1 Bigos

3
Załaduj zdjęcie
Załaduj zdjęcie
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Bigos


Wydrukuj:
4

Składniki

8 porcja/porcje/porcji

Bigos

  • 400 g kapusty kiszonej, odsączonej od zalewy
  • 400 g białej kapusty, pokrojonej w 5 cm kostkę
  • 100 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 50 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 40 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawałki
  • 40 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
  • 30 g oleju repakowego
  • 800 g wody
  • 1 łyżeczka Bulionu mięsnego, wykonanego w TM
  • 45 g koncentratu pomidorowego
  • 35 - 40 g suszonych śliwek, bez pestek, przekrojonych na pół
  • 10 - 20 g grzybów, suszonych
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 jagody jałowca, rozgniecione
  • 200 g mięsa wieprzowego, (np. szynki), pokrojonego w ok. 2 cm kostkę
  • 200 g kiełbasy wieprzowej, wędzonej, (np. śląska lub toruńska) pokrojonej w półplasterki
  • 200 g boczku, wędzonego, pokrojonego w ok. 1 cm kostkę
  • sól, do smaku
  • pieprz czarny, mielony, do smaku
  • pół łyżeczki kminku, mielonego
  • pół łyżeczki kolendry, mielonej
  • 1 łyżeczka nasion białej gorczycy
  • 1 płaska łyżeczka czosnku, granulowanego
  • 1 łyżeczka lubczyku, suszonego
  • pół łyżeczki papryki ostrej, mielonej, (opcjonalnie)
5

Przygotowanie

  1. Na pokrywę naczynia miksującego postawić koszyczek, odwarzyć do niego 400 g kapusty kiszonej, zdjąć koszyczek i przepłukać kapustę pod zimną, bierzącą wodą. Dokładnie odcisnąć i pokroić na 3 - 4 cm kawałki, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć 200 g białej kapusty, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 200 g białej kapusty, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Przełożyć do naczynia z rozdrobnioną wcześniej kapustą, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, marchewkę, korzeń pietruszki i korzeń selera, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Dodać olej, dusić 6 min/120°C/obr. 1. Dodać opłukaną kapustę kiszoną, wodę, bulion mięsny, koncentrat pomidorowy, suszone śliwki, suszone grzyby, ziele angielskie, liść laurowy i jagody jałowca. Nałożyć dolną część przystawki Varoma i równomiernie ułożyć mięso wieprzowe, kiełbasę i boczek, gotować na parze 30 min/Varoma/Counter-clockwise operation/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
  6. Do naczynia miksującego dodać rozdrobnioną białą kapustę, sól, pieprz, kminek, kolendrę, gorczycę, czosnek, bulbczyk i ostrą paprykę. Ponownie nałożyć przystawkę Varoma, ponownie gotować na parze 30 min/Varoma/Counter-clockwise operation/obr. 1.
  7. Zawartość naczynia miksującego i przystawki Varoma przełożyć do garnka. Wszystko dokładnie wymieszać za pomocą kopystki.
  8. Bigos podawać na ciepło z dodatkiem pieczywa.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Bigos najsmaczniejszy jest po ponownym podgrzaniu, dlatego najlepiej go przygotować dzień szybciej.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Pyszny bigos! Robię go już po raz drugi,...

    Zgłoszony przez ejenajej na grudnia 20, 2017 at 18:44.

    Pyszny bigos! Robię go już po raz drugi, wychodzi rewelacyjny - tym razem z podwójnej porcji na świętatmrc_emoticons.) nie dodaję wszystkich przypraw, bo ich nie posiadam, ale i tak smakuje super!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze