3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb Pszenno-Żytni Razowy z Zaparką


Wydrukuj:
4

Składniki

Chleb

  • 200 g ziarna żyta
  • 100 g ziarna pszenicy
  • 30 g siemienia lnianego
  • 1 płaskie łyżki soli
  • 200 g zaczynu
  • 350 g wody, gorącej
  • 150 g mąki pszennej, typ 550
  • płatki owsiane, słonecznik.., do posypania
  • tłuszcz do wysmarowania formy

Zaczyn

  • 50 g zakwasu żytniego
  • 100 g mąki żytniej typ 720
  • 100 g wody letniej
5

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy zakwas:

    Przepis na zakwas :

    //www.przepisownia.pl/przepisy/zakwas-%C5%BCytni-chlebowy/445164

     

    Mielimy żyto i pszenicę, osobno

    czas 1 minuta/obroty10

     

    Przygotowujemy zaparkę:

     

    zmielone ziarno żyta mieszamy z siemieniem lnianym i solą,

    zalewamy wrzącą wodą

    przykrywamy talerzykiem lub folią i odstawiamy na 12 godzin

     

    Przygotowujemy zaczyn:

     

    zakwas żytni i mąkę żytnią typ 720 zalewami letnią wodą i odstawiamy na 12 godzin

    w tym czasie zaczyn powinien podwoić swoją objętość a następnie lekko opaść

     

    Przygotowujemy ciasto właściwe:

     

    do kielicha wkładamy zaparzoną mąkę żytnią, zaczyn, zmielone ziarno pszenicy, mąkę pszenną typ 550 i wyrabiamy

    3 minuty obroty Ciasto

     

    Gotowe ciasto przekładamy do miski i zostawimy do wyrośnięcia na 2 godziny

    Po tym czasie przekładamy wyrośnięte ciasto do nasmarowanej tłuszczem formy, posypujemy płatkami owsianymi, słonecznikiem, siemieniem lnianym i czym lubimy tmrc_emoticons.) i zostawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 1 godzinę

     

    Wkładamy chleb do naparowanego ( za pomocą spryskiwacza i wody ) i rozgrzanego do 250 stopni piekarnika i natychmiast zmniejszamy temperaturę do 210 stopni, dzięki temu zabiegowi chleb będzie miał chrupiącą skórkę

    Pieczemy około 40 minut

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Zaparzanie mąki razowej (tzw.zaparki)  z dodatkami smakowymi ( np.kminek, siemie lniane, sól, cukier ) wydobywa smak i aromat chleba.


Prawdziwe pieczywo razowe to samo zdrowie!



  • Nie tuczy, ponieważ nie podnosi poziomu glukozy we krwi, długo się trawi i długo pozostawia uczucie sytości.

  • Jest skarbnicą cennych dla zdrowia składników. Ma witaminy B1, B2, B6, E, kwas foliowy.

  • Jedząc pieczywo razowe chronimy swój organizm przed wieloma przykrymi chorobami, takimi jak otyłość, miażdżyca, choroby jelit.

  • Kwas zawarty w chlebie jest skarbnicą kwasów, drożdży oraz przeróżnych szczepów bakterii mlekowych, które znacznym stopniu poprawiają perystaltykę jelit, wzbogacają florę bakteryjną, przyczyniają się do wzmocnienia odporności organizmu, oczyszczają jelita, redukują toksyny.

  • Dzięki dzikim  drożdżom z zakwasu oraz bakteriom prawdziwy chleb bardzo dobrze smakuje, długo zachowuje świeżość.

  • Mąka nieoczyszczona zawiera wiele witamin głównie witaminy z grupy B, które bardzo wzmacniają układ nerwowy oraz pełnią ważną rolę w produkcji szarych komórek mózgu tmrc_emoticons.)

  • Pieczywo razowe cechuje wysoka zawartość substancji balastowych które pobudzają trawienie (ponieważ musimy je dobrze przeżuć) ale także z tego powodu, że pęcznieją w jelitach i mają dużą objętość.

  • Pożywienie bogate w substancje balastowe daje uczucie sytości i pomaga w utrzymaniu na odpowiednim poziomie cholesterolu i cukru we krwi. 

  • Jest to bardzo ważna właściwość pomagająca w zrzucaniu zbędnych kilogramów i utrzymaniu szczupłej sylwetki. Ponadto substancje balastowe oczyszczają jelita, co ma także odzwierciedlenie w wzmocnieniu układu immunologicznego oraz zapobieganiu powstawania nowotworów.

  • Zaczynając dzień dwoma kromkami zdrowego pieczywa razowego dostarczysz organizmowi antystresowego magnezu.

  • Mąka nieoczyszczona jest bogatym źródłem tego bardzo poważanego i cenionego pierwiastka.

  • Pieczywo razowe jest także źródłem aminokwasów, których kompletnie brak w pieczywie białym.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Rozumiem,że goracej wody /350g/ uzywamy tylko do...

    Zgłoszony przez edytka_33 na stycznia 2, 2017 at 13:12.

    Rozumiem,że goracej wody /350g/ uzywamy tylko do zaparki i juz potem nie dodajemy wody do wyrabiania chleba, tak?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •  Magi :love:  Pozdrawiam

    Zgłoszony przez Maszoperia na września 29, 2013 at 20:26.

     Magi Love  Pozdrawiam serdecznie!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super, chlebek napewno jest

    Zgłoszony przez magi1 na sierpnia 31, 2012 at 15:25.

    Super, chlebek napewno jest pyszny, dodaje do wypróbowania tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Oczywiście można, w takich

    Zgłoszony przez Maszoperia na sierpnia 29, 2012 at 20:51.

    Oczywiście można, w takich samych ilościach jak gramatura ziaren w przepisie ; czyli 200 g mąki  żytniej razowej typ 2000 i100 g mąki pszennej razowej typ 1750.

    Pozdrawiam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • czy zamiast żyta i pszenicy

    Zgłoszony przez hali na sierpnia 29, 2012 at 20:38.

    czy zamiast żyta i pszenicy można zastosowac mąkę razową pszenną i żytnią i w jakiej ilości

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze