Składniki
32 kawałek/kawałki/kawałków
- Składniki na kwas:
- 50 ml ( pół miarki MT) żurku (może być żurek sklepowy lub zrobiony samodzielnie)
- 200 g mąki żytniej, typ 500
- 150 gwody lub maślanki ( 1 ½ miarki MT)
- 6 g drożdży
- Składniki na ciasto:
- zakwas
- 150 g maślanki, lub wody ( 1 ½ miarki MT)
- 400 g mak, i pszennej typ 500 lub 750
- 6 g drożdży
- łyżeczka soli
-
6
1h 5min
Czas całkowity 10minPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Do
naczynia włożyć wszystkie składniki na zakwas, wymieszać 2 min/"Ciasto"
Odstawić
w ciepłe miejsce na 3h.Do
zakwasu dodać pozostałe składniki, wymieszać 4 min/"Ciasto" ,
odstawić na 10 minut i jeszcze raz wymieszać 3 min/"Ciasto" .
Uformować
bochenek lub dwa – można również piec w formie.Włożyć
do piekarnika rozgrzanego do 40 0 C na 20 minut, co jakiś
czas zraszając delikatnie chleb z wierzchu wodą.Po
20 minutach wyciągnąć z piekarnika posypać mąką żytnią i
naciąć nożem.Piec
podkręcić do 220 stopni C - jak temperatura dojdzie do 220 stopni
C wsadzić chleb do piekarnika i piec około 35 minut
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPychotki
Pychotki
Zrobiłam dziś znowu- dodałam
Zrobiłam dziś znowu- dodałam otrąb pszennych, ziaren dyni i słonecznika oraz siemie lniane ( zmniejszyłam dlatego ilośc mąki ). Chlebek wyrastał u mnie na słoneczku ( w piekarniku niestety nie mam możliwości ustawienia niższej temperatury niż 80 stopni
) . Chlebek wyszedł pyszny- chyba następnym razem zrobię z podwójnej porcji 
Chlebek bardzo dobry. Polecam
Chlebek bardzo dobry. Polecam
pęka dlatego że daje pani
pęka dlatego że daje pani zbyt małą garę widocznie w domu jest troszke zimno proszę zwiekszyć czas tam gdzie jest 20 minut zrobic po 25 minut
sprykać dół rozgrzanego piekarnika wodąi mysle ze bedzie dobrze 
:)Już nie pęka a moi
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
;)Witam chleb w smaku jest
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Bardzo dobry chleb - polecam!
Bardzo dobry chleb - polecam!
i co robil ktos?
i co robil ktos?
dzieki za wyjasnienie, teraz
dzieki za wyjasnienie, teraz nie mam pytan i jutro robie chlebek ... pozdrawiam
tak 6 g do ciasta i 6 do
tak 6 g do ciasta i 6 do kwasu oczywiście mowa o drożdżach świeżych prasowych np babuni
Czy drozdze maja byc tak
Czy drozdze maja byc tak zwane instant - suche drozdze czy normalne swieze? bo tez zadziwia mnie te 6 gram..
tak 6 g drozdzy
tak 6 g drozdzy
Czy na pewno ma być tylko 6 g
Czy na pewno ma być tylko 6 g drożdży? Może 6 dag?
temeperatura pieczenia to 220
temeperatura pieczenia to 220 stopni C a nie jak podałam 2200