thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
25 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 10/05/13
zmieniono dnia: 11/05/13

Składniki

  • 400 gramów maki + ile trzeba na stolnice
  • 120 gramów cukru pudru
  • 100 gramów oleju arachidowego
  • 250 gramów mleka
  • 2 jajka kurze
  • 30 gramów miekkiego masla lub margaryny
  • 1 szczypta soli
  • 12 gramów drożdży świeżych
  • Olejek waniliowy
  • olej arachidowy do smazenia
  • czekolada gorzka
  • cukiereczki do dekoracji
  • patyczki do lodòw, mozna i bez

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlozyc mleko i drozdze: 2min / 37° / obr 1. Dodac olej, maslo, cukier, jajka, make , sòl i olejek: 2min / Ciasto"Ciasto" . Wyjdzie dosc plynne i klejace. Przelozyc do natluszczonej miski, wlozyc do piekarnika nagrzanego do temp. 50°, zostawic do wyrosniecia , zostawic wlaczone swiatelko piekarnika. Dodac maki, ile trzeba, wyrobic na gladkie ciasto. Rozwalkowac na grubosc 1cm. Wykrawac obwarzanki : ok. 56cm , mniejsze: ok. 3cm. Wykonczyc ciasto. Zostawic ponownie w piekarniku do wyrosniecia (ok. 45-60min). Smazyc w nagrzanym oleju ( nie za bardzo goracym, bo opadna), zostawic do wysuszenia i wystygniecia na recznikach kuchennych. Czekolade rozpuscic, maczac w niej obwarzani, zostawic do lekkiego zastygniecia czekolady, dekorowac.

    Tym razem spròbowalam piec obwarzanki w piekarniku: 180° / ok. 10-12min. Musze przyznac, ze niezbyt sie nadaja, bo lekko twardnieja i troche wysychaja. Smazone sa o niebo lepsze, wg oryginalnego przepisu. Mozna spròbowac piec, ale radze smazyc. 

    Zdjecia sa obwarzankòw pieczonych.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Popdonuts

Wydrukuj:

Komentarze

  • maja 12, 2013 at 00:24

    Oj tam dzieci... Big Smile Big Smile  Cos trzeba jesc tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)  Wiec i dla duzych dobre Big Smile Big Smile tmrc_emoticons.;)  Magi,  kochana, u nas tez jest na prad, ja wybralam w koncu foremke Big Smile  Ale to w zasadzie nie robi ròznicy tmrc_emoticons.)

    [[wysiwyg_imageupload:610:]][[wysiwyg_imageupload:611:]]

  • maja 11, 2013 at 14:40

    Ostatnio widziałam, że taki sprzęt do pieczenia będzie w Lidli chyba od poniedziałku, tylko na prąd tak jak toster tmrc_emoticons.D  Verciu oj kusisz tymi pysznościami tmrc_emoticons.D dodaje do wypróbowania tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

  • maja 10, 2013 at 18:17
    5.0

    Cooking 7 Cooking 7 Vercia szkoda, że nie mam małych dzieci Big Smile i takich wspaniałych blaszek Big Smile Pozdrawiam Love