3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb codzienny na zakwasie żytnim z mąką gryczaną.


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

zdrowe dodatki

  • 25 g ziaren słonecznika
  • 25 g ziaren dyni

chleb

  • 5 g drożdży, opcja
  • 50 g oleju roślinnego
  • 15 g soli drobnej
  • 240 g letniej wody
  • 230 g mąki pszennej razowej
  • 200 g mąki gryczanej
  • 280 g zakwasu żytniego
  • 6
    30min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    chleba
  1. Do naczynia włożyć wszystkie składniki wg podanej kolejności i wyrobić ciasto 5 min. / Closed lidDough mode Opcjonalnie drożdże (szybciej wyrośnie).

  2. Odstawić je na ok. 20 minut, żeby odpoczęło.

    Po tym czasie znów wyrabić  2-3 minuty / Closed lidDough mode

  3. Przełożyć je do foremki, mokrą ręką wyrównać powierzchnię i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok 2,5 godz ( chleb na młodym zakwasie wyrasta wolniej) . 

  4. Po wyrośnięciu naciąć chleb, można posypać sezamem, makiem, lub płatkami owsianymi ( co kto lubi do wyboru )

  5. Spryskać obficie wodą i wstawić do piekarnika na najniższą szynę.Również umieszczam naczynie z wodą na dnie piekarnika.

  6. Piec standardowo w temperaturze opadającej, tzn: wstawiamy chleb do piekarnika nagrzanego do 220*C, po 20 minutach obniżamy temp. do 200*C, a po kolejnych 20 minutach ustawiamy termostat na 180*C a minutnik na 20 minut.

    Na ok. 5-10 minut przed końcem pieczenia można otworzyć piekarnik i spryskać bochenek wodą ( najlepiej spryskiwaczem do kwiatków, który służy tylko do tego celu ). Otrzymamy wtedy chrupiącą, lśniącą skórkę tmrc_emoticons.) 

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

1. Przed włożeniem chleba do piekarnika należy spryskać ścianki piekarnika wodą, aby wytworzyła się para. Dzięki temu chleb jest bardziej puszysty. Nasiona podsmażam na patelni ,wydobywając ich aromat.

Przepis na zakwas żytni jest tutaj:

//www.przepisownia.pl/przepisy/zakwas-%C5%BCytni/443806


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz