Składniki
20 porcja/porcje/porcji
CIASTO
- 180 g ziemniaków ugotowan
- 1 jajo kurze
- 200 g mąki graham, pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 300 g mąki pszennej typ 650, lub typ 480
- 35 g drożdży świeżych
- 15 g siemienia lnianego
- 150 g kefiru naturalnego ( może być odtłuszczony
- 100 g wody ciepłej
- 30 g oliwy z oliwek
-
6
2h 10min
Czas całkowity 1h 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
1. Do
"Blokada naczynia miksującego" wlewamy keir i wodę , dodajemy drożdże 2 min /37st. C/obr.2
2. Dodajemy pozostałe składniki w podanej kolejności , wyrabiamy 3 min /
"Ciasto" , zwalniamy pokrywe i pozostawiamy w naczyniu ciasto na około 1/2 godz, do wyrośnięcia, aż sięgnie otworu pokrywy. Jeszcze raz wyrabiamy 1,5 minuty /
"Ciasto"
3. Wyjmujemy ciasto do podłużnej foremki dł. 40cm, wygladzamy mokrymi dłońmi i pozostawiamy do kolejnego wyrosnięcia na około 10 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 st. C
4. Po wyrośnięciu, nacinamy chlebek ukośnie kilka razy i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
5. Pieczemy 10 minut w tremoobiegu, potem 20 minut "góra-dół " i na koniec 10 minut "dół" . W sumie pieczemy 40 minut.
6. Wyjmujemy z piekarnika i z foremki na kratkę do ostygnięcia.
CIASTA CHLEBOWEGO
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Chlebek długo zachowuje świeżość, jest puszysty i wilgotny , nie kruszy się.
Ja zawijam w lnianą lub bawełnianą ściereczkę i wkładam do chlebaka. można też rozkroić i połowę schować owiniętą w folię do zamrażarki .Po rozmrozeniu jest nadal świeżutki.
S M A C Z N E G O !!!![[wysiwyg_imageupload:1692:]]
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzBardzo dobry, piekłam 5 minut krócej i dodałam...
Bardzo dobry, piekłam 5 minut krócej i dodałam 30 g otrąb pszennych zamiast mąki graham (nie miałam). Polecam.
Dziś upiekłam chlebek. Nie
Dziś upiekłam chlebek. Nie miałam mąki pszennej graham, więc użyłam pszennej razowej. Posypałam ziarenkami słonecznika. Wyszedł przepyszny i wyglada tak, jak Twój - piękne pory
. Cieszę się, że trafiłam na ten przepis i wypróbowałam. Dodaję do ulubionych i będę piekła często. Bardzo dziękuję
Dziękuję za pochwały.
Dziękuję za pochwały.
Wiedziałm, że tak będzie. Pozdrawiam i życzę smakowitości w Święta.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Chleb wyszedł REWLACYJNY!
Chleb wyszedł REWLACYJNY! Chrupiącą skórka, w środku miękki.
Na 100 % wchodzi do naszego jadłospisu - szczególnie, że robi się go w tz międzyczasie
Polecam wszystkim, którzy jeszcze nie spróbowali
Napisz, jak Ci wyszedł. Ja
Napisz, jak Ci wyszedł. Ja piekę go "na okrągło".
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Dziękuje Gabi za szybką
Dziękuje Gabi za szybką odpowiedź
Aż wstyd sie przyznać - jeszcze nigdy nie piekłam chleba
pozdrawiam!
Pszenna graham jest odmianą
Pszenna graham jest odmianą mąki pełnoziarnistej, ale to jest mało istotne. Możesz domieszać też inną pełnoziarnistą, możesz piec tylko z pszennej. Chlebek będzie bardzo dobry.
Tutaj krótkie wyjasnienie :zarówno mąka graham, jak i razowa są mąkami pełnoziarnistymi, jednak sposób ich produkcji jest inny (graham ma oddzielnie mielone różne części ziarna i dopiero łączone, a razowa ma mielone wszystko naraz
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Proszę o radę! Czy mąka
Proszę o radę!
Czy mąka pszenna graham to tak pełnoziarnista np. Lubelli?
Aga, ta "zabawa" w wyrastanie
Aga, ta "zabawa" w wyrastanie ma swój sens. Pozbywamy się w ten sposób większych ilości glutenu i chlebek jest mięciutki. Można też zrezygnowac z drugiego wyrastania w foremce i włączyc od razu pieczenie góra-dół. Wypróbuj, która maetoda jest lepsza.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Wypróbowałam przepis w tym
Wypróbowałam przepis w tym tygodniu. Chlebek REWELACJA
Trochę jest z nim "zabawy" przez to dwukrotne wyrastanie i trzeba przy pieczeniu też pilnować tych wszystkich "zmian", ale warto 
Zagości na stałe w mojej kuchni !!!
Aga_bb
Chlebek pyszny POLECAM
Chlebek pyszny POLECAM
Bardzo smaczny
Bardzo smaczny
Super przepis dodaje do
Super przepis dodaje do ulubionych
Dziękuję wszystkim za
Dziękuję wszystkim za pochwały.
Ja piekę go systematycznie.

GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Gabrysiu... chlebek
Gabrysiu... chlebek pyszny...polecam wszystkim... długo jest świeży i wilgotny ;o) Wpisany do często używanych przepisów ;o) dziekuję bardzo za przepis ;o) Pozdrawiam
;o)
chlebek piekłam już dwa razy
chlebek piekłam już dwa razy , wszystkim bardzo smakował napewno często będę wracać do tego przepisu
dziękuje i pozdrawiam 
Polecam gorąco. . Ta moja
Polecam gorąco.
. Ta moja modyfikacja jest efektem wielokrotnych doświadczeń i stwierdziłam, że jest najlepsza i chyba najzdrowsza. Mało drożdży, bez cukru, dwukrotne wyrastanie. Trzeba tylko pilnować, żeby nie dopuścić do przerośnięcia bo wtedy może klapnąć.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Marzenko, piękny. Zupełnie
Marzenko, piękny.
Zupełnie jak mój i też studzę na kratce z piekarnika.
To mój codzienny chlebek.
Cieszę się, że smakuje i dziękuję za opinie. 
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Gabrysiu ponownie zrobiłam
Gabrysiu ponownie zrobiłam chlebek
pyszności 
[[wysiwyg_imageupload:1741:]]
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Chleb z ziemniakami należy do
Chleb z ziemniakami należy do naszych ulubionych
Widzę trochę zmodyfikowaną wersję - zrobię na jutro. Pozdrawiam 
Gabrysiu, musze kupic kefir i
Gabrysiu, musze kupic kefir i upieke chlebek
Narobilas mi smaku dzisiaj

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

Gabrysiu chlebek pyszny
Gabrysiu chlebek pyszny
dziekuję za smaczny przepis
polecam wszystkim 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Gabrysiu kupiłam już kefir i
Gabrysiu kupiłam już kefir i będe piekła chlebek wg Twojego przepisu,dam znać jak wyszedł
Pozdrawiam 
To ja juz wiem co bede jutro
To ja juz wiem co bede jutro piekla
dzieki Gabrysiu 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję