3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb "CZERWONY PAŹDZIERNIK" z winem na zakwasie


Wydrukuj:
4

Składniki

16 porcja/porcje/porcji

Chleb "CZERWONY PAŹDZIERNIK" z winem na zakwasie

  • 100 gramy ziarno żyta
  • 100 gramy mąka żytnia, chlebowa typ 720
  • 50 gramy mąka żytnia, razowa typ 2000
  • 300 gramy mąka pszenna, chlebowa typ 750
  • 15 gramy drożdże świeże
  • 150 gramy zakwas chlebowy
  • 50 gramy płatków owsianych
  • 25 gramy otrębów pszennych
  • 25 gramy otrębów owsianych
  • 30 gramy pestek dyni
  • 30 gramy słonecznika łuskanego
  • 30 gramy siemienia lnianego
  • 1 łyżeczki czarnuszki
  • 200 gramy czerwonego wina, wytrawnego
  • 200 gramów woda
5

Przygotowanie

    Wstęp
  1. Witam , wyjaśnie że to mój pierwszy chleb na własnym zakwasie , znajomi stwierdzili że jest bardzo dobry i oryginalny dlatego opisze jak powstał tmrc_emoticons.) Od niedawna ma TM i nie mam zbytnio doświadczenia jak chodzi o chleb , więc jestem ciekaw opinii i wskazówek specjalistów , bo pewnie można coś ulepszyć ( po przeczytaniu stosu przepisów i porad ułożyłem przepis który wydawał mi sie obiecujący , a efekt przerusł moje oczekiwania , stąd te wypociny ...) .
  2. Zakwas
  3. Zakwas jest pierwszym jaki zrobiłem , zrobiłem go zgodnie z przepisem na żytni zakwas chlebowy , więc nie będe pisał jak go wykonać ... Chlebek zrobiłem na 4-5 dniowym zakwasie , który robiłem pierwszy raz w życiu , dlatego postanowiłem użyć drożdży , prawdopodobnie są zbędne jak posiadamy starszy zakwas .
  4. Ciasto
  5. Do ciasta użyłem młodego 4-ro dniowego zakwasu , dlatego dołożyłem drożdże , a nie bedąc pewny jak zareagują na zimne wino (miałem je z lodówki) podgrzałem wino 2min/37c/obr.2 , przelałem je do oddzielnego kubka ( również nie wiedziałem czy mozna uaktywnić świeże drożdże w wodzie z winem i wolałem nie ryzykować )
  6. Woda i pokruszone drożdże Blokada naczynia miksującego 3min/37c/obr2
  7. Wszystkie składniki z listy plus wcześniej podgrzane wino wrzucamy Blokada naczynia miksującego i 5minCiasto
  8. Przekładamy ciasto do miski i przykryte ścierką odkładamy w ciepłe ciemne miejsce na conajmniej 2 h
  9. Przekładamy ciasto do keksówki (natłuszczonej i posypanej mąką) , przykrywamy ścerką i odkładamy na jakąś godzine .
  10. Jak ciasto wyrośnie ponad wysokość keksówki , smarujemy je za pomacą pędzelka oliwą z oliwek i wkładamy do zimnego piekarnika , ja umieściłem je na dole i nastawiłem 200C normalnym trybem ,a po 40 minutach zmniejszyłem na 180 C i piekłem jeszcze 20 min .
  11. Chleb odrazu wyjąłem na kratke która umieściłem w otwartym piekarniku
  12. Podsumowanie
  13. Ja na ostatnie 10 minut włączyłem termoobieg i pokropiłem chleb wodą . Wiem że forma przepisu jest niepoprawna , ale mam nadzieje że w miare zrozumiale wszystko opisałem . Jak dla mnie chlebek smakuje wyśmienicie , co do wykonania , sam jestem ciekaw co zrobiłem nie tak tmrc_emoticons.)
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Przy użyciu starszego zakwasu , prawdopodobnie drożdże są zbędne , więc w punkcie 3 zmieniamy na woda i wino do Blokada naczynia miksującego 3min/37c/obr.2 i idziemu potem od punktu 5 jak w przepisie ...
Jak przekładałem casto ręce opruszyłem mąką
Sorki za błędy , gramatyka i interpunkcja nie mają dla mnie znaczenia o ile zachowany jest kontekst/znaczenie wypowiedzi tmrc_emoticons.)
Jeszcze raz zaznacze że opisałem tu jak ja przyżądziłem chleb ze zdjęć , i jest to mój pomysł a sposób wykonania nie jest profesjonalnym przepisem tylko moją amatorską propozycją !!!


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Brawo! I o to właśnie chodzi, nie bać się...

    Zgłoszony przez GUNIA na listopada 4, 2018 at 18:09.

    Brawo! I o to właśnie chodzi, nie bać się eksperymentować. Thermoś to nasz przyjaciel tmrc_emoticons.) Przepis ciekawy i jako, że równiez piekę chleby (tylko i wyłącznie na zakwasie), chętnie wypróbuję tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze