Składniki
25 porcja/porcje/porcji
- 500 gram letniej wody
- 50 gram octu balsamicznego
- 1/2 MT oleju
- 220 gram mąki żytniej
- 600 gram mąki pszennej
- 50 gram drożdży
- 2 łyżeczki soli
-
6
2h 5min
Czas całkowity 1h 10minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Do naczynia
włożyć wszystkie składniki wg/kolejności.
Wymieszać składniki,czas 10 sek obr 10
Następnie ustawić czas,6 min obr
(interwał)
Uwaga !!! już włączyć piekarnik tem 200 stopni
Ciasto przełożyć do natłuszczonej podłużnej foremki ,wygładzić wilgotną dłonią,odstawić do wyrośnięcia,kontrolować aby nie przerosło poza wysokość blaszki.
Wyrośnięte ciasto raz jeszcze wilgotną dłonią dognieść i wygładzić.Nożem wykonać nacięcie wzdłuż ciasta.
Włożyc do rozgrzanego piekarnika,piec w temperaturze 200 stopni/góra dół czas ok 50-55 min
Po upieczeniu wyjąć chleb z formy,ułożyć na brzegach tejże foremki do odparowania.Gorący chleb zwilżyć wodą pędzelkiem. CHLEB GOTOWY..
Chrupiąca skórka gwarantowana..
Moja propozycja!!! Wystudzony chleb włożyć do woreczka foliowego,na dzień następny cieniutko można go kroić,nie kruszy się. Życzę powodzenia, w domowej piekarni..
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzWspaniały chleb. Ocet w przepisie sprawił, że...
Wspaniały chleb. Ocet w przepisie sprawił, że byłem geometry dash trochę nieufny, ale zaryzykowałem i wyszło dobrze. Jak dotąd moja najlepsza praca
Chlebek pyszny. Jedna mała modyfikacja - foremkę...
Chlebek pyszny. Jedna mała modyfikacja - foremkę z ciastem włożyłam do zimnego piekarnika, w czasie nagrzewania pięknie wyrósł. Waga po upieczeniu to 1200 g. Dzielę na trzy części i dwie zamrażam. Co dwa-trzy dni rozmrażam i mam zawsze świeży chlebek. Wreszcie trafiłam na super przepis. Dziękuję i z czystym sumieniem polecam
Chlebek rewelacyjny. Trochę sceptycznie...
Chlebek rewelacyjny. Trochę sceptycznie podchodzilam do octu w przepisie, ale zaryzykowalam i okazało się, że to był dobry krok. Najlepszy jaki do tej pory robiłam 😍😍
Przepyszny chleb. Cała moja rodzina się nim...
Przepyszny chleb. Cała moja rodzina się nim zajada. Najlepszy jaki upiekłam (wcześniej bez thermomixa). Bardzo polecam💞
Ot i mamy to....
Ot i mamy to.
Smaczny i wyrosniety.
Namieszalam z makami,ale wyszlo. 220g maki żytniej 2000,
300g mąki pszennej 650 I 300g mąki pszennej 750.
Polecam przepis.
Chleb upieczony,jutro okaże się jak jest...
Chleb upieczony,jutro okaże się jak jest wyłączony.
Witam czy można dać inny ocet np. Jabłkowy,...
Witam czy można dać inny ocet np. Jabłkowy, winny ? Czy tylko balsamiczny?
Jaremka40: To jest miarka z pokrywki ! Jej...
Jaremka40: To jest miarka z pokrywki ! Jej pojemność to 100ml. Czyli 1/2 TM to nic innego jak 50 ml. Pozdrawiam
Piekłam ten chlebek dzisiaj , rewelacja, smaczny,...
Piekłam ten chlebek dzisiaj , rewelacja, smaczny, pycha, zamieszka u mnie w domu. Ja z braku mąki żytniej zrobiłam z gryczańą REWELACJA mi wyszedł!!! Długo zachowuje świeżość. Zawsze wychodzi !
Czy można chleb zrobić tylko z pszennej ??...
Czy można chleb zrobić tylko z pszennej ?? Wyjdzie??
Niesamowity, przepyszny!!! Moje dzieci chca jesc...
Niesamowity, przepyszny!!! Moje dzieci chca jesc tylko ten chleb .Nio I zapach nieziemski w calym domu. Pozdrawiam
Family. Where life begins,love never ends
pyszny chlebekdodaje do ulubionych...
Przestalam kupowac chleb. Dziękuję za przepis☺
Przestalam kupowac chleb. Dziękuję za przepis☺
Bardzo smaczny!
Bardzo smaczny!
Chlebek bardzo dobry. Dwa dni zachował...
Chlebek bardzo dobry. Dwa dni zachował świeżość (dłużej się nie ostał😉) Dodaje do ulubiobych. Dziękuje za przepis
pyszny chlebek. na stale zagoscil u mnie. dzieki...
pyszny chlebek. na stale zagoscil u mnie. dzieki za przepis
Chlebuś jest prze..pyszny!!! Myslałam, że mi...
Chlebuś jest prze..pyszny!!! Myslałam, że mi nie wyjdzie bo jakoś nie chciał rosnąć... a w piekarniku pokazał na co go stać
Jest rewelacyjny!!! Miał ostygnąć.... a zniknął prawie w całości
Jutro piekę znowu. Wielkie dzięki za tak genialny przepis
Pyszny chlebek, chrupiąca skórka i co...
Pyszny chlebek, chrupiąca skórka i co najważniejsze na drugi dzień równie świeży. Będzie u mnie częściej gościł na stole.
kochana co znaczy1/2 TM oleju????
kochana co znaczy1/2 TM oleju????
Lepszego chleba nie jadlam,dziekuje
Lepszego chleba nie jadlam,dziekuje
fantastyczny, żona pochłania go tak ze co drugi...
Rzeczywiście chlebek przepyszny, następnego dnia...
Rzeczywiście chlebek przepyszny, następnego dnia mięciutki, ale porcja jest MEGA. Następnym razem zrobię z połowy, bo sporo wyrósł ponad blaszkę. POLECAM BO WARTO.
Jest super, ale zmniejszyam porcję o 1/3, a...
Jest super, ale zmniejszyam porcję o 1/3, a drożdże o 1/2. Nawet zamiast 100 g mąki pszennej dałam gryczaną i też jest świetny. A jak się doda podsmażoną cebulkę to podkręca jeszcze bardziej smak. Super przepis!
Bardzo dobry polecam u mnie będzie już na stałe
Bardzo dobry polecam u mnie będzie już na stałe
Szybki i prosty w przygotowaniu. Mięciutki,...
Szybki i prosty w przygotowaniu. Mięciutki, długo pozostaje świeży. Pięknie wyrasta!!
Pokochaj ze mną Thermomix
zadzwoń, umów się na prezentację
tel. 691 509 039
Chlebek jest rewelacyjny uroacutes bardzo wysoko...
Chlebek jest rewelacyjny, urósł bardzo wysoko /takiego wysokiego chleba to jeszcze nie piekłam/, chrupiąca skórka, środek mięciutki, w smaku świetny. Bardzo polecam
Przepis godny polecenia! Chlebek wyszedł...
Przepis godny polecenia! Chlebek wyszedł przepyszny! Bardzo długo pozostaje świeży.
Następnym razem jednak zrobie z połowy przepisu, ponieważ strasznie wylał się z foremki. Jednak nic a nic nam to nie przeszkadzało w konsumpcji
chlebek super,szybki i prosty,długo trzyma...
chlebek super,szybki i prosty,długo trzyma świerzość,polecam
Pyszny chlebek:) Najpierw
Pyszny chlebek
Najpierw upiekłam ten chlebek, a potem całkiem przez przypadek ugotowałam barszcz wg Pani przepisu. Wychodzi na to, że trafia Pani w nasze smaki. Dziękuję, chlebek pyszny, nie kruszy się, długo pozostaje świeży
Robiłam kolejny raz ten
Robiłam kolejny raz ten chlebek, ale tym razem zmniejszyłam ilość drożdży o mniej więcej połowę i wyrastał ok.45 min. W piekarniku też jeszcze sporo wyrósł. Ale jak zawsze był smaczny - środek pulchniutki, a skórka chrupiąca
Polecam
A co można dać zamiast octu
A co można dać zamiast octu balsamicznego ?
Zrobiłam z połowy składników,
Zrobiłam z połowy składników, wyszedł wspaniały chlebek i rodzinka bardzo zadowolona, chcą już następny
Na górze posypałam sezamem, a na spód dałam otręby. Polecam, bo jest naprawdę smaczny i szybki w wykonaniu 
Ps..ok.10 min przed końcem pieczenia chlebek wyjęłam z foremki, żeby dopiec go z każdej strony i wyszedł taki jak lubię - chrupiący z każdej strony
Moja zona go uwielbia. piekę
Moja zona go uwielbia. piekę go drugi raz ale zmniejszylem składniki o połowę
Najlepszy chlebek ze
Najlepszy chlebek ze wszystkich jakie do tej pory wypróbowałam. Zagościł u nas na stałe.
Pyszny chlebek Piekę go już
Pyszny chlebek
Piekę go już kolejny raz 
joaren
Dziękuję za miły dla mnie
Dziękuję
za miły dla mnie komentarz.
Pozdrawiam
Danuta Baska
dana08
pyychota :)
pyychota

Wielkie dzięki,za
Wielkie dzięki,za komentarz.Tym większa moja radość,że tak wysokie noty,przepis dostaje od bardzo wymagających jurorów..
Gabi,dziękuję i serdecznie pozdrawiam.
dana08
Teraz mogę potwierdzić, że
Teraz mogę potwierdzić, że jest wspaniały i rzeczywiście "udaje" taki na zakwasie. Sprężysty miąższ i chrupiąca skórka.Jest owinięcty w ściereczkę i w worku foliowym. Połowa zamrożona w zamrażarce, bo chleb je tylko mój mąż i to dla niego piekę. Będzie częściej u mnie gościł. Dziękuję za przepis.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Piękę ten chlebek bardzo
Piękę ten chlebek bardzo często. Jest w książce pt. "Nasi przedstawiciele polecają" i tam ma właśnie nazwę "wiejski bochen chleba". Jest bardzo smaczny i za sprawą octu troszkę udaje chleb na zakwasie. Polecam przepis.
I jeszcze ocena, bo zapomniałam ocenić, a przecież należy się mu 5 gwiazdek
Meg
Dzięki za komentarz,.
Dzięki za komentarz,.
Zwłaszcza,że pisze go autor super przepisów !!!
Pozdrawiam
Danuta Baska
dana08
:bigsmile:Gabi,z takim
Delektuj się chrupiącą skórką..
Włóż dzisiaj do woreczka foliowego.Jutro będzie jeszcze lepszy.Nie kruszy się..
Pozdrawiam
Dana
dana08
Danusiu, to pewnie taki
Danusiu, to pewnie taki psikus naszej przepisowni. Chlebek upiekłam, stygnie. Skórka rzeczywiście chrupiąca. Nie wiem dlaczego mi się "usmiechnął" z jednej strony. Może zbyt mocno wyrósł w piekarniku?
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Gabi.. nie wiem dlaczego.Ale
Gabi..
nie wiem dlaczego.Ale spokojnie,to jest ten sam przepis.
Pozdrawiam
Dana
dana08
Właśnie dziś go upiekę. Nie
Właśnie dziś go upiekę. Nie wiem tylko
dlaczego powydrukowaniu mam nazwę "Wiejski bochen chleba"?
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
:)Polecam.. Serdecznie
Serdecznie pozdrawiam
Danuta Baska
dana08
muszę wypróbować bo szukam
muszę wypróbować bo szukam dobrego przepisu na chlebek
Warto wyprubowac
Warto wyprubowac
:)Dziękuję p.Grazynko za
Oj wypiekł chlebków,wypiekł..
To sprawka Thermomixa,który mu podsuwał ciasto do wypieku 
Miło pozdrawiam
Danuta Baska
dana08
Chlebek pyszny i chrupiący.Ja
Chlebek pyszny i chrupiący.Ja piekłam 40 minut i zmniejszyłam temp.do 180*C, każdy piekarnik inaczej piecze
Jeszcze raz dziękuję za przepis 