamarynowane mięso.
    Gotujemy 20 min/waroma/ obr 2
    Odstawiamy przystawkę waroma , kurczaka przekładamy do naczynia z sosem i ustawiamy 15 min/ 90 st/ obrObroty wsteczne 1,5
    Na koniec dodajemy śmietankę kremowkę
    i mieszamy 10s/obrObroty wsteczne3

    Podajemy udekorowane jogurtem i świeżą kolendrą

    SMACZNEGO
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Mięso można również usmażyć na patelni grilowej


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Obiad doskonały. Jeśli ktoś nie lubi ostrego...

    Zgłoszony przez Zubcia na lutego 7, 2021 at 16:38.

    Obiad doskonały. Jeśli ktoś nie lubi ostrego proponuję dodać mniej papryki ostrej. Cały czas SC doskonała. Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Obiadek pierwsza klasa , super

    Zgłoszony przez Grazik na listopada 1, 2018 at 11:32.

    Obiadek pierwsza klasa , super

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszna. Polecam

    Zgłoszony przez Magda0681 na września 18, 2017 at 22:30.

    Pyszna. Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze