3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb pszenno-żytni na 3 godzinnym zakwasie


Wydrukuj:
4

Składniki

32 kawałek/kawałki/kawałków

  • Składniki na kwas:
  • 50 ml ( pół miarki MT) żurku (może być żurek sklepowy lub zrobiony samodzielnie)
  • 200 g mąki żytniej, typ 500
  • 150 gwody lub maślanki ( 1 ½ miarki MT)
  • 6 g drożdży
  • Składniki na ciasto:
  • zakwas
  • 150 g maślanki, lub wody ( 1 ½ miarki MT)
  • 400 g mak, i pszennej typ 500  lub 750
  • 6 g drożdży
  • łyżeczka soli
  • 6
    1h 5min
    Czas całkowity 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Do
      naczynia włożyć wszystkie składniki na zakwas, wymieszać 2 min/Ciasto


    2. Odstawić
      w ciepłe miejsce na 3h.

    3. Do
      zakwasu dodać pozostałe składniki, wymieszać 4 min/Ciasto,
      odstawić na 10 minut i jeszcze raz wymieszać 3 min/Ciasto.

    4. Uformować
      bochenek lub dwa – można również piec w formie.

    5. Włożyć
      do piekarnika rozgrzanego do 40 0 C na 20 minut, co jakiś
      czas zraszając delikatnie chleb z wierzchu wodą.
       

    6. Po
      20 minutach wyciągnąć z piekarnika posypać mąką żytnią i
      naciąć nożem.

    7. Piec
      podkręcić do 220   stopni C - jak temperatura dojdzie do 220 stopni
      C wsadzić chleb do piekarnika i piec około 35 minut




10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Pychotki  

    Zgłoszony przez Renia0303 na lipca 17, 2015 at 19:43.

    Pychotki tmrc_emoticons.)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam dziś znowu- dodałam

    Zgłoszony przez iwonka_sz na sierpnia 21, 2014 at 17:59.

    Zrobiłam dziś znowu- dodałam otrąb pszennych, ziaren dyni i słonecznika oraz siemie lniane ( zmniejszyłam dlatego ilośc mąki ). Chlebek wyrastał u mnie na słoneczku ( w piekarniku niestety nie mam możliwości ustawienia niższej temperatury niż 80 stopni tmrc_emoticons.( ) . Chlebek wyszedł pyszny- chyba następnym razem zrobię z podwójnej porcji tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek bardzo dobry. Polecam

    Zgłoszony przez iwonka_sz na lipca 19, 2014 at 15:33.

    Chlebek bardzo dobry. Polecam tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pęka dlatego że daje pani

    Zgłoszony przez mu_nika na lutego 13, 2013 at 17:17.

    pęka dlatego że daje pani zbyt małą garę widocznie w domu jest troszke zimno proszę zwiekszyć czas tam gdzie jest 20 minut zrobic po 25 minut Uśmiech sprykać dół  rozgrzanego piekarnika wodąi mysle ze bedzie dobrze Uśmiech

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :)Już nie pęka a moi

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na stycznia 31, 2013 at 08:18.

    tmrc_emoticons.)Już nie pęka a moi domownicy się nim zajadają Big Smile Love

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ;)Witam chleb w smaku jest

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na października 1, 2012 at 13:30.

    tmrc_emoticons.;)Witam chleb w smaku jest wspaniały tmrc_emoticons.8) : ,tylko brzydko pękł po bokach tmrc_emoticons.(( .Co mam zrobić żeby na zaś temu zapobiec? Cooking 9

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry chleb - polecam!

    Zgłoszony przez Fiolas na listopada 8, 2011 at 08:36.

    Bardzo dobry chleb - polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • i co robil ktos?

    Zgłoszony przez karo9999karo na lipca 27, 2011 at 12:26.

    i co robil ktos?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dzieki za wyjasnienie, teraz

    Zgłoszony przez elwira na maja 6, 2011 at 22:35.

    dzieki za wyjasnienie, teraz nie mam pytan i jutro robie chlebek ... pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • tak 6 g do ciasta i 6 do

    Zgłoszony przez mu_nika na maja 6, 2011 at 17:48.

    tak 6 g do ciasta i 6 do kwasu oczywiście mowa o drożdżach świeżych prasowych np babuni

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy drozdze maja byc tak

    Zgłoszony przez elwira na maja 6, 2011 at 14:12.

    Czy drozdze maja byc tak zwane instant - suche drozdze czy normalne swieze? bo tez zadziwia mnie te 6 gram..

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • tak 6 g drozdzy

    Zgłoszony przez mu_nika na grudnia 30, 2010 at 21:12.

    tak 6 g drozdzy tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy na pewno ma być tylko 6 g

    Zgłoszony przez sylwia.gasowska na grudnia 30, 2010 at 17:30.

    Czy na pewno ma być tylko 6 g drożdży? Może 6 dag?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • temeperatura pieczenia to 220

    Zgłoszony przez mu_nika na listopada 29, 2010 at 19:15.

    temeperatura pieczenia to 220 stopni C a nie jak podałam 2200

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze