3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
  • thumbnail image 6
  • thumbnail image 7
  • thumbnail image 8
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Gulasz po węgiersku


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

Gulasz po węgiersku

  • 0,5 łyżeczki nasion kminku
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 gałązki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 3 gałązki majeranku, tylko liście
  • 1 kawałek skórki z cytryny, (1 x 3 cm)
  • 450 g cebuli, przekrojonej na połówki
  • 30 g oleju
  • 1000 g mięsa wołowego gulaszowego, (kostki o wymiarach 3 x 3 cm)
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • 10 g musztardy
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżka papryki ostrej
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 1 kostka bulionu mięsnego, lub 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego wykonanego w TM
  • 2 łyżeczki soli, plus dodatkowa porcja
  • 400 g wody, plus dodatkowa ilość
  • 500 g makaronu jajecznego
  • 6
    1h 40min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Do naczynia miksującego włożyć nasiona kminku, zemleć 1 min/obr. 10.
    2. Dodać czosnek, pietruszkę, majeranek i skórkę z cytryny, rozdrobnić 2 s/obr. 8, przełożyć do innego naczynia.
    3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 5 s/obr. 5.
    4. Dodać olej, dusić 8 min/Varoma/ Counter-clockwise operation / obr. 1.
    5. Dodać mięso gulaszowe, koncentrat pomidorowy, musztardę, paprykę słodką i ostrą, liście laurowe, bulion, 2 łyżeczki soli i 400 g wody, gotować 22 min/100°C/ Counter-clockwise operation /obr. Gentle stir setting .
    6. Dodać mieszankę przypraw, gotować 60 min/90°C/ Counter-clockwise operation / obr. Gentle stir setting . W tym czasie, ugotować makaron według przepisu podanego na opakowaniu tak, by był gotowy razem z gulaszem. Gulasz podawać z makaronem.
10
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • pychotka , ale jednak dość pikantny proponuję...

    Zgłoszony przez Beata2222 na marca 19, 2017 at 18:23.

    pychotka :bigsmile: , ale jednak dość pikantny proponuję mniejszą ilość papryki ostrej :bigsmile:

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam ze względu na tak fajne opinie....

    Zgłoszony przez Paulina0720 na lutego 27, 2017 at 17:47.

    Zrobiłam ze względu na tak fajne opinie. Wszystko tak samo tylko dodałam mniej cebuli. Bo trochę przesada z ilością. Wyszedł niesmaczny. Jednak wolę tradycyjny gulasz według własnego przepisu. Za dużo w tym papryk w proszku. Radzę dać nie na łyżki tylko łyżeczki. To samo z koncentratem. Lepiej dać mniej i pod koniec sobie doprawić.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam i wyszedł pyszny, lekki. Nie...

    Zgłoszony przez onka na lutego 11, 2017 at 20:41.

    Zrobiłam i wyszedł pyszny, lekki. Nie zagęszczałam i nie dodałam kminku (bo nie miałam). Cała rodzinka się zajadała, nawet córka, która nie przepada za mięsem.😀

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszności!!! Dawno tak dobrego nie jadłam, ostry...

    Zgłoszony przez KasiaDerwich na grudnia 9, 2016 at 14:32.

    Pyszności!!! Dawno tak dobrego nie jadłam, ostry ale z dodatkiem ryżu lub makaronu jest rewelacyjny. Podałam do tego surówkę wielowarzywną z przepisów na powitanie - genialny obiad!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja !!!!!!

    Zgłoszony przez dysia na grudnia 7, 2016 at 15:45.

    Rewelacja !!!!!! :cooking_6:

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyszło pycha. Dzięki za fajny pomysł

    Zgłoszony przez Peter80 na listopada 28, 2016 at 15:41.

    Wyszło pycha. Dzięki za fajny pomysł :cooking_9:

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gulasz pyszny, podałem z plackami ziemniaczanymi

    Zgłoszony przez LukaszT na listopada 27, 2016 at 16:56.

    Gulasz pyszny, podałem z plackami ziemniaczanymi

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • idealny, dodałam jeszcze

    Zgłoszony przez kocia_melodia na października 7, 2016 at 16:08.

    idealny, dodałam jeszcze czerwonej świeżej papryki. Pycha :)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny gulasz, szczerze

    Zgłoszony przez pawbry na września 26, 2016 at 12:04.

    Pyszny gulasz, szczerze polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mmm...Przepyszny! Na pewno

    Zgłoszony przez tilia122 na września 6, 2016 at 21:36.

    Mmm...Przepyszny! Na pewno jeszcze zagości na stole.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie się robi. Mam tylko

    Zgłoszony przez za sałatą na czerwca 25, 2016 at 20:09.

    Właśnie się robi. Mam tylko pytanie. Naprawdę zmieściło się Wam 400g wody? Mi weszło tylko 200g, a wszystko dodałam w/g przepisu :O

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry gulasz, u mnie

    Zgłoszony przez Magda341 na czerwca 15, 2016 at 12:30.

    Bardzo dobry gulasz, u mnie zamiast makaronu kasza :)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Do ugotowania makaronu

    Zgłoszony przez Magda341 na czerwca 15, 2016 at 12:29.

    Do ugotowania makaronu :)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepraszam, ale co to znaczy

    Zgłoszony przez jolanta58 na czerwca 13, 2016 at 20:38.

    Przepraszam, ale co to znaczy dodatkowa ilość wody? W przepisie jest 400 ml więc do czego ta dodatkowa ilość i ile?

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dobry, ale mieso musiałam

    Zgłoszony przez kicia123kicia na marca 26, 2016 at 17:08.

    Dobry, ale mieso musiałam dłużej gotować :-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • przepyszny ! jak z

    Zgłoszony przez grayeyse na lutego 12, 2016 at 22:10.

    przepyszny ! jak z restauracji :)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • zrobiony - smaczny - polecam

    Zgłoszony przez aniess na lutego 4, 2016 at 11:42.

    zrobiony - smaczny - polecam :) :cooking_1:

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Do sosu dodałam dwie łyżeczki

    Zgłoszony przez mojamama na stycznia 14, 2016 at 20:20.

    Do sosu dodałam dwie łyżeczki własnego dżemu wiśniowego, niesamowicie podkręciło to smak. Gulasz genialny☺

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Osobiście "zaaplikowałem"

    Zgłoszony przez Jacek Wendolowski na grudnia 11, 2015 at 21:00.

    Osobiście "zaaplikowałem" Thermomixowi ten gulasz. Wyśmienity.

    W tygodniu pokombinuję z podmianą wołowinki na żołądki. Zobaczymy co z tego wyjdzie...

     Jacek

    "Nieważne co gotujesz - ma smakować i już"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dobra potrawa i bardzo prosta

    Zgłoszony przez samalia na grudnia 6, 2015 at 11:50.

    Dobra potrawa i bardzo prosta w wykonaniu :) ja robilam troche dluzej niz podano w przepisie bo mialam mieso wolowe a ono jak wiadomo wymaga wiecej czasu :) troszke za slone ale to kwestia indywidualna wiec ogolnie polecam! :)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • smaczny

    Zgłoszony przez efunia79 na października 11, 2015 at 19:56.

    smaczny :)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gulasz dosyć delikatny w

    Zgłoszony przez Gos na października 5, 2015 at 22:50.

    Gulasz dosyć delikatny w smaku. Zagęściłam kilkoma łyżeczkami mielonego lnu. Podałam z plackami ziemniaczanymi. Polecam przepis.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jak tylko otrzymam Thermomix

    Zgłoszony przez PiorunGROUP na września 8, 2015 at 13:00.

    Jak tylko otrzymam Thermomix natychmiast wypróbuję przepis. Dodaję do ulubionych.

    Kaśka

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Można zagęścić dodając siemię

    Zgłoszony przez wyborcza27 na maja 14, 2015 at 19:06.

    Można zagęścić dodając siemię lniane, ale uprzednio lekko rozdrobnione, nie całe ziarenka - zdrowo i smacznie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry gulasz. Można

    Zgłoszony przez Joanna4578 na maja 2, 2015 at 21:55.

    Bardzo dobry gulasz. Można dodać jeszcze pieczarki i paprykę.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo pyszny i smaczny

    Zgłoszony przez Aneta Brodowicz Kajda na maja 2, 2015 at 16:58.

    Bardzo pyszny i smaczny gulasz :) również użyłam mięsa z szynki wieprzowej i muszę powiedzieć,że rozpływa się w ustach :) polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny rodzinka nie mogla

    Zgłoszony przez wiolaola23 na marca 14, 2015 at 15:12.

    Pyszny :) rodzinka nie mogla sie najesc i na drugi dzien musiłam kolejny raz robic :) podawałam z plackami ziemniaczanymi :)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo Dobry.....polecam

    Zgłoszony przez Krzysztof1970 na stycznia 23, 2015 at 13:07.

    Bardzo Dobry.....polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetny sosik. Jedyne co

    Zgłoszony przez marta_prochacka na sierpnia 10, 2014 at 13:23.

    Świetny sosik. Jedyne co zmodyfikowałam to dodałam trochę zielonej, czerwonej papryki i zagęściłam zasmażką- przepis z książki (masłao i mąka). 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dodaję do mojej kolekcji

    Zgłoszony przez malgorzata 12 na czerwca 29, 2014 at 12:22.

    dodaję do mojej kolekcji :bigsmile:

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A ja zagęszczam go tak: 3

    Zgłoszony przez Meg na września 14, 2013 at 23:04.

    A ja zagęszczam go tak: 3 kopiate łyżeczki mąki pszennej rozmieszane z 1/2 szklanki zimnej wody. Ustawiam już gotowy gulasz na 6 min/ Closed lid/ Counter-clockwise operation 90*C/ obr. 2. i wlewam mąkę z wodą. Wtedy ma dla mnie odpowiednią gęstość. Ale ja dodaję też więcej koncentratu bo około 200 gram w sumie i zamiast wody daję pomidory z puszki (zmiksowane). Dodają też 3/4 szklanki czerwonego sodkiego wina . :)

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyszedł rewelacyjny dodałam

    Zgłoszony przez gosiakbs na czerwca 17, 2013 at 23:12.

    Wyszedł rewelacyjny :bigsmile: dodałam 20 minut przed końcem gotowania surowej papryki :cooking_9:

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja zagęściłam, rozbełtałam w

    Zgłoszony przez Mtfru na stycznia 26, 2013 at 09:37.

    Ja zagęściłam, rozbełtałam w słoiczku trochę wody z mączką ryżową i dolałam do całości. Wyszło suuuper :):) chłopaki wyjedli mi całemięsko i teraz mam sam pyyyszny sos ;) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mam pytanie drodzy

    Zgłoszony przez m-pisarzewska na stycznia 24, 2013 at 13:08.

    Mam pytanie drodzy użytkownicy termomixa;)  jak w tym przepisie mogę bardziej zagęścic sos? Ponieważ wyszedl troszke rzadki;/ ;) Dzięki za pomoc. (Ps. Ja również dodałam surową paprykę oraz puszkę pomidorów wyszło super, no tylko ten sos.. ;))

    Counter-clockwise operation

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyszło super, ale

    Zgłoszony przez Annkarp na grudnia 13, 2012 at 08:58.

    Wyszło super, ale zrezygnowałam z wołowiny na rzecz szynki wieprzowej. Wyszło super, mięso miękkie a ten zapach :)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam gulasz troszkę

    Zgłoszony przez marcia na grudnia 12, 2012 at 15:22.

    Zrobiłam gulasz troszkę inaczej do gotującego się gulaszu oprócz papryki słodkiej w proszku dodałam też surową pokrojąną w większą kostkę. Myślę,że zamiast chili w proszku można śmiało dać surowe. Ja nie miałam:) , ale napewno bym dała gdybym miała:).Nie dodałam kminku , ponieważ osobiście go nie lubię ,ale za to dodałam ziele angielskie. :) Zamiast koncentratu dałam pomidory z puszki( z lidla). Nie dałam natki pietruszki i majeranku w liściach ponieważ nie miałam, ale dałam suszony majeranek i łyżeczkę cukru, no i cytrynki nie dałam. Na koniec zaklepałam mąką z wodą. Tylko zastanawiam się czemu to mięsko wyszło takie twardawe. Chyba trzeba pogotować je o 30min dłużej. Gotowy sos polałam na placki ziemniaczane i wyszedł placek po węgiersku.Pyszne danie:)

    Cieszę się,że mogłam skorzystać z przepisu tu zamieszczonego:)

     

    Uwierz w to, kiedyś napewno ci się uda:).

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nasz dzisiejszy obiad:) Mąż

    Zgłoszony przez renek35 na stycznia 11, 2011 at 23:03.

    Nasz dzisiejszy obiad:) Mąż uznał potrawe za wspaniałą ... mi poprostu smakowała :) Lubiacym dania pikantne polecam dodanie troszku więcej ostrych przypraw...nie wiem czy to pasuje ale ja następnym razem zagęszczę troszku sos...napewno wrócę jeszcze do podawania tej potrawy rodzinie:)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze