 
    
            - TM 31
Składniki
Krem
- 250 g śmietany kremówki 30% lub 36%
- 10 szt. daktyli (suszone, bez pestek)
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżka cukru pudru
- 0,5 szklanki orzechów włoskich
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, rozpuszczone w 1 łyżce wody, wystudzone
- 0,5 szklanki rodzynek namoczonych w rumie
Blaty bezowe - 2 szt.
- 10 suszonych, wypestkowanych daktyli
- 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
- 2 łyżki brązowego cukru
- 250 g cukru
- 1 szczypta soli
- 6 białek
- 1 łyżki skrobii ziemniaczanej
Dodatkowo
- kakao ciemne do posypania
- daktyle i orzechy do dekoracji
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
 Rozgrzać piekarnik do 180ºC.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na którym narysować 2 okręgi o średnicy 24 cm (najprościej odrysować jakiś talerzyk lub miseczkę). Do naczynia miksującego wrzucić daktyle (wypestkowane), zmiksować 10-15 sek/obr. 9, następnie przełożyć do innego naczynia. W misie miksera ubić na sztywno białka ze szczyptą soli 4min/obr. 4, dalej ubijając dodawać cukier, łyżka po łyżce, co bardzo ważne - stopniowo. Dodać sok z cytryny i ubić. Na końcu delikatnie wmieszać przesianą skrobię ziemniaczaną oraz daktylami. Masę bezową wyłożyć równomiernie na narysowane koła. Piec przez 5 minut w temperaturze 180ºC, następnie 1,5 godziny w temperaturze 140ºC. Wyłączyć i lekko uchylić piekarnik - pozostawić do wystudzenia na kilka godzin lub na całą noc. 
- Przed podaniem przełóż kremem.
 Udekoruj orzechami włoskimi i daktylami wedle uznania
- Do naczynia miksującego wrzucić daktyle (wypestkowane) oraz orzechy , zmiksować 5 sek/obr. 9, następnie przełożyć do innego naczynia.
 Wszystkie składniki na krem kawowy umieścić w misie miksera i ubić do otrzymania gęstego kremu. Dodać bakalie.
 Powstałą masą przełóż blaty bezowe.
 Schłodzić w lodówce.
Blaty bezowe
Dekorowanie
Krem
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
 
                     
                     
                                     
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze