3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Kurczak Garam Masala


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

Kurczak Garam Masala

  • Jedna łyżka kolendry (najlepiej ziarna w całości)
  • Jedna łyżka kminku (najlepiej ziarna w całości)
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, zmielonej
  • ½ łyżeczki goździków
  • 2 ½ lyżki kardamonu zmielonego
  • 2 łyżki curry, zmielonego
  • KURCZAK GARAM MASALA
  • 500 g oczyszczonej piersi z kurczaka pokrojonej na kawałki
  • 600 g wody
  • Sól
  • Pieprz
  • 400 g pomidorów
  • 80 g śmietany
  • 50 g masła
  • 30 g cukru
  • 2 łyżki mieszanki GARAM MASALA
  • Jedna łyżka czarnego pieprzu (najlepiej ziarna w całości)
  • GARAM MASALA – MIESZANKA
  • 6
  • 7
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. GARAM MASALA-MIESZANKA:

    Wszystkie składniki wkładamy do naczynia miksującego  ok. 1 min/Obr 10 tak długo aż mieszanka zamieni się w proszek.

    Przekładamy do pojemniczka , z mieszanki wychodzi mniej więcej 25 gram mieszanki.

    KURCZAK GARAM MASALA:

    Piersi z kurczaka przyprawić solą i pieprzem, włożyć do przystawki Varoma. Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma , gotować na parze 25-30 min/Varoma/ Obr.1

    Odstawić przystawkę Varoma i wylać wywar z naczynia miksującego.

     Sos:

    Włożyć pomidory, śmietanę, masło i cukier do naczynia miksującego i gotować 15 min/100 st./Obr.2

    Dodać mieszankę GARAM MASALA i odrobinę soli gotować bez MT 3 min/100 st./Obr 1

    Dodać kawałki ugotowanego kurczaka i jeżeli potrzeba więcej soli gotować bez MT 5-8 min/100 st./ Obr 2

     

    Podawać z ryżem – najlepszy do tego dania jest ryż Basmati. Można gotowe danie posypać posiekaną pietruszką bądź polać jeszcze odrobiną jogurtu naturalnego – danie jest wtedy mniej ostre.

     

     

     

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Pyszne danie!!...

    Zgłoszony przez Hadzia86 na grudnia 30, 2016 at 22:57.

    Pyszne danie!!

    Bardzo fajny przepis, na stałe zagości w naszym menu :)


    Polecam ten przepis :cooking_9:

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kurczak wyszedl super....

    Zgłoszony przez bird_song na grudnia 14, 2016 at 12:44.

    Kurczak wyszedl super.

    Bardzo polecam.

    Mieszanke mialem juz gotowa.

    Nastepnym razem zrobie z 1.5 porcji bo wdg przepisu wychodzi tego sosu tak na styk.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Takie smaki lubię,miałam gotową mieszankę...

    Zgłoszony przez Mac na listopada 24, 2016 at 18:51.

    Takie smaki lubię,miałam gotową mieszankę przyprawy,ale następnym razem zrobię z w/w przepisu,może będzie mniej cynamonowa ;) Ryż,także ugotowałam w koszyczku przy parowaniu kurczaka,całość na 6 ;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robie już nie pamiętam który

    Zgłoszony przez natalia.m na października 16, 2016 at 22:32.

    Robie już nie pamiętam który raz z rzędu. Bardzo smaczne. Tyle że z braku niektórych przypraw w mojej półce, użyłam gotowej przyprawy curry z Prymatu i tez wyszło rewelacyjne danie. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kolejna potrawa, która na

    Zgłoszony przez Kajka na października 7, 2016 at 14:09.

    Kolejna potrawa, która na stale zagościła w moim "kuchennym repertuarze" :bigsmile:

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczny i szybki

    Zgłoszony przez Aleksandra62 na czerwca 18, 2016 at 20:38.

    Bardzo smaczny i szybki obiad. Ryż gotowałam w koszyczku, w Varomie kurczaka, a na przystawce do Varomy warzywa. Kurczaka i przyprawę GARAM MASALA dodałam razem z pomidorami, dzięki czemu pominęłam 3-minutowy czas gotowania a od tego momentu ustawiłam obroty wsteczne, dzięki czemu mięso nie było mocno rozdrobnione. Danie pyszne, polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Danie ok

    Zgłoszony przez Magda341 na czerwca 15, 2016 at 12:27.

    Danie ok :)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robię kolejny raz!

    Zgłoszony przez kasia.kaha na czerwca 4, 2016 at 22:47.

    Robię kolejny raz! Rewelacja!  :cooking_4:

    Rzekła lilia do motyla: "nikt nie patrzy, niech pan zapyla!" 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis rewelka! Robię drugi

    Zgłoszony przez madzinka83 na maja 7, 2016 at 13:57.

    Przepis rewelka! Robię drugi raz w tym tygodniu na życzenie męża :-).

    Gotowałam ryż w koszyczku podczas parowania kurczaka i zamiast śmietany dałam jogurt naturalny (akurat był w lodówce otwarty). Acha, no i mniej cukru (10gram). Naprawdę przepyszne danie i super szybkie do zrobienia, szczególnie, że mieszanka przypraw starczy na co najmniej 3 razy.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • zrobilam wedlug przepisu i

    Zgłoszony przez Annetta na kwietnia 17, 2016 at 23:15.

    zrobilam wedlug przepisu i danie dobre ale wedlug mnie wcale nie pikantne:) 

    Po dodaniu kurczaka mieszlam 5 min na obr wstecznych 0.5 i wyszedl dlrobno poszatkowany (za drobno wedlug mnie) 

    ogolnie dobre danie 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przyprawę zrobiłam, ale bez

    Zgłoszony przez dangie na kwietnia 17, 2016 at 10:37.

    Przyprawę zrobiłam, ale bez kardamonu, bo nie mogłam znaleźć w pobliskich sklepach a na wycieczki nie było czasu. Lecz mimo to danie wyszło super. Bardzo nam smakowało. Co prawda kurczak rozpadł się na włókna, ale to nie szkodzi. Polecam 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja napewno będzie u

    Zgłoszony przez Monika Siarnacka na marca 16, 2016 at 10:33.

    Rewelacja napewno będzie u nas gościł częściej  :bigsmile:

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bez cukru i z mniejszą

    Zgłoszony przez Peti4 na marca 15, 2016 at 15:32.

    Bez cukru i z mniejszą ilością przyprawy - wyszło mało pikantne - bardzo smaczne :)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam !

    Zgłoszony przez sirtomash na stycznia 21, 2016 at 12:46.

    Polecam !

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Faktycznie kurczak trochę się

    Zgłoszony przez Joanna0508 na stycznia 18, 2016 at 12:11.

    Faktycznie kurczak trochę się rozpada, ale w smaku super!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mąż się ucieszy

    Zgłoszony przez maya88 na stycznia 9, 2016 at 19:25.

    Mąż się ucieszy :)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam wszystko według

    Zgłoszony przez Metamorfoza na grudnia 27, 2015 at 14:56.

    Zrobiłam wszystko według przepisu, jedynie przyprawy dałam ciut mniej bo lubię łagodne smaki. Wyszło pysznie! Dzięki za przepis :)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam-wyszło

    Zgłoszony przez Storotka na sierpnia 8, 2015 at 17:36.

    Zrobiłam-wyszło pyszne,chociaż bardzo ostre

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • na pewno można. Ja tak

    Zgłoszony przez patiwu na maja 28, 2015 at 21:34.

    na pewno można. Ja tak zroibłam i czas był nawet odpowiedni

    patiwu

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • jestem początkującym

    Zgłoszony przez patiwu na maja 28, 2015 at 21:33.

    jestem początkującym kucharzem...zrobiłam i się zakochałam w tak orientalnym smaku!!!! Ten przepis jest genialny

    ps. zamiast pomidorów  świerzych użyłam w puszce

    patiwu

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • w mieszance Garam Masala jest

    Zgłoszony przez bes na maja 10, 2015 at 21:21.

    w mieszance Garam Masala jest kmin rzymski ,a  nie nasz kminek ?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam, zarówno samo danie,

    Zgłoszony przez Gudzia na maja 10, 2015 at 18:24.

    Polecam, zarówno samo danie, jak i przyprawa - rewela.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Użyłam gotowej przyprawy

    Zgłoszony przez Agata S na kwietnia 26, 2015 at 23:02.

    Użyłam gotowej przyprawy (medium), wyszło bardzo dobre, tak jak w komentarzach poniżej - dałam połowę cukru, a i tak wyszło dość słodkie (następnym razem dam jeszcze mniej). 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Naprawde smaczne danie.

    Zgłoszony przez Mariolka77 na marca 30, 2015 at 16:03.

    Naprawde smaczne danie. Przyprawa genialna! Napewno do zrobienia jeszcze raz :) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne wyszło, ale teź dałam

    Zgłoszony przez Psotka69 na marca 11, 2015 at 12:17.

    Pyszne wyszło, ale teź dałam mniej cukru (10g)  :love:

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Sama przyprawa garam masala

    Zgłoszony przez Psotka69 na marca 11, 2015 at 10:59.

    Sama przyprawa garam masala jest warta polecenia zrobiłam więcej więc dodaję do róźnych potraw np. do warzyw z patelni lub grilowanych  :)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre, jeśli pominąć

    Zgłoszony przez Angelica na marca 4, 2015 at 18:05.

    Bardzo dobre, jeśli pominąć cukier.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre. U nas bez cukru

    Zgłoszony przez Angelica na marca 4, 2015 at 18:03.

    Bardzo dobre. U nas bez cukru ( w oryginale zbyt słodkie). Często je przyrządzam, bo wszyscy lubimy indyjską kuchnię. Po dodaniu kurczaka gotuję 4 min na obrotach wstecznych i mój kurczak się nie rozpada. Polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy można gotować ryż (w

    Zgłoszony przez Estetica na lutego 28, 2015 at 22:09.

    Czy można gotować ryż (w koszyczku) razem z mięsem?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • To musi być pyszne

    Zgłoszony przez Asiak1 na lutego 22, 2015 at 22:05.

    To musi być pyszne :)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczne danie.

    Zgłoszony przez taaala na lutego 22, 2015 at 17:21.

    Bardzo smaczne danie. Wspaniała mieszanka przpraw :D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczne danie.

    Zgłoszony przez Kachna70 na grudnia 12, 2014 at 19:31.

    Bardzo smaczne danie.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • calkiem dobre , tylko

    Zgłoszony przez Lamka na października 16, 2014 at 18:26.

    calkiem dobre , tylko stanowczo za słodkie a ja dałam  30g cukru palmowego, ktory nie jest slodki jak cukier. do następnego dam  tylko 10g 

    Lamka

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczne danie.

    Zgłoszony przez Dorota72 na września 29, 2014 at 08:00.

    Bardzo smaczne danie. Polecam! Musiałam tylko je dosolić.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Potrawka rewelacyjna, godna

    Zgłoszony przez mmalgo na kwietnia 14, 2014 at 11:22.

    Potrawka rewelacyjna, godna polecenia. Dla smakoszy slonych potraw polecilabym dac odrobine mniej cukru. Ja troszku wzmocnilam sosik z 2 lyzeczkami koncentratu pomidorowego i wyszla wysmienita.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam, danie pyszne,

    Zgłoszony przez nonton na lutego 9, 2014 at 16:13.

    Witam, danie pyszne, doświadczyłem oryginalnego smaku:) Ze względu, że żona karmi postanowiłem zrobić bardziej delikatną przyprawę, zamiast

    czarnego pieprzu -> biały pieprzcurry -> kurkumakardamon miałem niezmielony, ale po oskubaniu Closed lid zmielił go bardzo dobrze, niemielony ma bardziej wyrazisty zapach.

    Przepis jak najbardzie mogę polecić każdemu i dziękuję Pani klaudi_ko za podzielenie się tą kompozycją smaku :)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dodaje do wypróbowania :)dużo

    Zgłoszony przez Monia i Heniu na listopada 5, 2013 at 23:00.

    dodaje do wypróbowania :)dużo pozytywnych komentarzy ,pewnie danie jest super:D

    Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa ;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Po dodaniu do kielicha

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na listopada 4, 2013 at 19:17.

    Po dodaniu do kielicha kurczaka,gotujemy na obrotach wstecznych, pozycja soft,  kawałeczki kurczaka nie rozpadają się :) Pozdrawiam :love:

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Potrawa super ,moje dzieciaki

    Zgłoszony przez marzka13 na listopada 4, 2013 at 12:45.

    Potrawa super ,moje dzieciaki uwielbiają :)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie się robi i wydaje mi

    Zgłoszony przez porcupine na czerwca 30, 2013 at 18:04.

    Właśnie się robi i wydaje mi się, że będzie pyszne :)) W czasie gotowania mięsa na Varomie można w koszyczku ugotować ryż. Wtedy do wody trzeba dodać soli.

    porcupine ma na imię Monika i zaprasza na swój blog o rękodziele: www.domzakoncemswiata.blogspot.com

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Danie palce lizać! Użyłam

    Zgłoszony przez jozu81 na lutego 21, 2013 at 15:51.

    Danie palce lizać! Użyłam gotowej mieszanki Garam Masala, bo nie miałam wszystkich składników żeby ją zrobić. Nawet mojemu wybrednemu mężowi smakowało :)  Przepis dodany do ulubionych!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Miałam problem z kupieniem

    Zgłoszony przez karol--ina na lutego 15, 2012 at 18:21.

    Miałam problem z kupieniem kardamonu ale warto było go poszukać bo jedzonko pierwsza klasa. Jeżeli tak smakuje indyjska kuchnia to już ją kocham i faktycznie rozwalony kurczak jest super. :)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo mi miło nie pozostaje

    Zgłoszony przez klaudia_ko na lutego 14, 2012 at 13:56.

    Bardzo mi miło nie pozostaje mi nic innego jak tylko życzyć smacznego:)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczniaste jedzonko,

    Zgłoszony przez MAGDALENKA na lutego 3, 2012 at 22:22.

    Bardzo smaczniaste jedzonko, a przyprawa to kulinarne złoto, odrobina Indii - autentycznych Indii w mojej kuchni... wielkie dzięki za ten przepis.

    Magdalena Irek

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszna potrawa ! Sądzę,

    Zgłoszony przez xc90 na listopada 3, 2011 at 20:52.

    Przepyszna potrawa ! Sądzę, że będziemy jeść to teraz baaaardzo często. 

    W domu zgodnie stwierdziliśmy, że rozwalony kurczak smakuje lepiej niż w kawałakach :) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczna potrawa,

    Zgłoszony przez Asica na sierpnia 1, 2011 at 13:48.

    Bardzo smaczna potrawa, kurczak sie rozwalił troszke, a jakże, :) ale wydaje mi się, że z rozwalonym jest nawet lepiej

     

    Asica

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przyprawę używam do innych

    Zgłoszony przez kucharz na lipca 6, 2011 at 09:21.

    Przyprawę używam do innych potraw jest super :)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kurczak lekko się rozpada i

    Zgłoszony przez kucharz na lipca 6, 2011 at 09:20.

    Kurczak lekko się rozpada i łączy z sosem, ale mimo wszystko pozostają kawałki.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dobry przepis!   Mam pytanie.

    Zgłoszony przez karo9999karo na lipca 6, 2011 at 09:02.

    Dobry przepis!  

    Mam pytanie. Nie rozlecial wam sie ten kurczak? (Juz dodany do sosu)? Ja mieszalam go nawet na obrotach wstecznych ale i tak w wiekszosci sie rozciachal na papke

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zamiast śmietany można dać

    Zgłoszony przez MałgorzataRyba na lipca 5, 2011 at 22:16.

    Zamiast śmietany można dać mleczko kokosowe, potrawa jest wtedy mniej kaloryczna.

    www.thermoprzepisy.pl

    www.vitasklep.pl

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •