Składniki
0 porcja/porcje/porcji
CIASTO
- 50 g mąki orkiszowej razowej, (najlepiej EKO)
- 100 g części stałej z mleka kokosowego, (puszka mleka odstawiona do lodówki najlepiej na noc)
- 50 g lub więcej wody tak, aby w sumie części płynnej (mleko+woda) było 250 g
- 200 g części płynnej z mleka kokosowego
- 80 g cukru trzcinowego
- 50 g świeżych drożdży
- 2 żółtka
- 500 g mąki orkiszowej miałkiej, (najlepiej EKO)
- szczypta soli himalajskiej lub kamiennej
-
6
-
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9Jedzenie na wynos Przyjęcie Bufet Urodziny Urodziny dziecka Piknik Grill Prezent Dzieci w kuchni Gotowanie na co dzień Przystawka Starter Pierwsze danie Dodatek Deser Śniadanie Drugie śniadanie Podwieczorek Kolacja Przekąska Wegetariańska Przepis dla dzieci Bez nabiału Bez laktozy Łatwe Naturalne Niedrogie Bułka
Przygotowanie
1. do naczynia miksującego włożyć cukier, część płynną mleka kokosowego, wodę i drożdże, założyć miarkę, wymieszać 2min i 30 sek/temp.50 st/obr.4
2. dodać żółtka, część stałą z mleka kokosowego i mąkę, wyrobić ciasto 1min30sek/
"Ciasto"
3. odstawić do wyrośnięcia
4. uformować z ciasta wałek, odkrawać wąskie paski i formować bułeczki (ok. 20szt), kłaść na blachę piekarnika wyłożoną papierem
5. posmarować każdą bułkę roztrzepanym jajkiem i posypać czarnym sezamem lub makiem
6. ponownie odstawić do wyrośnięcia (gdy w domu jest chłodno można nastawić piekarnik na 50 st i włożyć blachę z bułeczkami, w ten sposób przyspieszymy proces rośnięcia bułek)
7. piec 15 min w termoobiegu temp. 170 (gdyby okazało się, że bułki nie są wystarczająco zarumienione wówczas należy przedłużyć czas pieczenia)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
DLA WEGAN:
1. zamiast żółtek można użyć 2 łyżek puree z batatów lub dyni
2. do posmarowania bułek użyć łyżkę z pozostałej części stałej mleka kokosowego wymieszaną z łyżką wody
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz.....
(Brak tematu)
Bardzo smaczne sodkie
Bardzo smaczne sodkie buleczki, polecam