Składniki
6 porcja/porcje/porcji
- 50 g margaryny
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500 g Mielonej jagnieciny
- 1 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 minimalne szczypty soli
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 3 upieczone pokrojone w plasty bakłażany
- 3 łyżki mąki pszennej
- 500 g mleka
- 50 g startego parmezanu
- pół szklanki wody
-
6
1h 5min
Czas całkowity 15minPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Rozdrobnij parmezan w "Blokada naczynia miksującego" , 15 sek obr 9 (duży hałas). Przesyp parmezan do innego naczynia.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Pokrojone plastry bakłażana ułóż na blasze i piecz je ok 10 min.
W "Blokada naczynia miksującego" umieść cebulę i czosnek, rozdrobnij 4 sek obr 4. Smaż na połowie ilości margaryny 5 min. 100 stopni obr "Mieszanie" . Dodaj mięso i łyżeczkę cynamonu. Dodaj sól. Gotuj 15 min Varoma obr "Mieszanie" . Dodaj pomidory i pól szklanki wody, gotuj kolejne 10 min na Varoma lub w 100 stopniach, obr "Mieszanie" .
W naczyniu do zapiekanek ok 2 litry układaj na przemian 3 warstwy z bakłażanów i mięsa.
Pozostałą margarynę rozpuść w locked] 100 stopni, obr 1. Dodaj mąkę 100 stopni, obr 1, tak aby powstała jednolita masa ok 1 min. Wyłącz grzanie. Dodaj powoli mleko obr 1. Włącz grzanie 100 stopni obr 1. Dodaj resztę cynamonu i mieszaj 2-3 min aż powstanie gęsta, gładka masa.
Nałóż sos na mięso i bakłażany, posyp parmezanem i zapiekaj ok 50 min. SMACZNEGO
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Jeśli sos jest mało gęsty można dodać 1 lub 2 łyżki mąki.
Zamiast jagnięciny można użyć inne mięso mielone.
Rewelacyjnie smakuje z mieszanką sałat.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzWreszcie znalazłam dobry
Wreszcie znalazłam dobry przepis na grecką musakę. Zgadzam się z poprzednimi komentarzami, że należy ją tylko nieco lepiej doprawić. Ja dodałam po 2 łżeczki tymianku i oregano oraz nieco gałki muszkatołowej. Polecam
Zamiast beszamelu proponuje
Zamiast beszamelu proponuje posypac calosc rozdrobnioną mozzarellą.
A jakie przyprawy polecacie dodać oprócz cynamonu?
powtorze napewno Gdy
powtorze napewno
Gdy zobaczylam przepis bardzo sie ucieszylam wiec zrobilam Rodzinie bardzo smakowal wiec powtorze aczkolwiek dalam wiecej przypraw, sos nie wyszedl zbrylil sie(roztrzepalam go na wyzszych obrotach)Czas zdecydowanie powinien byc wydluzony (wynika to tez z opisu) gdyz zajelo wiecej niz 1,15' i te baklazany mozna wsadzic pozniej do podpieczenia,aby kuchenki nie trzymac na pradzie dlugo...(duza przerwa miedzy upieczeniem ich a wsadzeniem calego dania do piekarnika)
ALE DZIEKUJE POWTORZE NAPEWNO!
ok,dodam wiec wiecej przypraw
ok,dodam wiec wiecej przypraw dzieki
witam zamierzam zrobic
witam
zamierzam zrobic przepis dzisiaj jako,ze mam wszystkie skladniki,dam znac!pozdrawiam
Przepis bardzo fajny tylko
Przepis bardzo fajny tylko ewidentnie tutaj brakuje przypraw. W takiej postaci jest całkiem bez smaku, czuć tylko trochę cynamon i nic więcej. Oryginalna musaka jest dużo więcej przyprawiana.