Składniki
10 porcja/porcje/porcji
Kruszonka: 1 łyżka masła,1 łyżka cukru i 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 250 g mleka 3.2 %
- 2 łyżki masła 82%
- 2 małe jajka, (1/2 żółtka zostawić do posmarowania)
- 5 łyżek wody
- 4 łyżki cukru
- oliwa z oliwek do posmarowania foremek
- 550 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
-
6
2h 30min
Czas całkowity 2h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
1. Do naczynia miksującego włożyć drożdże, 1 łyżeczkę cukru, mleko i 3 łyżki mąki, podgrzać - 3 min/37stopni/obroty2.
2. Zostawić w naczyniu do wyrośnięcia (ok. 10 minut) - dość sporo urosło, drugie tyle
3. Do naczynia wsypać 350g mąki. Przygotować 2 jajka.Jedno jajko oddzielić białko od żółtka i zostawić 1/2 żółtka na posmarowanie góry wyrośniętych chałek. Resztę wlać do miseczki i dodać jeszcze drugie jajko. Do jaje w miseczce dodajemy 3 łyżki cukru, mieszamy kilka razy widelcem i wlewamy do naczynia miksującego. Dodajemy rówież sól i rozpuszczone ciepłe masło i wodę. Wyrabiamy 3min/
"Ciasto" . 4. Dodajemy resztę mąki - 200g. Wyrabiamy 3 min/
"Ciasto" .
5. Jeśli ciasto ładnie odchodzi wyciągamy do miski (niczym jej nie wysypujemy). Jeśli się klei dajemy po odrobinie mąki (ja dałam czubatą łyżkę mąki jeszcze) i wyrabiamy 3 min/
"Ciasto" .
6. W misce pozostawiamy do wyrośnięcia
aż podwoi swoją porcję. Przykrywamy ściereczką lub pieluszką tetrową.
7. Opruszamy mąką blat. Wykładamy ciasto. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik góra-dół na 180 stopni.
CIASTO
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Świetnie smakuje do kakao, kawy. Można podawać z dżemem, konfiturą lub kremem orzechowym czy czekoladowym
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPyszna, mięciutka chałka. Posłuchałam...
Pyszna, mięciutka chałka. Posłuchałam poprzedników i dodałam więcej cukru. Kruszonka rewelacja! Polecam
Przepis rewelacyjny! Chałki wyszły puchate,...
Przepis rewelacyjny! Chałki wyszły puchate, mięciutkie i bardzo smaczne, nawet po trzech dniach. Dziękuje za przepis i polecam
Chałki wyszły rewelacyjnie!!! Nie dość, że...
Chałki wyszły rewelacyjnie!!! Nie dość, że wyglądały przecudnie to były puchate i bardzo pyszne
Następnym razem lekko tylko je dosłodzę. Polecam !!!
Czy jest miekka na drugi dzien?
Czy jest miekka na drugi dzien?
Mistrzostwo wiata
Mistrzostwo świata
Przepis rewelacja, robiłam chyba już z 10 razy,...
Przepis rewelacja, robiłam chyba już z 10 razy, za każdym chałki wyszły piekne i smaczne. ja dodaję łyżkę cukru więcej.
Jakie wymiary keksowek tutaj pasują?
Jakie wymiary keksowek tutaj pasują?
(Brak tematu)
Dla mnie pychota 👏
Wspaniale chaleczki
Wspaniale chaleczki
Robiłam dziś i musze przyznać, że nic w niej...
Robiłam dziś i musze przyznać, że nic w niej bym nie zmieniła. Mój tata zjadł jedną chałeczkę z masłem po grzybobraniu, zanim zdążyła ostygnać.
Piątka z plusem
super, polecam , bardzo dobre
super, polecam , bardzo dobre
chałka pyszna na drugi raz
chałka pyszna na drugi raz dam więcej cukru
Zrobiłam po obiedzie z połowy porcji, chałka...
Zrobiłam po obiedzie z połowy porcji, chałka wyszła obłędna. Jak dla mnie za mało słodka. Następnym razem dodam więcej cukru. Gratulacje dla autorki. Dziękuję.
Najlepsz jakie jadlam
Najlepsz jakie jadlam
Wyszły pyszne Jedną
Wyszły pyszne
Jedną posypałam cynamonem, mniam
Cieszę się że smakowały
Cieszę się że smakowały
Polecam
Polecam
Super I pyszne polecam
Super I pyszne polecam wszystkim
robiłam dziś, wyrosły jak
robiłam dziś, wyrosły jak szalone, i wydłużyam czas pieczenia + 10 minut juz bez formy