Składniki
- 1 łyżeczka cynamonu mielonego
 - 220 g masła miękkiego, w temperaturze pokojowej
 - 240 g cukru brązowego
 - 2 łyżki mleka
 - 1 łyżeczka kardamonu mielonego
 - 2 duże jajka
 - 500 g mąki pszennej razowej, lub mąki orkiszowej razowej
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia wsypać cukier i rozdrobnić 20sek/obr. 9.
Dodać masło i utrzeć na jasną, puszystą masę 2min/obr.4
Dodać jajka i dalej ucierać 2min/obr.4
Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto 1,5min/obr.6
Przygotowane ciasto wyjąć i podzielić na dwie częsci (ciasto jest dość miękkie). Każdą z części zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce ok.45min. Następnie rozwałkować na oprószonym mąką blacie i wycinać ciasteczka.
Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp.200st.C przez ok 10min.
Porady
Można dodać większej ilości kardamonu lub cynamonu, wg smaku ![]()
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 31
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
                    
                    
                                    
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
Czy ciastka nadają się do powieszenia na choince?
Pyszne te ciasteczka. W zależności od grubości można piec 8-10 minut. Połowę ciasta zamroziłam i piekłam z niego 2 tygodnie później. Wyszły tak samo dobre.
Ciasto dziwnej konsystencji, ale zapach i smak powala
 Zrobiłam z mąki orkiszowej. 
Zrobiłam ciasteczka z połowy porcji i dobrze zrobiłam bo wyszło ich sporo
 Ja dodałam mąkę żytnią razową i owsianą oraz startą skórkę z pomarańczy  
 Kardamon miałam w ziarnach, więc sama zmieliłam i był świetny aromat. Smaczne ciasteczka, polecam ich wypróbowanie  
Mega przepyszne! Zrobiłam z białego cukru (akurat brązowego nie miałam) i mąki pszennej razowej - MELVIT. Ciasto co prawda wyglada mocno glajdowato, ale bardzo łatwo się wałkuje.
Stanowczo przesadziłam z wałkowaniem (3-4 mm), więc musiałam piec 5-6 min.
Można przechowywać przez tydzień
dodaje przepis do wypróbowania
 ale mam pytanie ,jak długo można przechowywać te ciasteczka 
 
 pozdrawiam