Tu jesteś:
4
Składniki
4 porcja/porcje/porcji
Butter Chicken - Maślany Kurczak
- 500 g pierś z kurczaka ze skrzydłem, bez skóry, pokrojona na kawałki
- 1 łyżeczki kuminu mielonego
- 1 łyżeczki chili, mielonego
- 1 łyżeczki kolendry, mielonej
- 1 łyżeczki kurkumy, mielonej
- 2 łyżeczki przyprawy garam masala
- 2 łyżki soku z limonki, świeżo wyciśniętego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 łyżeczki sól
- 70 g orzechów nerkowca lub płatków migdałowych
- 140 g woda
- 40 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego na kawałki
- 3 ząbków czosnku
- 100 g cebula, pokrojona na ćwiartki
- 1 papryczka chili świeża, pokrojona na kawałki
- 55 g masła klarowanego
- 400 g pomidorów, z puszki, lub przecieru
- 70 g śmietany, 30% tłuszczu
- 1 łyżeczki kozieradki
Opcjonalnie
- 0,5 kalafiora, uparowanego
- 200 g dynia, upieczona
-
6
1h 0min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
5
Przygotowanie
- Do
"Blokada naczynia miksującego" wsypać kumin, chili, kolędrę i dusić 5min/120 °C/obr.1.
- Dodać kurkumę i 1 łyżeczkę przyprawy garam masala. Wymieszać 10 s/obr.4. Powstaałą marynatę przełożyć do miski, dodać piersi z kurczaka, sok z limonki, oliwę i 1/2 łyżeczki soli. Wymieszać i odstawić.
- Do
"Blokada naczynia miksującego" włożyć orzechy i rozdrobnić 15 s/obr. 10. Dodać 100 g wody i wymieszać 5s/obr.4. Przełożyć do innego naczynia. Odstawić.
- Do
"Blokada naczynia miksującego" włożyć imbir i czosnek i rozdrobnić 10s/obr. 10. Składniki zgarnąć na dno i dodać 40 g wody. Rozdrobnić 10s/obr. 8. Z powstałej pasty odłożyć 1 łyżkę i dodać do kurczaka. Wymieszać i odstawić.
- Do
"Blokada naczynia miksującego" dodać cebulę i papryczkę chili świeżą. Rozdrobnić 5s/obr. 6. Dodać masło i dusić 5 min/120 °C/obr.1.
- Dodać pomidory i gotować 5 min/100 °C/obr. 3.
- Dodać 1 łyżeczkę przyprawy garam masala, śmietanę i 1 łyżeczkę soli. Gotować 2 min/100 °C/obr. 2.
- Dodać zamarynowane piersi z kurczaka i wcześniej przygotowane orzechy. Gotować 20min/100°C/
"Obroty wsteczne" /obr.
"Mieszanie"
- Podawać z ryżem
Sposób przygotowania
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Do sosu można dodać warzywa. Np. uparowany kalafior lub upieczoną dynię.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzW którym momencie dodajemy kozieradkę?
W którym momencie dodajemy kozieradkę?
JW
JW
Butter chicken to jedna z moich ulubionych potraw,...
Butter chicken to jedna z moich ulubionych potraw, więc już wielokrotnie próbowałam odtworzyć ją w domu. Niestety z mizernym skutkiem. Ten przepis jest pierwszym, w którym BCh smakuje tak, jak powinien. Może nie w 100% jak w restauracjach, ale niczego mu to nie ujmuje - jest po prostu pyszny!
Proszę o usunięcie zdjęcia do tego przepisu....
Proszę o usunięcie zdjęcia do tego przepisu. Pochodzi ono z portalu Kwestia Smaku i jest objęte prawami autorskimi: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/butter-chicken