
- TM 31
Składniki
dżem
- 1 łyżeczki agaru bądź żelatyny
- 700 g brzoskwiń, bez pestek
- 200-300 g cukru / xylitolu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 30 g Migdałów
- 20 g likieru Amaretto
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
wszystkie składniki poza migdałami i Amaretto umieszczamy w kielichu
gotujemy dżem :
czas 8 minut / obroty wsteczne
1,5 / temperatura 100
dodajemy migdały i Amaretto i dalej gotujemy dżem :
czas 1 minuta / obroty wsteczne
1,5 / temperatura 90
przelewamy do suchych, wyparzonych słoiczków, stawiamy do góry dnem na 15 minut
Porady
brzoskwinie jak i migdały możemy wcześniej pokroić w małe kawałeczki bądź jeśli chcem mieć dżem bez kawałków owoców , najpierw należy zmixować brzoskwinie ; 10 sek./obr.8
Aby alkohol z likeru odparował należy wydłużyć czas ponownego gotowania
Można dodać zamiast agaru żelfix, ja zawsze sprawdzam konsystencję na małym spodku, najlepiej schłodzonym (kładę łyżeczką odrobinkę dżemu ) , z moich brzoskwiń 1 łyżeczka agaru była wystarczająca (ale to zawsze zależy od owoców ) ale jeśli jest za rzadki wydłużam czas gotowania aby odparować płyn.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Dzemik pyszny. Nie wytrzymalam i zrobilam jedna porcje
rewelacja polecam 
pozdrawiam!
Dżemik jest pyszny, zrobiliśmy aż dwie porcję, polecam

Super
kolejny pyszny przepis, no kochana myslałam że gdzies się zawieruszyłaś ale na szczęście jesteś i to z nowymi przepisami na dzemiki
dodaje do kolekcji
dziękuję i pozdrawiam

Jeśli to przepis od Maszoperii napewno jest cudowny.Bede go robić jutro i podziele sie opinia i co powiedziało moje podniebienie
Aguś
Rewelacja! Deser sam w sobie
Dzięki.
Świetny! Deser sam w sobie
Pychota! Dziękuję.
Dżem wyszedł przepyszny, a właściwie deser
Super przełamuje konsystencję chrupiący migdałek, a posmak Amaretto zmienia zupełnie dżem w deserową delicję.
Dziękuję za przepis!