3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb z garnka na piwie


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

Chleb z garnka na piwie

  • 300 g mąki żytniej (typ 720)
  • 200 g mąki pszennej
  • 280ml (310g) ciemnego piwa
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka kakao
  • łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki (40g) syropu daktylowego/melasy/miodu
  • opakowanie suchych drożdży
  • łyżeczka mielonego kminku
  • 6
    2h 45min
    Czas całkowity 2h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Piwo wlewamy do naczynia i podgrzewamy (2min/40st./obr.1).
  2. Wszystkie pozostałe składniki dodajemy do piwa i wyrabiamy ciasto (3min/Ciasto). Ciasto przekładamy do dużej miski wysmarowanej tłuszczem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce* na godzinę.
  3. Garnek lub naczynie żaroodporne z pokrywką wstawiamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temp. 200st i czekamy aż piekarnik się rozgrzeje. Gdy naczynie będzie gorące, delikatnie wyjmujemy je z piekarnika, smarujemy olejem i ostrożnie przekładamy do niego wyrośnięte ciasto. Wierzch chleba formujemy mokrymi dłońmi lub nacinamy ostrym nożem (można dodatkowo posypać wierzch mąką).
  4. Wstawiamy naczynie z chlebem z powrotem do piekarnika, przykrywamy pokrywką i pieczemy 35min w 200st (termoobieg), a nastepnie ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze 10min nie zmieniając ustawień piekarnika.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

*ja owijam miskę ciepłym kocem, co przyspiesza wyrastanie chleba.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy