Składniki
10 porcja/porcje/porcji
rozczyn
- 1/4 szklanki letniej wody
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżeczka cukru
- 20 gram drożdży
- 1 łyżeczka, soli
- 1 1/4 szklanki, wody
- 3 szklanki, mąki pszennej chlebowej
-
6
3h 12min
Czas całkowity 3h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
Do
"Blokada naczynia miksującego" dodać wodę, podgrzać 37 stopni, nastepnie dodać rozkruszone drożdże, zasypać cukrem. Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. 1 min, obroty 1. Nastepnie dodać mąkę, wymieszać, by nie było grudek ok 1 min, obr 1. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 - 30 minut.
Ciasto:
Mąkę przesiać, dodać do rozczynu
"Blokada naczynia miksującego" i dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. czas 4 min, obr
"Ciasto"
Z ciasta uformować kulę, umieścić w naczyniu, przykryć folią spożywczą lub ściereczką i pozostawić w cieple miejsce do podwojenia objętości na około 1 - 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Podzielić na 10 równych części (około 75 g każda), uformować z nich kule. Każdą kulę rozwałkować na naleśnik o średnicy około 15 - 17 cm (im cieniej rozwałkowane ciasto tym cieńsze ścianki chlebka). Odłożyć na oprószoną mąką stolnicę do podwojenia objętości, przykryć ściereczką (na około 30 - 40 minut).
Kilka minut przed samym pieczeniem należy rozgrzać blachę na której będziemy piec, pieczemy w temp 220ºC przez około 12 - 14 minut lub do zarumienienia. W ciągu pierwszych 5 minut pieczenia chlebki powinny wyrosnąć i mocno się zaokrąglić.
Uwaga! bardzo ostrożnie ptrzekładamy chlebki na blachę, ewentualnie można dać od razu na blaszkę i tam pozostawić do wyrośnięcia. Trzeba obchodzić sie z nimi bardzo delikatnie!
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, jeszcze ciepłe można rozkroić i dowolnie nadziewać.
Rozczyn
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Bardzo fajny dodatek do shaormy, idealnie pasuje też do wypełnienia dowolnymi farszami: warzywnymu, mięsnym czy sosami.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzFajny przepis Troche za mocno przypieklam ale...
Fajny przepis Troche za mocno przypieklam ale wyszly b dobre
Pychotka przepus zspisany w ulubionych
Pychotka przepus zspisany w ulubionych
Bardzo dobre Do ciasta dodaj jeszcze yk suszonej...
Bardzo dobre. Do ciasta dodaję jeszcze łyżkę suszonej bazylii.
Bardzo dobre. Smaczne także na drugi dzień.
Bardzo dobre. Smaczne także na drugi dzień.
Super! wyszły idealne
Super! wyszły idealne
Bardzo dobre. Polecam!!!!
Bardzo dobre. Polecam!!!!
Polecam z sosem czosnkowym.
Polecam z sosem czosnkowym. Bardzo dobre i syte.
Czy ktoś prubował przeliczyć
Czy ktoś prubował przeliczyć przepis na gramy bo ja już 2 raz rozbie i mi nie wychodzi ciasto jest takie rzatkie że nie mogę wyjąć z misy.
Pycha! Łatwe i super smaczne
Pycha! Łatwe i super smaczne
Pycha! Łatwe i super smaczne
Pycha! Łatwe i super smaczne
Wyszły super! Idealne
Wyszły super! Idealne poprostu. Smaczne, z kieszonką jak trzeba. Kupne niech się schowają daleko w kąt.
Dodałam trochę oregana do ciasta, polecam do wybróbowania.
z rozmarynem nie próbowałam
z rozmarynem nie próbowałam ale nastepnym razem skorzystam z podpowiedzi
Wczoraj robiłam, bardzo
Wczoraj robiłam, bardzo dobre. Można posypać też rozmarynem, wtedy jeszcze lepsze