3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Grecka musaka


Wydrukuj:
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

  • 50 g margaryny
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g Mielonej jagnieciny
  • 1 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 minimalne szczypty soli
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 3 upieczone pokrojone w plasty bakłażany
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 500 g mleka
  • 50 g startego parmezanu
  • pół szklanki wody
  • 6
    1h 5min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Rozdrobnij parmezan w Closed lid, 15 sek obr 9 (duży hałas). Przesyp parmezan do innego naczynia.

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Pokrojone plastry bakłażana ułóż na blasze i piecz je ok 10 min. 

    Closed lid umieść cebulę i czosnek, rozdrobnij 4 sek obr 4. Smaż na połowie ilości margaryny 5 min. 100 stopni obr Gentle stir setting. Dodaj mięso i łyżeczkę cynamonu. Dodaj sól. Gotuj 15 min Varoma obr Gentle stir setting. Dodaj pomidory i pól szklanki wody, gotuj kolejne 10 min na Varoma lub w 100 stopniach, obr Gentle stir setting.

    W naczyniu do zapiekanek ok 2 litry układaj na przemian 3 warstwy z bakłażanów i mięsa. 

    Pozostałą margarynę rozpuść w locked] 100 stopni, obr 1. Dodaj mąkę 100 stopni, obr 1, tak aby powstała jednolita masa ok 1 min. Wyłącz grzanie. Dodaj powoli mleko obr 1.  Włącz grzanie 100 stopni obr 1. Dodaj resztę cynamonu i mieszaj 2-3 min aż powstanie gęsta, gładka masa. 

    Nałóż sos na mięso i bakłażany, posyp parmezanem i zapiekaj ok 50 min. SMACZNEGO tmrc_emoticons.)

10
11

Porady

Jeśli sos jest mało gęsty można dodać 1 lub 2 łyżki mąki.

Zamiast jagnięciny można użyć inne mięso mielone.

Rewelacyjnie smakuje z mieszanką sałat.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Wreszcie znalazłam dobry

    Zgłoszony przez Grace07 na stycznia 24, 2016 at 21:10.

    Wreszcie znalazłam dobry przepis na grecką musakę. Zgadzam się z poprzednimi komentarzami, że należy ją tylko nieco lepiej doprawić. Ja dodałam po 2 łżeczki tymianku i oregano oraz nieco gałki muszkatołowej. Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zamiast beszamelu proponuje

    Zgłoszony przez wenitamamita na lipca 28, 2015 at 21:25.

    Zamiast beszamelu proponuje posypac calosc rozdrobnioną mozzarellą. 

     

    A jakie przyprawy polecacie dodać oprócz cynamonu? 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • powtorze napewno Gdy

    Zgłoszony przez Seni na marca 6, 2015 at 20:33.

    powtorze napewno

    Gdy zobaczylam przepis bardzo sie ucieszylam wiec zrobilam tmrc_emoticons.) Rodzinie bardzo smakowal wiec powtorze aczkolwiek dalam wiecej przypraw, sos nie wyszedl zbrylil sie(roztrzepalam go na wyzszych obrotach)Czas zdecydowanie powinien byc wydluzony (wynika to tez z opisu) gdyz zajelo wiecej niz 1,15' i te baklazany mozna wsadzic pozniej do podpieczenia,aby kuchenki nie trzymac na pradzie dlugo...(duza przerwa miedzy upieczeniem ich a wsadzeniem calego dania do piekarnika)

    ALE DZIEKUJE POWTORZE NAPEWNO!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ok,dodam wiec wiecej przypraw

    Zgłoszony przez Seni na marca 6, 2015 at 09:31.

    ok,dodam wiec wiecej przypraw tmrc_emoticons.) dzieki

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • witam zamierzam zrobic

    Zgłoszony przez Seni na marca 6, 2015 at 09:30.

    witam

    zamierzam zrobic przepis dzisiaj jako,ze mam wszystkie skladniki,dam znac!pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis bardzo fajny tylko

    Zgłoszony przez Aga73 na stycznia 10, 2013 at 12:54.

    Przepis bardzo fajny tylko ewidentnie tutaj brakuje przypraw. W takiej postaci jest  całkiem bez smaku, czuć tylko trochę cynamon i nic więcej. Oryginalna musaka jest dużo więcej przyprawiana.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze