Forum PRZETWORY 2014

Rozszerz wyszukiwanie
Filtry

  • Aktywność
  • Data

Anuluj
Wyników na stronę:

10 odpowiedzi | Ostatni wpis

też poszukuje Aw


Podbijam temat, aktualizacja na sezon 2015/16 Smile  A  konkretnie jakiegś przepisu sprawdzonego na buraczki do słoików szukam Smile Dziękuję i pozdrawiam!

 


pandziksa wrote:

Szukam czegoś z czerwonej porzeczki Smile

Czy jak zmiksuję czerwone porzeczki na galaretkę to nie będzie pestek czy jeszcze muszę przecierać?

Mixi ma tutaj rację. Zrób najpierw sok, a potem  dodaj żel-fix lub inny zagęstnik. Myślę, że pesteczki z porzeczek mogłyby być wyczuwalne, podobnie jak z malin.

 

GaBi

"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"


Warto zajrzeć do przepisów Maszoperii: http://www.przepisownia.pl/user/36673/myrecipes/all

Pozdrawiam Mixi


Można wykorzystać przepis na sok: http://www.przepisownia.pl/napoje-przepisy/sok-z-malin/341119

a następnie dodać substancję żelującą.

Niestety nie ma przepisu na galaretkę porzeczkową, jedynie: http://www.przepisownia.pl/przepisy/galaretka-mus-winogronowy/446384

Pozdrawiam Mixi


Szukam czegoś z czerwonej porzeczki Smile

Czy jak zmiksuję czerwone porzeczki na galaretkę to nie będzie pestek czy jeszcze muszę przecierać?

pandziksa


Mixi, świetny pomysł na zebranie przepisów w jednym miejscu. Twoje podowiedzi są inspirujące. Love Warto je wykorzystać. Ja w swoim profilu mam zebrane ubiegłoroczne konfiturki i dżemiki, niektóre bardzo oryginalne, np . z lawendą.  Bigsmile Posyłam link do niego: http://www.przepisownia.pl/dodatki-przepisy/d%C5%BCem-z-nektarynek-z-law...

GaBi

"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"


Kilka pomocnych uwag:

Urozmaicenie konfitur, dżemów itp. 

Dodając różne składniki do konfitur można im nadać wyjątkowy aromat i tworzyć różnorodne wariacje. Spróbuj np. świeżego lub kandyzowanego imbiru, rodzynek, wiórków kokosowych lub mleczka kokosowego, wiórków czekoladowych, płatków migdałowych, tymianku, rozmarynu, szałwii, estragonu, kopru, anyżu, cynamonu, kardamonu, kolendry, goździków, nalewki malinowej, koniaku, likierów lub skórki z owoców cytrusowych.

Blade konfitury, dżemy itp.

Jeśli używasz bardzo jasnych konfitur, np. z jabłek, białych porzeczek czy agrestu, konfitury będą często bezbarwne. Do gotowania można dodać pomidora, nieco czerwonych buraczków lub soku z czarnych jagód, które nadadzą różowy lub lekko czerwony odcień.

Wskazówki konfitury

Pokrój dowolnie wybrane owoce i zmiksuj w naczyniu miksującym z dodatkiem cukru żelującego. Przy podgrzewaniu konfitur, cała mieszanka złożona z owoców i cukru musi się znajdować w ciągłym ruchu. Tylko w ten sposób zapewnione jest równomierne rozporowadzenie ciepła w naczyniu miksującym.

Jeżeli nie chcesz zużywać całej paczki cukru żelującego warto go najpierw wysypać do miski i wymieszać, a dopiero później odsypać nadwyżkę. Pektyna zawarta w cukrze żelującym jest bowiem często nierównomiernie rozłożona w paczce.

Jeżeli przy gotowaniu konfitur będzie się tworzyła mętna piana, można ją zebrać łyżką cedzakową. Wcześniej należy wyłączyć i zdjąć pokrywę z naczynia miksującego.

Używaj zawsze dobrej jakości owoców. Dojrzałe, aromatyczne owoce zapewnią konfiturze pełnię smaku.

Konfitury domowej roboty, bez problemu można przechowywać przez rok.

Pozdrawiam Mixi