 
                                            
                                    Czas przygotowania
                                1h 50min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                2h 50min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     12 
                                     kawałek/kawałki/kawałków 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            - TM 5
opublikowany: 07/04/16
                            
                zmieniono dnia: 20/11/21
                    Składniki
łosoś wędzony na zimno
- 0,5 łyżeczki masła, do smarowania formy
- pieprz
- 2 czubate łyżeczki pesto
- 1 gałka muszkatołowa, mielona
- 70 g oliwa z oliwek
- 180 g chleba, miąższ
- 100 g pora (biała część)
- 250 g pomidorów, miąższ
- 0,4 litra mleka
- 4 jajka
- 225 g krewetek, np.Black Tiger
- 500 g łososia, świeżego, całego, oczyszczonego, można użyć wędzonego dla wykwintniejszego smaku
- 2 czubate łyżeczki tartej bułki, do obsypania formy
- 0,5 łyżeczki sól, tylko gdy używasz świeżej ryby
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Koszyczek Koszyczek
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Formę do pieczenia, np keksówkę wysmaruj dokładnie masłem i obsyp bułką tartą.
 Do naczynia wrzuć kawałki pora. Rozdrobnij 3 s/obr. 8
- Zgarnij kopystką por ze ścianek i wlej 50 g oliwy. Oderwane skorupy, ogonki z krewetek wrzuć do naczynia. 
 Ustaw czas 8 min, temp. 100 st.
 W tym czasie pozbądź się skórki z pomidorów, nadmiaru soku oraz pestek.
- Ostrożnie otwórz pokrywę i do składników wlej mleko. 
 Gotuj dalej 8 min / 90 st. "Mieszanie" "Mieszanie"
- Przelej zawartość ostrożnie do innego pojemnika. Sprawdź czy w naczyniu nie pozostały części skorup. 
 Ewentualnie umyj a następnie osusz naczynie.
- Do naczynia wrzuć pomidory, pesto i pozostałę część oliwy. Ustaw czas 5 s/ obr. 6
- Gotowanie pasty pomidorowej. Ustaw czas na 8 min / 100 stopni C /obr. 2 
 W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni C
- Do naczynia wrzuć krewetki i łososia. Nałóż pokrywę. Na pokrywę postaw sitko i ostrożnie wlej wywar. Czas 10 min / 100 stopni C / obr. 2
- Usuń zawartość z sitka Następnie dodaj miąższ chleba, wbij jajka, wsyp pieprz do smaku i startą gałkę muszkatołową (jeżeli używasz świeżej ryby, wsyp pół łyżeczki soli). Nakryj pokrywę miarką. Miksowanie 50 sek. / obroty nastawiaj stopniowo do pozycji 8
- Gęstą masę przelej do formy, następnie nakryj folią aluminiową.. Wstaw do rozgrzanego piekarnika 200 stopni C / 60 min Po upieczeniu ostrożnie wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
- Podawać na ciepło z listkami bazylii lub na zimno. Przechowywać w lodówce. Smacznego
Na ciepło czy na zimno... zawsze dobre :)
Porady
Krewetki muszą być rozmrożone na chwilę przed przygotowaniem pasztetu.
Należy usunąć skorupy, które użyjemy do wywaru (głowa i ogon). Natomiast pozostałe częśći odnóża i żyłki wyrzucamy.
                        Należy usunąć skorupy, które użyjemy do wywaru (głowa i ogon). Natomiast pozostałe częśći odnóża i żyłki wyrzucamy.
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 5Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
 W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                         
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze