- TM 31
 
Składniki
- 150 gżytniego zakwasu
 - 300 g mak, i pszennej
 - 70 g mak, i żytniej z pełnego przemiału
 - 30 g mak, i pszennej z pełnego przemiału
 - 200 gletniej wody
 - 100 g ziaren słonecznika wcześniej podprażonego na suchej patelni
 - 1 łyżka oliwy
 - 1 łyżka miodu
 - ½ łyżeczki drożdży, instant
 - 1 łyżeczka soli
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Mąkę wymieszać z wodą czas 1 min./
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto"   – odstawić na 20 minut. dodać zakwas, miód i drożdże, na końcu dodać sól. Wyrabiać 10-15 sekund/
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto"  – odstawić na 10 minut.Dodać oliwę, Wyrabiać 10-15 sekund/
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto"  – odstawić na 10 minut.Dodać ziarno słonecznika, Wyrabiać 1 min./
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto"  – odstawić na 1 godzinę w misce wysmarowanej oliwa.Przełożyć do formy i odstawić do wyrośnięcia.
Przed włożeniem do piekarnika naciąć dowolnie. Piekarnik podgrzać do temperatury 230°C, piec około 10 min, zredukować temperaturę do 210°C i piec jeszcze ok. 20 min do zbrązowienia skorki.
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 31
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
                    
                    
                                    
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
Chlebek pyszny ale niestety przykleil mi sie do blaszki mimo posmarowania jej oliwa. Dlaczego?
Chlebek bardzo, bardzo dobry. Polecam przepis
            
a przepis na zakwas żytni????
Chlebek pyszny, ladnie wyrósł i super w smaku, ten przepis polecam.