Składniki
- 55 gświerzych drożdży
 - 1 łyżeczka cukru
 - 2 MT letniej wody
 - 1/2 MT kiefiru
 - 500 g mąki pszennej, tortowej
 - 15 g otrębów przennych (mogą być smakowe np.truskawkowe)
 - 40 g oleju
 - 1/2 łyżeczka soli
 - płatki owsiane, sezam, siemie lniane do posypania
 - 1 jajko do posmarowania bułek
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
do naczynia włożyć wszystkie składniki oprócz jajka i ziaren, czas 2min, obr. poz. interwał, temp. 37C.
wyjąć ciasto i pozostawić na drewnianej stolnicy do wyrośnięcia ok 20 minut.
przygotować okrągłą blaszkę o śr. 25cm, posypać płatkami owsianymi.
ciasto podzieloć na 8 części, uformować wałeczek po czym zwinąć na supełek i pokulać w dłoniach, położyć na środku formy, reszte ciasta uformować tak samo i układać dookoła w kształt kwiatka.
posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać ziarnami, pozostawić do wyrośnięcia 20min.
wstawić do piekarnika nagrzanego 160C, podkręcić do 210 Ci piec 15-20minut na złty kolor.
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 31
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
                    
                    
                                    
                        

                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
Co znaczy MTnp.mleka...?!?
Pieknie buleczki wygladaja, z pewnoscia zrobimy w podobnym ksztalcie
Lecz mam jedno pytanko?
W jakim celu dajecie tak duzo drozdzy? Tylko zapaszkiem psuja smaczek. Polecam wyprobowac z mniejsza iloscia drozdzy, troszeczke dluzej poczekac na wyrosniecie, a bedzie rewelacja
Pozdrawiam