3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Bułki Razowe


Wydrukuj:
4

Składniki

  • 180 g r. pszenicy + szczypta kminku
  • 2,5 Mt dobrze ciepłej wody
  • po 2 łyżki płatków owsianych, siemienia lnianego , pestek z dyni , słonecznika
  • 2-3 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 420 g r. mąki krupczatki lub 400 gr. mąki pszennej
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Pszenice i kminek zmielić 20 sek. poz. 10 turbo

    Dodać pozostałe składnik i ustawić czas 1,5 minuty, poz.Dough mode

    uformować 10 bułek, posmarować jajkiem posypać makiem i sezamem

    Jeżeli nie damy siemienia lnianego bułki będą lżejsze i jaśniejsze.

    Mozna zmniejszyć ilość pszenicy np. 70gr. ale wtedy należy dać 30gr. mąki

    więcej tak aby stanowiło 500gr (mąka + pszenica)

    Piec w rozgrzanym piekarniku  czas 15- 20 minut temp. 210 c

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Brakuje drożdży bądź

    Zgłoszony przez chwast na lutego 25, 2011 at 14:12.

    Brakuje drożdży bądź zakwasu...

    Na moje oko na tą ilość mąki dałbym ok. 15g drożdzy piekarskich (7-8g instant).


    Po wyrobieniu ciasta warto było by je zostawić na pół godzinki do wyrośnięcia, a po uformowaniu bułek na dodatkowe 30 min do napuszenia...

    Można również polecieć na rympał, tak jak na prezentacji tzn. dać 50g drożdży i piec od razu po wyrobieniu ciasta. Tej metody jednak nie polecam, gdyż bułki wychodzą bardzo zbite i po schłodzeniu, na drugi dzień są niesmaczne.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze