3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb chilli


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

25 plaster/plastry/plastrów

  • 80 g cebuli, przekrojonej na połówki
  • 25 g oleju, plus dodatkowa porcja
  • 1 łyżeczka soli
  • 30 g cukru
  • 60 g masła, plus dodatkowa porcja
  • 1 jajko
  • 550 g mąki
  • 2 łyżeczki suchych drożdzy (10 g)
  • 1 żółtko, roztrzepane w miseczce
  • 200 g papryki chili poblano, pokrojonej na kawałki or papryki zielonej i papryczki ½ chili, bez pestek
  • 6
    10min
    Czas całkowity 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

    1. Do naczynia miksującego włożyć papryczkę chilli poblano i cebulę, rozdrobnić 7 s/obr. 6.
    2. Dodać olej i sól, podgrzać 8 min/70°C/obr. Gentle stir setting . Pozostawić na 5 minut.
    3. Dodać cukier, masło i jajko, wymieszać 3 s/obr. 10.
    4. Dodać mąkę i drożdże, wyrobić 2 min/ Closed lid / Dough mode , przełożyć do innego naczynia, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia aż zwiększy objętość dwukrotnie (około 30 minut). Natłuszczonymi dłońmi uformować bochenek i włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy (około 30 x 12 x 10 cm). Chleb przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia do momentu aż zwiększy objętość dwukrotnie. W czasie gdy ciasto wyrasta, rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
    5. Posmarować wierzch chleba żółtkiem i piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180°C przez około 35 minut, dopóki nie nabierze złocistego koloru. Pozostawić do ostygnięcia przed wyjęciem z formy i pokrojeniem na kromki.
10
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Rozumiem, że jeżeli nie

    Zgłoszony przez gufo na stycznia 16, 2015 at 17:10.

    Rozumiem, że jeżeli nie polbano, to zwykła zielona paptyka + połółwka chili?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze