3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Stokrotka


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

8 kawałek/kawałki/kawałków

Stokrotka

  • 55 g świerzych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 MT letniej wody
  • 1/2 MT kiefiru
  • 500 g mąki pszennej, tortowej
  • 15 g otrębów przennych (mogą być smakowe np.truskawkowe)
  • 40 g oleju
  • 1/2 łyżeczka soli
  • płatki owsiane, sezam, siemie lniane do posypania
  • 1 jajko do posmarowania bułek
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie 20min
  • 7
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. do naczynia włożyć wszystkie składniki oprócz jajka i ziaren, czas 2min, obr. poz. interwał, temp. 37C.

    wyjąć ciasto i pozostawić na drewnianej stolnicy do wyrośnięcia ok 20 minut.

    przygotować okrągłą blaszkę o śr. 25cm, posypać płatkami owsianymi.

    ciasto podzieloć na 8 części, uformować wałeczek po czym zwinąć na supełek i pokulać w dłoniach, położyć na środku formy, reszte ciasta uformować tak samo i układać dookoła w kształt kwiatka.

    posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać ziarnami, pozostawić do wyrośnięcia 20min.

    wstawić do piekarnika nagrzanego 160C, podkręcić do 210 Ci piec 15-20minut na złty kolor.

     

     

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Pieknie buleczki wygladaja, z

    Zgłoszony przez paulakl na marca 1, 2011 at 15:17.

    Pieknie buleczki wygladaja, z pewnoscia zrobimy w podobnym ksztalcie ;)

    Lecz mam jedno pytanko?

    W jakim celu dajecie tak duzo drozdzy? Tylko zapaszkiem psuja smaczek. Polecam wyprobowac z mniejsza iloscia drozdzy, troszeczke dluzej poczekac na wyrosniecie, a bedzie rewelacja :)

    Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze