3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb żytni razowy


Wydrukuj:
4

Składniki

Chleb żytni razowy

  • 6
    2h 40min
    Czas całkowity 1h 40min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    Chleb żytni razowy
  1. Pyszny, domowy chleb żytni razowy. 🍞🥪

    Składniki:
    - 450 ml wody,
    - 40 g drożdży,
    - 450 g mąki pszennej razowej Melvit,
    - 220 g mąki żytniej Melvit,
    - 2,5 łyżeczki soli himalajskiej (jeśli zwykła to 2 łyżeczki),
    - 1 łyżeczka cukru,
    - 1 łyżka oliwy z oliwek.


    Do Thermomixa wlać 450 g wody, dodać 40 g świeżych drożdży i łyżeczkę cukru - podgrzewać 2 min/37°/obroty 2. Dodać 450 g mąki pszennej razowej, 220 g mąki żytniej, 2 łyżeczki soli, 1 łyżkę oliwy - wyrobić ciasto 2 min/Interwał. Ciasto przełożyć do innego naczynia, pozostawić do wyrośnięcia na około 40 min., następnie przełożyć do wysmarowanej masłem foremki (na zdjęciu 30 / 12 / 7 cm).
    Ciasto docisnąć dobrze no dna foremki zwilżonymi wodą dłońmi (dzięki wodzie skórka będzie chrupiąca).
    Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 ° przez 50 - 60 min. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić chleb w formie na 10 - 15 min, następnie wyjąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać szczelnie zakryty w czystej, lnianej ściereczce 🍞🥖

    zapraszam na kanał po inne przepisy:
    https://www.youtube.com/c/thermomaniak
10
11

Porady

Można dodac czarnuszkę, pestki dyni lub słonecznik tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy