3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb żytnio-owsiany


Wydrukuj:
4

Składniki

20 porcja/porcje/porcji

Chleb żytnio-owsiany

  • 7-8 gramów drożdży suchych
  • 400 gramów wody
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 250 gramów mąki pszennej, typ 650
  • 150 gramów płatków owsianych górskich, najlepiej górskich, niebłyskawicznych
  • 140 gramów mąki żytniej razowej
  • 20 gramów siemienia lnianego
  • 1 czubate łyżeczki soli
  • nasiona czarnuszki lub inne do posypania chleba
  • roztrzepane jajko do posmarowania wierzchu
  • płatki owsiane i tłuszcz do wysmarowania formy
  • 6
    55min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wsypać płatki owsiane.  Zemleć 6 s/obr. 8. Przesypać do innego naczynia.

  2. Do naczynia miksującego wlać wodę, wsypać drożdże i cukier, podgrzać 2 min. 30 s/obr. 2.

  3. Dodać zmielone płatki owsiane oraz pozostałe składniki. Wyrobić 5 min./Blokada naczynia miksującego/Ciasto, przełożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 min.

  4. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem (ja używam margaryny Kasia) i wysypanej płatkami owsianymi podłużnej formy o wymiarach 26 cm x 12 cm x 8 cm i ponownie odstawić do wyrośnięcia aż ciasto dojdzie do wysokości brytfanki. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 160 st. C. ( zależe jak piecze piekarnik, każdy wie najlepiej jak piecze jego).

  5. Wierzch ciasta posmarować jajkiem i posypać nasionami czarnuszki lub innymi nasionami. Wstawić do piekarnika i podkręcić temperaturę na 180 st. C. Piec ok. 40 minut.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • tak zgadzam się zakwas to

    Zgłoszony przez SmakujŚwiatThermomixem na czerwca 22, 2014 at 16:42.

    tak zgadzam się zakwas to dobra alternatywa i wcale nie jest czasochłonna należy mąkę i wodę dodawać porcjami, co 24 godziny. Garść mąki, najlepiej razowej, mniej więcej 100g mieszamy gruntownie z letnią wodą, aby otrzymać dość gęstą papką konsystencji ciasta na racuchy, bądź kwaśnej śmietany. To wszystko zostawiamy w cieple (optymalnie byłoby w pobliżu grzejnika). Co 12 godzin dobrze jest tę papkę dokładnie wymieszać, tak, aby pokazały się pęcherzyki powietrza, znowu przykryć i odstawić w spokoju. Każdego dnia dodawać garść mąki i trochę wody, do uzyskania konsystencji jak wyżej i tak przez 4-5 dni. Optymalna temperatura do rozwoju zakwasu to miedzy 25° a 30° C. W niższej zakwaszanie trwa dłużej, czasami zupełnie się nie udaje; w wyższej zaś fermentacja jest zazwyczaj wstrzymana.Świeżo wyhodowany zakwas używamy od razu do wyrobienia pierwszego chleba,  zostawiając małą ilość (50-100g) która będzie naszym "starterem" albo mówiąc po polsku zaczątkiem do następnych wypieków.

    Tę pozostawioną ilość należy przechowywać w lodówce w szklanym słoju, lekko przykrytym. Używając go potem, skracamy sobie czas oczekiwania na nowy zakwas przy następnym pieczeniu o ok. 2 dni.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Smaczny :bigsmile:

    Zgłoszony przez veronicab71 na maja 22, 2013 at 11:00.

    Smaczny Big Smile Big Smile

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • http://www.przepisownia.pl/pr

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na maja 22, 2013 at 00:18.

    http://www.przepisownia.pl/przepisy/zakwas-%C5%BCytni/443806

    To jest przepis Eli na zakwas żytni. Polecam ,bo sama zrobiłam i wypiekam pyszne chlebki. tmrc_emoticons.)  Pozdrawiam serdecznie Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A jak robisz zakwas? Chętnie

    Zgłoszony przez Meg na maja 21, 2013 at 20:18.

    A jak robisz zakwas? Chętnie spróbuje wersji z zakwasem.

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robię bardzo podobny chlebek

    Zgłoszony przez ElaK na maja 21, 2013 at 20:14.

    Robię bardzo podobny chlebek z tą różnicą, że zamiast drożdży i wody dodaję zakwas i maślankę  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze