3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Gołąbki bez zawijania IKA


Wydrukuj:
4

Składniki

5 porcja/porcje/porcji

Gołąbki bez zawijania IKA

  • 360 gramy kapusty, pokrojonej na mniejsze kawałki
  • 300 gramy mięsa mielonego, wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 60 gramy kaszy manny
  • 90 gramy ryżu
  • 1 łyżeczki przyprawy uniwersalnej, typu "kucharek"
  • 1/4 łyżeczki pieprzu, mielonego
  • 1 płaskiej łyżeczki soli
  • 2 litry wody
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 3 ziela angielskie
  • 1 płaskich łyżek przyprawy uniwersalnej, typu "kucharek"
  • 1 łyżki śmietany, 18% tłuszczu, "do zupy"
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • olej, do smażenia
  • mąka, do obtoczenia
  • 6
    40min
    Czas całkowity 40min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włóż 360g kapusty, pokrojonej na mniejsze kawałki i ustaw 15s/ob.4
  2. Do posiekanej kapusty w naczyniu dodaj 300g mięsa mielonego, 1 jajko, 60g kaszy manny, 90g suchego ryżu, łyżeczkę "kucharka", 1/4 łyżeczki pieprzu, 1 płaską łyżeczkę soli i czosnek przeciśnięty przez praskę. Ustawić 45s/ob.wsteczne 4 ( w tym czasie można mieszać też kopystką)
  3. Z masy uformować małe kotleciki, obtoczyć w mące i smażyć na oleju do mocnego zrumienienia (nie rozpadną się podczas gotowania jak je mocniej przysmażymy). W czasie gdy smażymy do innego garnka wlać 2 litry wody dodać 1 liść laurowy, 3 ziela angielskie i łyżkę "kucharka". Zagotować. Do gotującej wody włożyć usmażone gołąbki i gotować na małym ogniu 10 minut.
    Dodać 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego i delikatnie przemieszać (najlepiej nie łyżką tylko "za uszy, gibając garnkiem" tmrc_emoticons.;) ), gotować 5 minut. W tym czasie:
    Przygotować w miseczce odrobinę wody, dodać łyżkę śmietany, szczyptę soli i 2-3 łżki mąki. Wymieszać rózgą. Wlać do garnka (najlepiej do miseczki wlać odrobinę gotującego wywaru aby zahartować- dzięki temu śmietana nie zważy się w sosie). Znowu wymieszać (wcześniejszym sposobem). Gotować jeszcze 5 minut od zagotowania
    Smacznego tmrc_emoticons.)
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Mi wyszło z przepisu 14 gołąbków. nadmiar można zawekować lub spakować próżniowo i zamrozić. Po rozmrożeniu nie tracą na smaku tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy