3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chlebek pita


Wydrukuj:
4

Składniki

10 porcja/porcje/porcji

rozczyn

  • 1/4 szklanki letniej wody
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20 gram drożdży

  • 1 łyżeczka, soli
  • 1 1/4 szklanki, wody
  • 3 szklanki, mąki pszennej chlebowej
5

Przygotowanie

    Rozczyn
  1. Do Blokada naczynia miksującego dodać wodę, podgrzać 37 stopni, nastepnie dodać  rozkruszone drożdże, zasypać cukrem. Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. 1 min, obroty 1. Nastepnie dodać mąkę, wymieszać, by nie było grudek ok 1 min, obr 1. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 - 30 minut.

    Ciasto:

    Mąkę przesiać, dodać do rozczynu Blokada naczynia miksującego i dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. czas 4 min, obr Ciasto 

    Z ciasta uformować kulę, umieścić w naczyniu, przykryć folią spożywczą lub ściereczką i pozostawić w cieple miejsce do podwojenia objętości na około 1 - 1,5 godziny.

    Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Podzielić na 10 równych części (około 75 g każda), uformować z nich kule. Każdą kulę rozwałkować na naleśnik o średnicy około 15 - 17 cm (im cieniej rozwałkowane ciasto tym cieńsze ścianki chlebka). Odłożyć na oprószoną mąką stolnicę do podwojenia objętości, przykryć ściereczką (na około 30 - 40 minut). 

    Kilka minut przed samym pieczeniem należy rozgrzać blachę na której będziemy piec, pieczemy w temp  220ºC przez około 12 - 14 minut lub do zarumienienia. W ciągu pierwszych 5 minut pieczenia chlebki powinny wyrosnąć i mocno się zaokrąglić.

    Uwaga! bardzo ostrożnie ptrzekładamy chlebki na blachę, ewentualnie można dać od razu na blaszkę i tam pozostawić do wyrośnięcia. Trzeba obchodzić sie z nimi bardzo delikatnie!

    Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, jeszcze ciepłe można rozkroić i dowolnie nadziewać.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Bardzo fajny dodatek do shaormy, idealnie pasuje też do wypełnienia dowolnymi farszami: warzywnymu, mięsnym czy sosami.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Fajny przepis Troche za mocno przypieklam ale...

    Zgłoszony przez Wioletanno na lutego 5, 2018 at 21:26.

    Fajny przepis Troche za mocno przypieklam ale wyszly b dobre

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pychotka przepus zspisany w ulubionych

    Zgłoszony przez ewcia444 na stycznia 21, 2018 at 22:51.

    Pychotka przepus zspisany w ulubionych Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre Do ciasta dodaj jeszcze yk suszonej...

    Zgłoszony przez Bożenka82 na czerwca 7, 2017 at 14:12.

    Bardzo dobre. Do ciasta dodaję jeszcze łyżkę suszonej bazylii.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre. Smaczne także na drugi dzień.

    Zgłoszony przez KUZIELEK na lutego 4, 2017 at 20:37.

    Bardzo dobre. Smaczne także na drugi dzień.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super! wyszły idealne

    Zgłoszony przez ankak1 na sierpnia 13, 2016 at 22:09.

    Super! wyszły idealne

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre. Polecam!!!!

    Zgłoszony przez Rozka1980 na maja 15, 2016 at 16:00.

    Bardzo dobre. Polecam!!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam z sosem czosnkowym.

    Zgłoszony przez barbarabed na kwietnia 29, 2016 at 21:48.

    Polecam z sosem czosnkowym. Bardzo dobre i syte.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy ktoś prubował przeliczyć

    Zgłoszony przez Monika12345 na kwietnia 2, 2016 at 09:38.

    Czy ktoś prubował przeliczyć przepis na gramy bo ja już 2  raz rozbie i mi nie wychodzi ciasto jest takie rzatkie że nie mogę wyjąć z misy.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pycha! Łatwe i super smaczne

    Zgłoszony przez KamykAda na marca 12, 2016 at 21:26.

    Pycha! Łatwe i super smaczne

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pycha! Łatwe i super smaczne

    Zgłoszony przez KamykAda na marca 12, 2016 at 21:26.

    Pycha! Łatwe i super smaczne

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyszły super! Idealne

    Zgłoszony przez babka25 na marca 12, 2016 at 17:25.

    Wyszły super! Idealne poprostu. Smaczne, z kieszonką jak trzeba. Kupne niech się schowają daleko w kąt. tmrc_emoticons.) Dodałam trochę oregana do ciasta, polecam do wybróbowania.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • z rozmarynem nie próbowałam

    Zgłoszony przez eliwona na listopada 1, 2015 at 11:13.

    z rozmarynem nie próbowałam ale nastepnym razem skorzystam z podpowiedzi tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wczoraj robiłam, bardzo

    Zgłoszony przez Mr Cook na października 30, 2015 at 18:53.

    Wczoraj robiłam, bardzo dobre. Można posypać też rozmarynem, wtedy jeszcze lepsze tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze