 
                                            
                                     
                                     
                                     
                                    - TM 5
Składniki
- 1/2 łyżeczki soli gruboziarnistej (opcjonalnie)
- 1 pęczek zielonej cebulki (szczypioru sałatkowego, dymki)
- 10-20 g oleju
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka soli
- ok. 200 g ciepłej wody
- 500 g mąki pszennej (plus porcja do podsypania ciasta)
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 500 g mąki pszennej wsypać do  "Blokada naczynia miksującego" , dodać 1 płaską łyżeczkę soli (lub nieco więcej, jeśli lubimy bardziej słone) i 1 łyżeczkę czosnku granulowanego. "Blokada naczynia miksującego" , dodać 1 płaską łyżeczkę soli (lub nieco więcej, jeśli lubimy bardziej słone) i 1 łyżeczkę czosnku granulowanego.- Wymieszać 10 sek / obr. 3. - Dodać ok. 200 g ciepłej wody. - Wyrobić ciasto - 2 min / obr.  "Ciasto" "Ciasto"- Zostawić w  "Blokada naczynia miksującego"  na 15 min, po czym wyrobić ciasto 3 min / obr. "Blokada naczynia miksującego"  na 15 min, po czym wyrobić ciasto 3 min / obr. "Ciasto" "Ciasto"- Dać ciastu odpocząć przez kolejne 15 min, a w tym czasie pokroić umytą (i wysuszoną) zieloną cebulkę. Ja tnę ją nożyczkami - jest sprawnie, dokładnie i bezpiecznie.  - Wyciągnąć ciasto z  "Blokada naczynia miksującego" , podzielić na 12 części (lub na 8, jeśli wolimy duże placki). Z każdej zrobić kulkę. "Blokada naczynia miksującego" , podzielić na 12 części (lub na 8, jeśli wolimy duże placki). Z każdej zrobić kulkę.- Na posypanym mąką stole rozwałkować okrągłe placki, posmarować wierzch olejem (przy użyciu pędzelka; nie musi być starannie) i posypać cebulką. 
Porady
1. Jeśli lubimy bardziej słone przekąski, to przed położeniem placka na patelnię można na nią wsypać szczyptę soli gruboziarnistej.
2. Można eksperymentować z innymi warzywami, np. z pieczarkami, papryką, czosnkiem itp.
3. Przed położeniem placka na patelnię można go posypać czarnuszką.
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 5Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
 W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
 
                                                                                                                     
                                                                                                                     
                                                                                                                     
                                     
                     
                     
                                     
                        






 
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
Dla nas było niedobre i twarde Nie wrócimy do przepisu
Przepraszam, do przepisu wkradł się błąd. Zamiast 500 g mąki było napisane 300 g.
Zrobiłam wszystko jak w przepisie i .... ciasto kleiło się,nie było możliwości podzielenia go ...?  musiałam dodać dość dużo mąki żeby móc je rozwałkować, a co za tym idzie ciasto po upoeczeniu było ciężkie i twardawe. Po zrobieniu sprawdzałam jeszcze kilka razy czy wszytsko zrobiłam ok, ale niczego nie ominęłam.
  ciasto kleiło się,nie było możliwości podzielenia go ...?  musiałam dodać dość dużo mąki żeby móc je rozwałkować, a co za tym idzie ciasto po upoeczeniu było ciężkie i twardawe. Po zrobieniu sprawdzałam jeszcze kilka razy czy wszytsko zrobiłam ok, ale niczego nie ominęłam. 
bardzo ciekawy pomysł na małe co-nie-co