3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

CHLEB TORUŃSKI


Wydrukuj:
4

Składniki

25 porcja/porcje/porcji

  • 500 gram letniej wody
  • 50 gram octu balsamicznego
  • 1/2 MT oleju
  • 220 gram mąki żytniej
  • 600 gram mąki pszennej
  • 50 gram drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 6
    1h 10min
    Czas całkowity 1h 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia Zablokowany włożyć wszystkie składniki wg/kolejności.


    Wymieszać składniki,czas 10 sek obr 10


    Następnie ustawić czas,6 min obr Interwał (interwał)


    Uwaga !!! już włączyć piekarnik tem 200 stopni


    Ciasto przełożyć do natłuszczonej podłużnej foremki ,wygładzić wilgotną dłonią,odstawić do wyrośnięcia,kontrolować aby nie przerosło poza wysokość blaszki.


    Wyrośnięte ciasto raz jeszcze wilgotną dłonią dognieść i wygładzić.Nożem wykonać nacięcie wzdłuż ciasta.


    Włożyc do rozgrzanego piekarnika,piec w temperaturze 200 stopni/góra dół czas ok 50-55 min


    Po upieczeniu wyjąć chleb z formy,ułożyć na brzegach tejże foremki do odparowania.Gorący chleb zwilżyć wodą pędzelkiem. CHLEB GOTOWY..UśmiechChrupiąca skórka gwarantowana..Mrugnięcie


    Moja propozycja!!! Wystudzony chleb włożyć do woreczka foliowego,na dzień następny cieniutko można go kroić,nie kruszy się. Życzę powodzenia, w domowej piekarni..Mrugnięcie


     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Pyszny chlebek, chrupiąca skórka i co...

    Zgłoszony przez AN78 na czerwca 16, 2018 at 12:35.

    Pyszny chlebek, chrupiąca skórka i co najważniejsze na drugi dzień równie świeży. Będzie u mnie częściej gościł na stole.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • kochana co znaczy1/2 TM oleju????

    Zgłoszony przez Jaremka40 na czerwca 11, 2018 at 19:13.

    kochana co znaczy1/2 TM oleju????

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Lepszego chleba nie jadlam,dziekuje

    Zgłoszony przez barbara732 na marca 7, 2018 at 19:27.

    Lepszego chleba nie jadlam,dziekuje

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • fantastyczny, żona pochłania go tak ze co drugi...

    Zgłoszony przez a_p_bee na grudnia 19, 2017 at 08:58.

    Cooking 1fantastyczny, żona pochłania go tak ze co drugi trzeci dzień trzeba piec nowy...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rzeczywiście chlebek przepyszny, następnego dnia...

    Zgłoszony przez Lipiec1975 na listopada 17, 2017 at 14:57.

    Rzeczywiście chlebek przepyszny, następnego dnia mięciutki, ale porcja jest MEGA. Następnym razem zrobię z połowy, bo sporo wyrósł ponad blaszkę. POLECAM BO WARTO.Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jest super, ale zmniejszyam porcję o 1/3, a...

    Zgłoszony przez olika na listopada 4, 2017 at 14:16.

    Jest super, ale zmniejszyam porcję o 1/3, a drożdże o 1/2. Nawet zamiast 100 g mąki pszennej dałam gryczaną i też jest świetny. A jak się doda podsmażoną cebulkę to podkręca jeszcze bardziej smak. Super przepis! tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry polecam u mnie będzie już na stałe

    Zgłoszony przez JJUUSSTTAA na października 26, 2017 at 10:17.

    Bardzo dobry polecam u mnie będzie już na stałe

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Szybki i prosty w przygotowaniu. Mięciutki,...

    Zgłoszony przez Dziewczyna Informatyka na października 20, 2017 at 12:41.

    Szybki i prosty w przygotowaniu. Mięciutki, długo pozostaje świeży. Pięknie wyrasta!! Love

    Zapraszam na bloga: www.dziewczynainformatyka.pl gdzie znajdziesz zdrowe przepisy na TM Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek jest rewelacyjny uroacutes bardzo wysoko...

    Zgłoszony przez edytka_33 na kwietnia 26, 2017 at 08:22.

    Chlebek jest rewelacyjny, urósł bardzo wysoko /takiego wysokiego chleba to jeszcze nie piekłam/, chrupiąca skórka, środek mięciutki, w smaku świetny. Bardzo polecam Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis godny polecenia! Chlebek wyszedł...

    Zgłoszony przez oska1990 na marca 29, 2017 at 22:05.

    Przepis godny polecenia! Chlebek wyszedł przepyszny! Bardzo długo pozostaje świeży.
    Następnym razem jednak zrobie z połowy przepisu, ponieważ strasznie wylał się z foremki. Jednak nic a nic nam to nie przeszkadzało w konsumpcji tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • chlebek super,szybki i prosty,długo trzyma...

    Zgłoszony przez wikunio1 na grudnia 28, 2016 at 15:30.

    chlebek super,szybki i prosty,długo trzyma świerzość,polecamtmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny chlebek:) Najpierw

    Zgłoszony przez Anetka555 na kwietnia 23, 2016 at 10:51.

    Pyszny chlebektmrc_emoticons.)

    Najpierw upiekłam ten chlebek, a potem całkiem przez przypadek ugotowałam barszcz wg Pani przepisu. Wychodzi na to, że trafia Pani w nasze smaki. Dziękuję, chlebek pyszny, nie kruszy się, długo pozostaje świeży

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam kolejny raz ten

    Zgłoszony przez AngelinaK na marca 5, 2016 at 23:03.

    Robiłam kolejny raz ten chlebek, ale tym razem zmniejszyłam ilość drożdży o mniej więcej połowę i wyrastał ok.45 min. W piekarniku też jeszcze sporo wyrósł. Ale jak zawsze był smaczny - środek pulchniutki, a skórka chrupiąca Love 

    Polecam tmrc_emoticons.)

     

     

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A co można dać zamiast octu

    Zgłoszony przez krys60 na lutego 16, 2016 at 07:27.

    A co można dać zamiast octu balsamicznego ?

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam z połowy składników,

    Zgłoszony przez AngelinaK na września 15, 2015 at 10:46.

    Zrobiłam z połowy składników, wyszedł wspaniały chlebek i rodzinka bardzo zadowolona, chcą już następny Glasses  Na górze posypałam sezamem, a na spód dałam otręby. Polecam, bo jest naprawdę smaczny i szybki w wykonaniu tmrc_emoticons.)

    Ps..ok.10 min przed końcem pieczenia chlebek wyjęłam z foremki, żeby dopiec go z każdej strony i wyszedł taki jak lubię - chrupiący z każdej strony tmrc_emoticons.;)

     

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Moja zona go uwielbia.  piekę

    Zgłoszony przez Bandypp na lutego 28, 2015 at 15:50.

    Moja zona go uwielbia.  piekę go drugi raz ale zmniejszylem składniki  o połowę

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Najlepszy chlebek ze

    Zgłoszony przez IWONA3 na lutego 14, 2015 at 00:43.

    Najlepszy chlebek ze wszystkich jakie do tej pory wypróbowałam. Zagościł u nas na stałe.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny chlebek Piekę go już

    Zgłoszony przez joaren na sierpnia 30, 2014 at 15:07.

    Pyszny chlebek tmrc_emoticons.) Piekę go już kolejny raz tmrc_emoticons.)

     

    joaren

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję za miły dla mnie

    Zgłoszony przez Danuta Baska na lipca 16, 2014 at 23:04.

    Dziękuję tmrc_emoticons.) za miły dla mnie komentarz.

    Pozdrawiam

    Danuta Baska

    dana08

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pyychota :)

    Zgłoszony przez zuzana89 na lipca 16, 2014 at 20:48.

    pyychota tmrc_emoticons.)tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wielkie dzięki,za

    Zgłoszony przez Danuta Baska na czerwca 24, 2014 at 18:29.

    Wielkie dzięki,za komentarz.Tym większa moja radość,że tak wysokie noty,przepis dostaje od bardzo wymagających jurorów..tmrc_emoticons.) Gabi,dziękuję i serdecznie pozdrawiam.

     

    dana08

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Teraz mogę potwierdzić, że

    Zgłoszony przez gabi49 na czerwca 24, 2014 at 15:39.

    Teraz mogę potwierdzić, że jest wspaniały i rzeczywiście "udaje"  taki na zakwasie. Sprężysty miąższ i chrupiąca skórka.Jest owinięcty w ściereczkę i w worku foliowym. Połowa zamrożona w zamrażarce, bo chleb je tylko mój mąż i to dla niego piekę.  Będzie częściej u mnie gościł. Dziękuję za przepis. Big Smile

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Piękę ten chlebek bardzo

    Zgłoszony przez Meg na czerwca 23, 2014 at 16:15.

    Piękę ten chlebek bardzo często. Jest w książce pt. "Nasi przedstawiciele polecają" i tam ma właśnie nazwę "wiejski bochen chleba". Jest bardzo smaczny i za sprawą octu troszkę udaje chleb na zakwasie. Polecam przepis.tmrc_emoticons.)

     

    I jeszcze ocena, bo zapomniałam ocenić, a przecież należy się mu 5 gwiazdek tmrc_emoticons.)

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzięki za komentarz,.

    Zgłoszony przez Danuta Baska na czerwca 23, 2014 at 16:00.

    Dzięki za komentarz,.tmrc_emoticons.) Zwłaszcza,że pisze go autor super przepisów !!!

    Pozdrawiam

    Danuta Baska

    dana08

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :bigsmile:Gabi,z takim

    Zgłoszony przez Danuta Baska na czerwca 23, 2014 at 12:55.

    Big SmileGabi,z takim uśmiechem Cię powitał..tmrc_emoticons.;)

    Delektuj się chrupiącą skórką..tmrc_emoticons.) Włóż dzisiaj do woreczka foliowego.Jutro będzie jeszcze lepszy.Nie kruszy się..tmrc_emoticons.;)

    Pozdrawiam

    Dana

    dana08

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Danusiu, to pewnie taki

    Zgłoszony przez gabi49 na czerwca 23, 2014 at 12:14.

    Danusiu, to pewnie taki psikus naszej przepisowni. Chlebek upiekłam, stygnie. Skórka rzeczywiście chrupiąca. Nie wiem dlaczego mi się "usmiechnął" z jednej strony. Może zbyt mocno wyrósł w piekarniku? tmrc_emoticons.~

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gabi.. nie wiem dlaczego.Ale

    Zgłoszony przez Danuta Baska na czerwca 23, 2014 at 10:37.

    Gabi..tmrc_emoticons.) nie wiem dlaczego.Ale spokojnie,to jest ten sam przepis.

    Pozdrawiam

    Dana

    dana08

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie dziś go upiekę. Nie

    Zgłoszony przez gabi49 na czerwca 23, 2014 at 08:51.

    Właśnie dziś go upiekę. Nie wiem tylko Big Smile dlaczego powydrukowaniu mam nazwę "Wiejski bochen chleba"?

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :)Polecam.. Serdecznie

    Zgłoszony przez Danuta Baska na czerwca 22, 2014 at 23:10.

    tmrc_emoticons.)Polecam..tmrc_emoticons.;)

    Serdecznie pozdrawiam

    Danuta Baska

    dana08

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • muszę wypróbować bo szukam

    Zgłoszony przez malgorzata 12 na czerwca 22, 2014 at 11:10.

    muszę wypróbować bo szukam dobrego przepisu na chlebek

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Warto wyprubowac

    Zgłoszony przez doris 66-66 na maja 19, 2014 at 10:27.

    Warto wyprubowac tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :)Dziękuję p.Grazynko za

    Zgłoszony przez Danuta Baska na marca 16, 2014 at 14:57.

    tmrc_emoticons.)Dziękuję p.Grazynko za ocenę przepisu.Jestem zgodna co do czasu i temperatury pieczenia.Piekarnik,piekarnikowi nierówny. tmrc_emoticons.~ Może mój Whirpool, powinien iść już na emeryturę. Big Smile

    Oj wypiekł chlebków,wypiekł..tmrc_emoticons.;) To sprawka Thermomixa,który mu podsuwał ciasto do wypieku tmrc_emoticons.;)

    Miło pozdrawiam

    Danuta Baska

    dana08

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek pyszny i chrupiący.Ja

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na marca 15, 2014 at 00:02.

    Chlebek pyszny i chrupiący.Ja piekłam 40 minut i zmniejszyłam temp.do 180*C, każdy piekarnik inaczej piecze tmrc_emoticons.;) Jeszcze raz dziękuję za przepis Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis do wypróbowania na

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na marca 13, 2014 at 18:52.

    Przepis do wypróbowania na piątek Big Smile Dziękuję i pozdrawiam, dam znać jak smakuje Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze