Składniki
0 porcja/porcje/porcji
Składnik
- 750 g jabłek, obranych, pokrojonych w ćwiartki
- 100 g ksylitolu
- 150 g żurawiny suszonej
- 500 g gryczanej mąki
- 1 1/2 łyżki proszku do pieczenia
- 1 łyżki kakao
- 1 łyżeczki cynamonu, mielonego
- 200 g orzechów całych, mieszanka
- masło, do smarowania
-
6
2h 15min
Czas całkowity 1h 15minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180 C.
2. Do naczynia miksującego włożyć jabłka, rozdrobnić przy pomocy kopystki 5 s/obr. 5, przełożyć do innego naczynia.
3. Do naczynia miksującego wsypać ksylitol, żurawiny, mąkę, proszek do pieczenia, kakao i cynamon, wymieszać 10 s/obr. 3.
4. Dodać rozdrobnione jabłka i orzechy, wymieszać kopystką, wyrobić 3 min/
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto" .
5. Ciasto wyłożyć do natłuszczonej formy do pieczenia (około 30 x 12 x 10 cm), piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temp. 180 C przez 60 minut. Pozostawić przez 15 minut do ostudzenia w formie. Chleb musi całkowicie ostygnąć, zanim pokroimy go na kromki.
Sposób przygotowania:
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Chleb posmarowany masłem smakuje wspaniale na śniadanie lub jako przekąska.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzBardzo smaczny chleb. Zamiast mąki gryczanej...
Bardzo smaczny chleb. Zamiast mąki gryczanej dodałam orkiszową.
super
super
Chlebek wyszedł przepyszny.
Chlebek wyszedł przepyszny. Polecam każdemu
Moje dzieci były zachwycone.