thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

zdrowe dodatki

  • 25 g ziaren słonecznika
  • 25 g ziaren dyni

chleb

  • 5 g drożdży, opcja
  • 50 g oleju roślinnego
  • 15 g soli drobnej
  • 240 g letniej wody
  • 230 g mąki pszennej razowej
  • 200 g mąki gryczanej
  • 280 g zakwasu żytniego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    chleba
  1. Do naczynia włożyć wszystkie składniki wg podanej kolejności i wyrobić ciasto 5 min. / Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" Ciasto"Ciasto" Opcjonalnie drożdże (szybciej wyrośnie).

  2. Odstawić je na ok. 20 minut, żeby odpoczęło.

    Po tym czasie znów wyrabić  2-3 minuty / Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" Ciasto"Ciasto"

  3. Przełożyć je do foremki, mokrą ręką wyrównać powierzchnię i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok 2,5 godz ( chleb na młodym zakwasie wyrasta wolniej) . 

  4. Po wyrośnięciu naciąć chleb, można posypać sezamem, makiem, lub płatkami owsianymi ( co kto lubi do wyboru )

  5. Spryskać obficie wodą i wstawić do piekarnika na najniższą szynę.Również umieszczam naczynie z wodą na dnie piekarnika.

  6. Piec standardowo w temperaturze opadającej, tzn: wstawiamy chleb do piekarnika nagrzanego do 220*C, po 20 minutach obniżamy temp. do 200*C, a po kolejnych 20 minutach ustawiamy termostat na 180*C a minutnik na 20 minut.

    Na ok. 5-10 minut przed końcem pieczenia można otworzyć piekarnik i spryskać bochenek wodą ( najlepiej spryskiwaczem do kwiatków, który służy tylko do tego celu ). Otrzymamy wtedy chrupiącą, lśniącą skórkę tmrc_emoticons.) 

Porady

1. Przed włożeniem chleba do piekarnika należy spryskać ścianki piekarnika wodą, aby wytworzyła się para. Dzięki temu chleb jest bardziej puszysty. Nasiona podsmażam na patelni ,wydobywając ich aromat.

Przepis na zakwas żytni jest tutaj:

//www.przepisownia.pl/przepisy/zakwas-%C5%BCytni/443806

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb codzienny na zakwasie żytnim z mąką gryczaną.

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?