3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

SŁODKIE BUŁECZKI ORKISZOWE (BEZ LAKTOZY)


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

CIASTO

  • 50 g mąki orkiszowej razowej, (najlepiej EKO)
  • 100 g części stałej z mleka kokosowego, (puszka mleka odstawiona do lodówki najlepiej na noc)
  • 50 g lub więcej wody tak, aby w sumie części płynnej (mleko+woda) było 250 g
  • 200 g części płynnej z mleka kokosowego
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 żółtka
  • 500 g mąki orkiszowej miałkiej, (najlepiej EKO)
  • szczypta soli himalajskiej lub kamiennej
5

Przygotowanie

  1. 1. do naczynia miksującego włożyć cukier, część płynną mleka kokosowego, wodę i drożdże, założyć miarkę, wymieszać 2min i 30 sek/temp.50 st/obr.4

    2. dodać żółtka, część stałą z mleka kokosowego i mąkę, wyrobić ciasto 1min30sek/Dough mode

    3. odstawić do wyrośnięcia

    4. uformować z ciasta wałek, odkrawać wąskie paski i formować bułeczki (ok. 20szt), kłaść na blachę piekarnika wyłożoną papierem

    5. posmarować każdą bułkę roztrzepanym jajkiem i posypać czarnym sezamem lub makiem

    6. ponownie odstawić do wyrośnięcia (gdy w domu jest chłodno można nastawić piekarnik na 50 st i włożyć blachę z bułeczkami, w ten sposób przyspieszymy proces rośnięcia bułek)

    7. piec 15 min w termoobiegu temp. 170 (gdyby okazało się, że bułki nie są wystarczająco zarumienione wówczas należy przedłużyć czas pieczenia)

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

DLA WEGAN:

1. zamiast żółtek można użyć 2 łyżek puree z batatów lub dyni

2. do posmarowania bułek użyć łyżkę z pozostałej części stałej mleka kokosowego wymieszaną z łyżką wody


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz