3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb przenno-żytni


Wydrukuj:
4

Składniki

Chleb przenno-żytni

  • 700 g mąka pszenna, TYP. 500
  • 570 g woda
  • 15 g drożdży świeżych
  • 200 g Zakwasu
  • 15 g soli, drobnej
  • 6
    2h 50min
    Czas całkowity 2h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
    • Appliance TM 21 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 21
5

Przygotowanie

  1. Wsyp 700g mąki
  2. Wlej 570ml wody
  3. 5 miunut
  4. odczekaj 30 minut
  5. dodaj 200g zakwasu
  6. dodaj 15g drożdży
  7. 5 miunut
  8. odczekaj 30 minut
  9. dodaj 15g soli
  10. 5 minut
  11. przełóż do miski
  12. rozgżej piekarnik do 250 °C
  13. włóż naczynie żaroodporne do piekarnika w czasie jego nagżewania i trzymaj je tam przez 10 minut
  14. wyłóż ciasto na stolnice, obsyp mąką i przełóż do nacynia żaroodpornego
  15. piecz przez 25 minut pod przykryciem w temp. 250°C, później odkryj i obniż tęperature do 225°C
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz