Tu jesteś:
4
Składniki
25 kawałek/kawałki/kawałków
Chleb z żurawiną
- 500 g mąki krupczatki
- 30 g drożdży
- 1 duża łyżka cukru
- 450 g letniej wody
- 1 duża łyżka soli
- 1/2 szklanki otrębów pszennych
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 3 łyżki słonecznika
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 3 łyżki sezamu
- 3 łyżki pestek dyni
- 3 łyżki żurawiny
-
6
1h 3min
Czas całkowity 3minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym! -
9
5
Przygotowanie
-
Wszystkie składniki umieszczamy kolejno w naczyniu miksującym
Ciasto wyrabiamy 3 min interwał
Przekładamy zawartość do podłużnej wysmarowanej olejem formy, wygładzamy wierzch i smarujemy wodą.
Pieczemy 15 min w temp. 200 stopni.
Następnie 45 min w temp. 180 stopni.
Chlebek szybki i bardzo prosty do przygotowania.
Serdecznie polecam!
Chleb z żurawiną
11
Porady
Jeśli nie przepadamy za żurawiną możemy ją pominąć.
Wówczas chleb nie ma słodkiego posmaku.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz