1 Bigos

3
Załaduj zdjęcie
Załaduj zdjęcie
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Bigos


Wydrukuj:
4

Składniki

8 porcja/porcje/porcji

Bigos

  • 400 g kapusty kiszonej, odsączonej od zalewy
  • 400 g białej kapusty, pokrojonej w 5 cm kostkę
  • 100 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 50 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 40 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawałki
  • 40 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
  • 30 g oleju repakowego
  • 800 g wody
  • 1 łyżeczka Bulionu mięsnego, wykonanego w TM
  • 45 g koncentratu pomidorowego
  • 35 - 40 g suszonych śliwek, bez pestek, przekrojonych na pół
  • 10 - 20 g grzybów, suszonych
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 jagody jałowca, rozgniecione
  • 200 g mięsa wieprzowego, (np. szynki), pokrojonego w ok. 2 cm kostkę
  • 200 g kiełbasy wieprzowej, wędzonej, (np. śląska lub toruńska) pokrojonej w półplasterki
  • 200 g boczku, wędzonego, pokrojonego w ok. 1 cm kostkę
  • sól, do smaku
  • pieprz czarny, mielony, do smaku
  • pół łyżeczki kminku, mielonego
  • pół łyżeczki kolendry, mielonej
  • 1 łyżeczka nasion białej gorczycy
  • 1 płaska łyżeczka czosnku, granulowanego
  • 1 łyżeczka lubczyku, suszonego
  • pół łyżeczki papryki ostrej, mielonej, (opcjonalnie)
5

Przygotowanie

  1. Na pokrywę naczynia miksującego postawić koszyczek, odwarzyć do niego 400 g kapusty kiszonej, zdjąć koszyczek i przepłukać kapustę pod zimną, bierzącą wodą. Dokładnie odcisnąć i pokroić na 3 - 4 cm kawałki, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć 200 g białej kapusty, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 200 g białej kapusty, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Przełożyć do naczynia z rozdrobnioną wcześniej kapustą, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, marchewkę, korzeń pietruszki i korzeń selera, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Dodać olej, dusić 6 min/120°C/obr. 1. Dodać opłukaną kapustę kiszoną, wodę, bulion mięsny, koncentrat pomidorowy, suszone śliwki, suszone grzyby, ziele angielskie, liść laurowy i jagody jałowca. Nałożyć dolną część przystawki Varoma i równomiernie ułożyć mięso wieprzowe, kiełbasę i boczek, gotować na parze 30 min/Varoma/Obroty wsteczne/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
  6. Do naczynia miksującego dodać rozdrobnioną białą kapustę, sól, pieprz, kminek, kolendrę, gorczycę, czosnek, bulbczyk i ostrą paprykę. Ponownie nałożyć przystawkę Varoma, ponownie gotować na parze 30 min/Varoma/Obroty wsteczne/obr. 1.
  7. Zawartość naczynia miksującego i przystawki Varoma przełożyć do garnka. Wszystko dokładnie wymieszać za pomocą kopystki.
  8. Bigos podawać na ciepło z dodatkiem pieczywa.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Miarka MT
    Miarka MT
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Bigos najsmaczniejszy jest po ponownym podgrzaniu, dlatego najlepiej go przygotować dzień szybciej.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Wyszedl super! Bardzo smaczny.... ja usmażyłam...

    Zgłoszony przez YpSi na kwietnia 23, 2022 at 19:00.

    Wyszedl super! Bardzo smaczny.... ja usmażyłam wędlinę i mięso na patelni,,. Na końcu dodałam do kapusty.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny bigos! Robię go już po raz drugi,...

    Zgłoszony przez ejenajej na grudnia 20, 2017 at 18:44.

    Pyszny bigos! Robię go już po raz drugi, wychodzi rewelacyjny - tym razem z podwójnej porcji na świętatmrc_emoticons.) nie dodaję wszystkich przypraw, bo ich nie posiadam, ale i tak smakuje super!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze