3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Kotleciki mielone z indyka z farszem pieczarowym


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

Kotleciki mielone z indyka z farszem pieczarowym

  • 60 g cebula
  • 200 g pieczarki, waga już obranych
  • 10 g oliwa z oliwek
  • 500 g mięso mielone z indyka
  • 1 jajko
  • 40 g bułka tarta
  • sól
  • pieprz czarny, mielony
  • tymianek, suszony
  • papryka ostra, mielona
  • suszona pietruszka

  • 700 g woda
  • 6
    45min
    Czas całkowity 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    Farsz
  1. Cebule wkładamy do Closed lid i siekamy na 3s/obr.5, następnie dodajemy pieczarki i siekammy na 4s/obr.4, zgarniamy wszystko kopystką na dno naczynia i dodajemy oliwe, ok. pół łyzeczki tymianku, 1/3 łyżeczki soli i pieprzu.
  2. Dusimy na 10min/120stopni/obr.1 dając zamiast miarki koszyczek.
  3. Gotowy farsz przekładamy do innego naczynia.
  4. Kotleciki:
  5. Do naczynia wkładamy mięso, jajko, bułke tartą, ok. pół łyżeczki soli, pieprzu, papryki ostrej, tymianku i pietruszki. Mieszamy 10s/obr.4
  6. Dzielimy mięso na 8 częsci. Każdą z nich na kolejne dwie - mniejszą i większą. Oba kawałki spłaszczamy. Większy ukladamy w dłoni i nakładamy do niego farszu (ok 2. łyżeczek), następnie nakładamy mniejszą część i zlepiamy je razem formujacąc kotlet. Gotowy odkładamy do Varomy.
    *Jeśli kotleciki źle się lepią pomoże zwilżenie dłoni.
  7. Do naczynia wlewamy wodę (opcjonalnie wkładamy koszyczek w którym możemy zrobić ziemniaczki lub ryż), nakładamy przystawke Varoma i gotujemy 30min/Varoma/obr.1.
  8. Gotowe!
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Zamiast bułki tartej można użyc zmielonych dowolnych płatków typu jaglanych czy kukurydzianych.

Przepis zmodyfikowałam na podstawie przepisu z instagrama autorstwa ona_zdrowo_gotuje


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Przepyszne! Pieczarki trzeba rzeczywiście...

    Zgłoszony przez MartaPotocka na lutego 4, 2018 at 19:20.

    Przepyszne! Pieczarki trzeba rzeczywiście odcedzić.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobilam te kotleciki i wyszly doskonale. Farsz...

    Zgłoszony przez henrietta na stycznia 22, 2018 at 14:24.

    Zrobilam te kotleciki i wyszly doskonale. Farsz był lekko wodnisty, to nadmiar wody usunęłam na sitku. Ładnie się lepią, a po ugotowaniu przepyszne w smaku. Tymianek nadaje ciekawego smaku potrawie. Pikantne, kto nie lubi ostrych dań proponuję dodać mniej chili.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze