3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Bułki żytnie


Wydrukuj:
4

Składniki

  • 50 g drożdży, ;
  • 1 łyżeczka cukru;
  • 250 g ciepłej wody;
  • 300 g mąki żytniej, ;
  • 200 g mąki pszennej, ;
  • 1 łyżka oleju;
  • 1 łyżeczka soli.
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Składniki na ciasto włożyć do naczynia miksującego i wyrobić czas 4min./Closed lid/Dough mode

    Ciasto przełozyć na stolnicę, przykryć ścierczką i odstawić na 40 min. do wyrośnięcia.
    Uformować bułeczki i pozostawić do wyrośnięcia na 20 min. Na każdej bułce zrobić nacięcie. Piec w nagrzanym wcześniej piekarniku 20-25 min. w temo. 200*C.

    Po wyjęciu z piekarnika bułeczki posmarować pędzlem namoczonym w zimnej wodzie.  

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • pycha, jedne z lepszych bułek żytnich

    Zgłoszony przez rowinek na grudnia 21, 2017 at 23:00.

    pycha, jedne z lepszych bułek żytnich Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • przepis jest ok- ja jedynie przed wlozeniem do...

    Zgłoszony przez jagor1976 na września 24, 2017 at 09:45.

    przepis jest ok- ja jedynie przed wlozeniem do pieca pedzelkiem lekko zwilzylem mlekiem tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • cos poszlo nie takbulki twarde i wygladaja malo...

    Zgłoszony przez sasia na czerwca 13, 2017 at 19:20.

    cos poszlo nie tak,bulki twarde i wygladaja malo apetycznie tmrc_emoticons.(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bułki zjedliśmy jeszcze ciepłe. (Potrzebne...

    Zgłoszony przez Jotem na marca 4, 2017 at 22:47.

    Bułki zjedliśmy jeszcze ciepłe. (Potrzebne były do domowych,zdrowych hamburgerow)

    Pyszne!

    Proste w przygotowaniu i smaczne!

    Ja robiłam z mąki żytniej razowej 2000 i mąki pszennej.

    Zdecydowanie polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • polecam dobre

    Zgłoszony przez amian3 na lutego 25, 2017 at 13:40.

    polecam dobreSmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszne i proste w przygotowaniu. Dziękuję...

    Zgłoszony przez PoliSekret na grudnia 20, 2016 at 00:33.

    Przepyszne i proste w przygotowaniu. Dziękuję...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pychotka 

    Zgłoszony przez Limonka na marca 22, 2015 at 11:27.

    Pychotka  Cooking 7 Closed lid

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Myślę, że raczej tak. Ja

    Zgłoszony przez Mahalia na kwietnia 18, 2011 at 22:01.

    Myślę, że raczej tak. Ja często mieszm mąkę zytnia z  pszenną tmrc_emoticons.) grunt to inwencja o przepis to tylko podstawa tmrc_emoticons.) życze udanych wypieków tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mam pytanie jakbym nie dodala

    Zgłoszony przez Iwcia29 na kwietnia 18, 2011 at 20:58.

    Mam pytanie jakbym nie dodala maki zytniej to wyjda tak samo dobre?Bo mieszkam w Hiszpanii i tutaj nie ma maki zytniejtmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze