3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

CHLEBEK Z ZIEMNIAKAMI


Wydrukuj:
4

Składniki

20 porcja/porcje/porcji

CIASTO

  • 180 g ziemniaków ugotowan
  • 1 jajo kurze
  • 200 g mąki graham, pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 300 g mąki pszennej typ 650, lub typ 480
  • 35 g drożdży świeżych
  • 15 g siemienia lnianego
  • 150 g kefiru naturalnego ( może być odtłuszczony
  • 100 g wody ciepłej
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 6
    2h 10min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

    CIASTA CHLEBOWEGO
  1. 1. Do Blokada naczynia miksującego wlewamy keir i wodę , dodajemy drożdże 2 min /37st. C/obr.2

    2. Dodajemy pozostałe składniki w podanej kolejności , wyrabiamy 3 min /Ciasto, zwalniamy pokrywe i pozostawiamy w naczyniu ciasto na około 1/2 godz, do wyrośnięcia, aż sięgnie otworu pokrywy. Jeszcze raz wyrabiamy 1,5 minuty /Ciasto

    3. Wyjmujemy ciasto do podłużnej foremki  dł. 40cm, wygladzamy mokrymi dłońmi  i pozostawiamy do kolejnego wyrosnięcia na około 10 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 st. C

    4. Po wyrośnięciu, nacinamy chlebek ukośnie kilka razy i wkładamy do nagrzanego piekarnika.

    5. Pieczemy 10 minut  w tremoobiegu, potem 20 minut  "góra-dół " i na koniec 10 minut "dół" . W sumie pieczemy 40 minut.

    6. Wyjmujemy z piekarnika i z foremki na kratkę do ostygnięcia.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Chlebek długo zachowuje świeżość, jest puszysty i wilgotny , nie kruszy się. 

Ja zawijam w lnianą lub bawełnianą ściereczkę i wkładam do chlebaka. można też rozkroić i połowę schować owiniętą w folię do zamrażarki .Po rozmrozeniu  jest nadal świeżutki. 

S M A C Z N E G O !!!![[wysiwyg_imageupload:1692:]]


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bardzo dobry, piekłam 5 minut krócej i dodałam...

    Zgłoszony przez mirka85r na sierpnia 18, 2017 at 19:35.

    Bardzo dobry, piekłam 5 minut krócej i dodałam 30 g otrąb pszennych zamiast mąki graham (nie miałam). Polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziś upiekłam chlebek. Nie

    Zgłoszony przez Babcia5 na września 3, 2015 at 19:17.

    Dziś upiekłam chlebek. Nie miałam mąki pszennej graham, więc użyłam pszennej razowej. Posypałam ziarenkami słonecznika. Wyszedł przepyszny i wyglada tak, jak Twój - piękne pory tmrc_emoticons.) . Cieszę się, że trafiłam na ten przepis i wypróbowałam. Dodaję do ulubionych i będę piekła często. Bardzo dziękuję

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję za pochwały. 

    Zgłoszony przez gabi49 na kwietnia 2, 2015 at 16:45.

    Dziękuję za pochwały.  Love Wiedziałm, że tak będzie. Pozdrawiam i życzę smakowitości w Święta.

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chleb wyszedł REWLACYJNY!

    Zgłoszony przez fordka na kwietnia 2, 2015 at 16:26.

    Chleb wyszedł REWLACYJNY!  Chrupiącą skórka, w środku miękki. 

    Na 100 % wchodzi do naszego jadłospisu - szczególnie, że robi się go w tz międzyczasie tmrc_emoticons.) 

    Polecam wszystkim, którzy jeszcze nie spróbowali tmrc_emoticons.) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Napisz, jak Ci wyszedł. Ja

    Zgłoszony przez gabi49 na kwietnia 1, 2015 at 20:41.

    Napisz, jak Ci wyszedł. Ja piekę go "na okrągło".

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuje Gabi za szybką

    Zgłoszony przez fordka na kwietnia 1, 2015 at 07:11.

    Dziękuje Gabi za szybką odpowiedź tmrc_emoticons.) 

    Aż wstyd sie przyznać - jeszcze nigdy nie piekłam chleba tmrc_emoticons.) 

    pozdrawiam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pszenna graham jest odmianą

    Zgłoszony przez gabi49 na marca 31, 2015 at 22:44.

    Pszenna graham jest odmianą mąki pełnoziarnistej, ale to jest mało istotne. Możesz  domieszać też inną  pełnoziarnistą, możesz piec tylko z pszennej. Chlebek będzie bardzo dobry. Big Smile

    Tutaj krótkie wyjasnienie :zarówno mąka graham, jak i razowa są mąkami pełnoziarnistymi, jednak sposób ich produkcji jest inny (graham ma oddzielnie mielone różne części ziarna i dopiero łączone, a razowa ma mielone wszystko naraz 

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Proszę o radę!    Czy mąka

    Zgłoszony przez fordka na marca 31, 2015 at 19:27.

    Proszę o radę! 

     

    Czy mąka pszenna graham to  tak pełnoziarnista np. Lubelli? 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Aga, ta "zabawa" w wyrastanie

    Zgłoszony przez gabi49 na lutego 11, 2015 at 08:22.

    Aga, ta "zabawa" w wyrastanie ma swój sens. Pozbywamy się w ten sposób większych ilości glutenu i chlebek jest mięciutki. Można też zrezygnowac z drugiego wyrastania w foremce i włączyc od razu pieczenie góra-dół. Wypróbuj, która maetoda jest lepsza. tmrc_emoticons.;)

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wypróbowałam przepis w tym

    Zgłoszony przez aga_bb na listopada 6, 2014 at 18:15.

    Wypróbowałam przepis w tym tygodniu. Chlebek REWELACJA tmrc_emoticons.) Trochę jest z nim "zabawy" przez to dwukrotne wyrastanie i trzeba przy pieczeniu też pilnować tych wszystkich "zmian", ale warto  tmrc_emoticons.D

    Zagości na stałe w mojej kuchni !!!

    Aga_bb

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek pyszny POLECAM

    Zgłoszony przez malgorzata 12 na lipca 4, 2014 at 08:12.

    Chlebek pyszny POLECAM Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczny 

    Zgłoszony przez ika777 na czerwca 29, 2014 at 15:09.

    Bardzo smaczny  Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis dodaje do

    Zgłoszony przez malgorzata 12 na czerwca 19, 2014 at 12:11.

    Super przepis dodaje do ulubionych Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję wszystkim za

    Zgłoszony przez gabi49 na stycznia 20, 2014 at 19:55.

    Dziękuję wszystkim za pochwały. Love Ja piekę go systematycznie.  Big Smile Cooking 7

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gabrysiu... chlebek

    Zgłoszony przez anka25 na stycznia 20, 2014 at 12:51.

    Gabrysiu... chlebek pyszny...polecam wszystkim... długo jest świeży i wilgotny ;o) Wpisany do często używanych przepisów ;o) dziekuję bardzo za przepis ;o) Pozdrawiam

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • chlebek piekłam już dwa razy

    Zgłoszony przez asiula593 na listopada 1, 2013 at 19:19.

    chlebek piekłam już dwa razy , wszystkim bardzo smakował napewno często będę wracać do tego przepisu tmrc_emoticons.)  dziękuje i pozdrawiam Cooking 1

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam gorąco. .  Ta moja

    Zgłoszony przez gabi49 na października 26, 2013 at 20:37.

    Polecam gorąco. Big Smile .  Ta moja modyfikacja  jest efektem wielokrotnych doświadczeń i stwierdziłam, że jest najlepsza i chyba najzdrowsza. Mało drożdży, bez cukru, dwukrotne wyrastanie. Trzeba tylko pilnować, żeby nie dopuścić do przerośnięcia bo  wtedy może klapnąć. tmrc_emoticons.;)

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Marzenko, piękny. Zupełnie

    Zgłoszony przez gabi49 na października 26, 2013 at 20:31.

    Marzenko, piękny. Love Zupełnie jak mój i też  studzę na kratce z piekarnika.  Big SmileTo mój codzienny chlebek. Cooking 1  Cieszę się, że smakuje i dziękuję za opinie. Love

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gabrysiu ponownie zrobiłam

    Zgłoszony przez magi1 na października 26, 2013 at 18:45.

    Gabrysiu ponownie zrobiłam chlebek  tmrc_emoticons.D pyszności  tmrc_emoticons.D

    [[wysiwyg_imageupload:1741:]]

     

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chleb z ziemniakami należy do

    Zgłoszony przez smoczek na października 26, 2013 at 12:56.

    Chleb z ziemniakami należy do naszych ulubionych tmrc_emoticons.) Widzę  trochę  zmodyfikowaną wersję - zrobię na jutro. Pozdrawiam tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gabrysiu, musze kupic kefir i

    Zgłoszony przez veronicab71 na października 26, 2013 at 11:30.

    Gabrysiu, musze kupic kefir i upieke chlebek tmrc_emoticons.)  Narobilas mi smaku dzisiaj Big Smile Big Smile Love Love

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gabrysiu chlebek pyszny 

    Zgłoszony przez magi1 na października 22, 2013 at 20:52.

    Gabrysiu chlebek pyszny  tmrc_emoticons.) dziekuję za smaczny przepis tmrc_emoticons.) polecam wszystkim  tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gabrysiu kupiłam już kefir i

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na października 18, 2013 at 20:14.

    Gabrysiu kupiłam już kefir i będe piekła chlebek wg Twojego przepisu,dam znać jak wyszedł Love Pozdrawiam Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • To ja juz wiem co bede jutro

    Zgłoszony przez magi1 na października 18, 2013 at 12:31.

    To ja juz wiem co bede jutro piekla  tmrc_emoticons.D dzieki Gabrysiu tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze