Tu jesteś:
4
Składniki
25 plaster/plastry/plastrów
- 80 g cebuli, przekrojonej na połówki
- 25 g oleju, plus dodatkowa porcja
- 1 łyżeczka soli
- 30 g cukru
- 60 g masła, plus dodatkowa porcja
- 1 jajko
- 550 g mąki
- 2 łyżeczki suchych drożdzy (10 g)
- 1 żółtko, roztrzepane w miseczce
- 200 g papryki chili poblano, pokrojonej na kawałki or papryki zielonej i papryczki ½ chili, bez pestek
-
6
45min
Czas całkowity 10minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
9
5
Przygotowanie
-
- Do naczynia miksującego włożyć papryczkę chilli poblano i cebulę, rozdrobnić 7 s/obr. 6.
- Dodać olej i sól, podgrzać 8 min/70°C/obr.
. Pozostawić na 5 minut.
- Dodać cukier, masło i jajko, wymieszać 3 s/obr. 10.
- Dodać mąkę i drożdże, wyrobić 2 min/
/
, przełożyć do innego naczynia, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia aż zwiększy objętość dwukrotnie (około 30 minut). Natłuszczonymi dłońmi uformować bochenek i włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy (około 30 x 12 x 10 cm). Chleb przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia do momentu aż zwiększy objętość dwukrotnie. W czasie gdy ciasto wyrasta, rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
- Posmarować wierzch chleba żółtkiem i piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180°C przez około 35 minut, dopóki nie nabierze złocistego koloru. Pozostawić do ostygnięcia przed wyjęciem z formy i pokrojeniem na kromki.
10
11
Komentarze
OdpowiedzRozumiem, że jeżeli nie
Rozumiem, że jeżeli nie polbano, to zwykła zielona paptyka + połółwka chili?