Tu jesteś:
PRZEPIS NA THERMOMIX ®
4
Składniki
4 porcja/porcje/porcji
Kotleciki mielone z indyka z farszem pieczarowym
- 60 g cebula
- 200 g pieczarki, waga już obranych
- 10 g oliwa z oliwek
- 500 g mięso mielone z indyka
- 1 jajko
- 40 g bułka tarta
- sól
- pieprz czarny, mielony
- tymianek, suszony
- papryka ostra, mielona
- suszona pietruszka
- 700 g woda
-
6
45min
Czas całkowity 10minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- Cebule wkładamy do
"Blokada naczynia miksującego" i siekamy na 3s/obr.5, następnie dodajemy pieczarki i siekammy na 4s/obr.4, zgarniamy wszystko kopystką na dno naczynia i dodajemy oliwe, ok. pół łyzeczki tymianku, 1/3 łyżeczki soli i pieprzu.
- Dusimy na 10min/120stopni/obr.1 dając zamiast miarki koszyczek.
- Gotowy farsz przekładamy do innego naczynia.
- Do naczynia wkładamy mięso, jajko, bułke tartą, ok. pół łyżeczki soli, pieprzu, papryki ostrej, tymianku i pietruszki. Mieszamy 10s/obr.4
- Dzielimy mięso na 8 częsci. Każdą z nich na kolejne dwie - mniejszą i większą. Oba kawałki spłaszczamy. Większy ukladamy w dłoni i nakładamy do niego farszu (ok 2. łyżeczek), następnie nakładamy mniejszą część i zlepiamy je razem formujacąc kotlet. Gotowy odkładamy do Varomy.
*Jeśli kotleciki źle się lepią pomoże zwilżenie dłoni. - Do naczynia wlewamy wodę (opcjonalnie wkładamy koszyczek w którym możemy zrobić ziemniaczki lub ryż), nakładamy przystawke Varoma i gotujemy 30min/Varoma/obr.1.
- Gotowe!
Farsz
Kotleciki:
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
kup teraz -
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Zamiast bułki tartej można użyc zmielonych dowolnych płatków typu jaglanych czy kukurydzianych.
Przepis zmodyfikowałam na podstawie przepisu z instagrama autorstwa ona_zdrowo_gotuje
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPrzepyszne! Pieczarki trzeba rzeczywiście...
Przepyszne! Pieczarki trzeba rzeczywiście odcedzić.
Zrobilam te kotleciki i wyszly doskonale. Farsz...
Zrobilam te kotleciki i wyszly doskonale. Farsz był lekko wodnisty, to nadmiar wody usunęłam na sitku. Ładnie się lepią, a po ugotowaniu przepyszne w smaku. Tymianek nadaje ciekawego smaku potrawie. Pikantne, kto nie lubi ostrych dań proponuję dodać mniej chili.