Tu jesteś:
4
Składniki
6 porcja/porcje/porcji
- 0,5 łyżeczki nasion kminku
- 3 ząbki czosnku
- 3 gałązki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 3 gałązki majeranku, tylko liście
- 1 kawałek skórki z cytryny, (1 x 3 cm)
- 450 g cebuli, przekrojonej na połówki
- 30 g oleju
- 1000 g mięsa wołowego gulaszowego, (kostki o wymiarach 3 x 3 cm)
- 30 g koncentratu pomidorowego
- 10 g musztardy
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżka papryki ostrej
- 2 liście laurowe, suszone
- 1 kostka bulionu mięsnego, lub 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego wykonanego w TM
- 2 łyżeczki soli, plus dodatkowa porcja
- 400 g wody, plus dodatkowa ilość
- 500 g makaronu jajecznego
-
6
15min
Czas całkowity 15minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć nasiona kminku, zemleć 1min/obr.10.
- Dodać czosnek, pietruszkę, majeranek i skórkę z cytryny, rozdrobnić 2s/obr.8, przełożyć do innego naczynia.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 5 s/obr. 5.
- Dodać olej, dusić 8min/Varoma/
"Obroty wsteczne" /obr. 1.
- Dodać mięso gulaszowe, koncentrat pomidorowy, musztardę, paprykę słodką i ostrą, liście laurowe, bulion, 2 łyżeczki soli i 400 g wody, gotować 22min/100°C/
"Obroty wsteczne" /obr.
"Mieszanie" .
- Dodać mieszankę przypraw, gotować 60min/90°C/
"Obroty wsteczne" /obr.
"Mieszanie" . W tym czasie, ugotować makaron według przepisu podanego na opakowaniu tak, by był gotowy razem z gulaszem. Gulasz podawać z makaronem.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
SILPAT® - mata do pieczenia
kup teraz -
SILPAT® - mata doskonały chleb
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Komentarze
OdpowiedzGulasz smaczny. Robiłam z szynki, czas gotowania...
Gulasz smaczny. Robiłam z szynki, czas gotowania wyszedł krótszy niż w przepisie. Na nieco ponad 1,5 kg mięsa dodałam 450 g wody, gulasz nie wyszedł za rzadki. Dodałam mrożoną natkę pietruszki i suszony majeranek, dałam też połowę mniej cebuli, bo nie lubimy jak dominuje w smaku potrawy.
"Zagęszczanie"
Palce lizać
Palce lizać
Bardzo dobry - polecam
Bardzo dobry - polecam
Hadzia86: wlej kieliszek wódki to szybciej...
Hadzia86: wlej kieliszek wódki to szybciej zmięknie
W sumie masz rację, że przypomina zupę niż...
W sumie masz rację, że przypomina zupę niż sos, ale można zagęścić mąką.
Zrobiłam, tyle że z szynki wieprzowej bo nie...
Zrobiłam, tyle że z szynki wieprzowej bo nie doczytałam że wołowina jest potrzebna
Niemniej jednak bardzo smaczna potrawa, i polecam
Właśnie przygotowywuje. Jestem na ostatnim...
Właśnie przygotowywuje. Jestem na ostatnim etapie, jeszcze 60 min w będzie gotowe. Będę podawał z ryżem
Jutro planuje gotowac ten gulasz . Mysle ze...
Jutro planuje gotowac ten gulasz . Mysle ze wykorzystam wasze cenne wskazowki.
Robię już któryś raz za każdym razem wychodzi...
Robię już któryś raz za każdym razem wychodzi pyszny. Czasami muszę tylko dłużej gotować bo wołowina jest twarda. Polecam przepis
Rewelacyjny, bede wracala do niego nie raz
Rewelacyjny, bede wracala do niego nie raz
Jak dla mnie rewelacja
Jak dla mnie rewelacja
Bardzo fajny przepis. Ja dodałam świeżą...
Bardzo fajny przepis. Ja dodałam świeżą paprykę, pieczarki i przecier pomidorowy zamiast wody i użyłam mieszanki przypraw do gulaszu. Gulasz smakował wybornie. Polecam
Bardzo smaczny sosik coś innego niż zawsze...
Bardzo smaczny sosik coś innego niż zawsze robię 👍
Świetny przepis ...
Świetny przepis
Zrobię jeszcze nie raz
No niestety mnie przepis nie urzekl....
No niestety mnie przepis nie urzekl.
Bardziej wygladem przypomina zupe gulaszowa ,niz gulasz.Na pewno trzeba zagescic bo jest wodnisty i dac mniej wody.
Sprawdziłam (Y) jest przepyszny
Sprawdziłam (Y) jest przepyszny
rudoslawa
Gulasz przepyszny.U mnie z udźca z indyka.Polecam
Gulasz przepyszny.U mnie z udźca z indyka.Polecam
Super. Zrobiłam z mięsa wieprzowego (600g) i na...
Super. Zrobiłam z mięsa wieprzowego (600g) i na końcu zagęściłam. Idealne z plackiem ziemniaczanymi.
Pkt.6
Pkt.6
Kiedy dodać rozdrobniony czosnek cebulę i...
Kiedy dodać rozdrobniony czosnek cebulę i cytrynę?
Pyszniutki, troche mi sie posypala papryka ostra i...
Pyszniutki, troche mi sie posypala papryka ostra i wyszedl troche ostry, ale i tak bardzo dobry. Dalam mieso wieprzowe bo nie mialam wolowego. I wydluzylam czas gotowania do 70min. Potem zeby zagescic dodalam make z woda i gotowalam jeszcze 5min. Napewno nie raz jeszcze zrobie
wfal:jak zagęścić ?
wfal:jak zagęścić ?
Prawie doskonały !!!!!!!!!!!!!...
Prawie doskonały !!!!!!!!!!!!!
Jak zrobić aby był całkiem doskonały???
Zagęścić!!!!!!!
PYSZNE!!!!!!!!!!!!!!
ogromne gratulacje za przepis!!!!!rewelacja!!!moje...
ogromne gratulacje za przepis!!!!!rewelacja!!!moje zmiany wyglądały tak(moze komus to cos pomoze
) kminek kupilam mielony,majeranek suszony,pietruszki nie dalam bo nie mialam.miesa 650g wołowego(nie pamietam nazwy,ale takie lepsze),wody ,przyprawy dalam wg przepisu+troszke jeszcze przyprawilam,ale tymi samymi przyprawami.dluzej gotowalam-o wiele bo razem ok 2h-2,5.Zeby nie kipilo nalozylam na góre koszyczek.na koniec zagęscilam sos mąką z tego wzgledu ze to gulasz do placka po cygansku
naprawde przepis petarda!jeszcze raz gratuluje i dziekuje
mozna dodac jeszcze pieczarke,papryke,czy marchewke w kostce.tez bedzie pasowac
Bardzo dobry gulasz, troszkę wyszedł pikantny...
Bardzo dobry gulasz, troszkę wyszedł pikantny ale to kwestia smaku - kto jak woli. Robiłam z kasza
za sałatą napisał:...
u mnie bez problemu a misę mam 2L. Troche go zagęściłam pod koniec gotowania no i gotowałam ciut dłużej. Dodałam jeszcze łyżeczkę cukru i pół laski selera naciowego, fajnie podkręcił smak. Bardzo dobry!
pychotka , ale jednak dość pikantny proponuję...
pychotka
, ale jednak dość pikantny proponuję mniejszą ilość papryki ostrej
Zrobiłam ze względu na tak fajne opinie....
Zrobiłam ze względu na tak fajne opinie. Wszystko tak samo tylko dodałam mniej cebuli. Bo trochę przesada z ilością. Wyszedł niesmaczny. Jednak wolę tradycyjny gulasz według własnego przepisu. Za dużo w tym papryk w proszku. Radzę dać nie na łyżki tylko łyżeczki. To samo z koncentratem. Lepiej dać mniej i pod koniec sobie doprawić.
Zrobiłam i wyszedł pyszny, lekki. Nie...
Zrobiłam i wyszedł pyszny, lekki. Nie zagęszczałam i nie dodałam kminku (bo nie miałam). Cała rodzinka się zajadała, nawet córka, która nie przepada za mięsem.😀
Pyszności!!! Dawno tak dobrego nie jadłam, ostry...
Pyszności!!! Dawno tak dobrego nie jadłam, ostry ale z dodatkiem ryżu lub makaronu jest rewelacyjny. Podałam do tego surówkę wielowarzywną z przepisów na powitanie - genialny obiad!!
Rewelacja !!!!!!
Rewelacja !!!!!!
Wyszło pycha. Dzięki za fajny pomysł
Wyszło pycha. Dzięki za fajny pomysł
Gulasz pyszny, podałem z plackami ziemniaczanymi
Gulasz pyszny, podałem z plackami ziemniaczanymi
idealny, dodałam jeszcze
idealny, dodałam jeszcze czerwonej świeżej papryki. Pycha
Pyszny gulasz, szczerze
Pyszny gulasz, szczerze polecam
Mmm...Przepyszny! Na pewno
Mmm...Przepyszny! Na pewno jeszcze zagości na stole.
Właśnie się robi. Mam tylko
Właśnie się robi. Mam tylko pytanie. Naprawdę zmieściło się Wam 400g wody? Mi weszło tylko 200g, a wszystko dodałam w/g przepisu :O
Bardzo dobry gulasz, u mnie
Bardzo dobry gulasz, u mnie zamiast makaronu kasza
Do ugotowania makaronu
Do ugotowania makaronu
Przepraszam, ale co to znaczy
Przepraszam, ale co to znaczy dodatkowa ilość wody? W przepisie jest 400 ml więc do czego ta dodatkowa ilość i ile?
Dobry, ale mieso musiałam
Dobry, ale mieso musiałam dłużej gotować
przepyszny ! jak z
przepyszny ! jak z restauracji
zrobiony - smaczny - polecam
zrobiony - smaczny - polecam

Do sosu dodałam dwie łyżeczki
Do sosu dodałam dwie łyżeczki własnego dżemu wiśniowego, niesamowicie podkręciło to smak. Gulasz genialny☺
Osobiście "zaaplikowałem"
Osobiście "zaaplikowałem" Thermomixowi ten gulasz. Wyśmienity.
W tygodniu pokombinuję z podmianą wołowinki na żołądki. Zobaczymy co z tego wyjdzie...
Jacek
"Nieważne co gotujesz - ma smakować i już"
Dobra potrawa i bardzo prosta
Dobra potrawa i bardzo prosta w wykonaniu
ja robilam troche dluzej niz podano w przepisie bo mialam mieso wolowe a ono jak wiadomo wymaga wiecej czasu
troszke za slone ale to kwestia indywidualna wiec ogolnie polecam! 
smaczny
smaczny
Gulasz dosyć delikatny w
Gulasz dosyć delikatny w smaku. Zagęściłam kilkoma łyżeczkami mielonego lnu. Podałam z plackami ziemniaczanymi. Polecam przepis.
Jak tylko otrzymam Thermomix
Jak tylko otrzymam Thermomix natychmiast wypróbuję przepis. Dodaję do ulubionych.
Kaśka