3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Butter Chicken - Maślany Kurczak


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

Butter Chicken - Maślany Kurczak

  • 500 g pierś z kurczaka ze skrzydłem, bez skóry, pokrojona na kawałki
  • 1 łyżeczki kuminu mielonego
  • 1 łyżeczki chili, mielonego
  • 1 łyżeczki kolendry, mielonej
  • 1 łyżeczki kurkumy, mielonej
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 2 łyżki soku z limonki, świeżo wyciśniętego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki sól
  • 70 g orzechów nerkowca lub płatków migdałowych
  • 140 g woda
  • 40 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego na kawałki
  • 3 ząbków czosnku
  • 100 g cebula, pokrojona na ćwiartki
  • 1 papryczka chili świeża, pokrojona na kawałki
  • 55 g masła klarowanego
  • 400 g pomidorów, z puszki, lub przecieru
  • 70 g śmietany, 30% tłuszczu
  • 1 łyżeczki kozieradki

Opcjonalnie

  • 0,5 kalafiora, uparowanego
  • 200 g dynia, upieczona
5

Przygotowanie

    Sposób przygotowania
  1. Do Blokada naczynia miksującego wsypać kumin, chili, kolędrę i dusić 5min/120 °C/obr.1.
  2. Dodać kurkumę i 1 łyżeczkę przyprawy garam masala. Wymieszać 10 s/obr.4. Powstaałą marynatę przełożyć do miski, dodać piersi z kurczaka, sok z limonki, oliwę i 1/2 łyżeczki soli. Wymieszać i odstawić.
  3. Do Blokada naczynia miksującego włożyć orzechy i rozdrobnić 15 s/obr. 10. Dodać 100 g wody i wymieszać 5s/obr.4. Przełożyć do innego naczynia. Odstawić.
  4. Do Blokada naczynia miksującego włożyć imbir i czosnek i rozdrobnić 10s/obr. 10. Składniki zgarnąć na dno i dodać 40 g wody. Rozdrobnić 10s/obr. 8. Z powstałej pasty odłożyć 1 łyżkę i dodać do kurczaka. Wymieszać i odstawić.
  5. Do Blokada naczynia miksującego dodać cebulę i papryczkę chili świeżą. Rozdrobnić 5s/obr. 6. Dodać masło i dusić 5 min/120 °C/obr.1.
  6. Dodać pomidory i gotować 5 min/100 °C/obr. 3.
  7. Dodać 1 łyżeczkę przyprawy garam masala, śmietanę i 1 łyżeczkę soli. Gotować 2 min/100 °C/obr. 2.
  8. Dodać zamarynowane piersi z kurczaka i wcześniej przygotowane orzechy. Gotować 20min/100°C/Obroty wsteczne/obr. Mieszanie
  9. Podawać z ryżem
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Do sosu można dodać warzywa. Np. uparowany kalafior lub upieczoną dynię.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • W którym momencie dodajemy kozieradkę?

    Zgłoszony przez liimakmak na maja 13, 2020 at 13:33.

    W którym momencie dodajemy kozieradkę?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • JW

    Zgłoszony przez monika_0805 na stycznia 5, 2020 at 19:27.

    JW

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Butter chicken to jedna z moich ulubionych potraw,...

    Zgłoszony przez monika_0805 na stycznia 5, 2020 at 19:26.

    Butter chicken to jedna z moich ulubionych potraw, więc już wielokrotnie próbowałam odtworzyć ją w domu. Niestety z mizernym skutkiem. Ten przepis jest pierwszym, w którym BCh smakuje tak, jak powinien. Może nie w 100% jak w restauracjach, ale niczego mu to nie ujmuje - jest po prostu pyszny!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Proszę o usunięcie zdjęcia do tego przepisu....

    Zgłoszony przez Asia z Kwestii Smaku na stycznia 10, 2019 at 09:19.

    Proszę o usunięcie zdjęcia do tego przepisu. Pochodzi ono z portalu Kwestia Smaku i jest objęte prawami autorskimi: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/butter-chicken

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze